fbpx

Allergológia

  • Allergológia

   Lehetséges tünetek listája:

   • Ha az allergén bekerül az alsóbb légutakba, asztmás tüneteket okozhat: nehézlégzéssel, köhögéssel, sípolással.
   • Az ételallergének döntően az emésztőrendszer allergiás tüneteit okozzák, melyre a hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, laza széklet a legjellemzőbbek.
   • A bőrön is felléphet allergiás reakció, melyek közül az ekcéma vagy az urticaria a legtípusosabbak.

   Az allergén kimutatása a beteg gyógyulása szempontjából nagyon fontos. Ez azonnal értékelhető eredményt ad. Ha a beteg allergia ellenes gyógyszert nem szed, azonnal elvégezhető. Az eredmény birtokában értékes életmód tanáccsal tudjuk ellátni a beteget. Allergia kimutatás vérből is történhet, elsősorban azoknál, akiknél a bőrpróba bármilyen okból nem kivitelezhető. Ilyen okok lehetnek az alacsony életkor miatti együttműködés hiánya, bizonyos gyógyszerek szedése, korábban észlelt súlyos allergiás reakció, kifejezett bőrtünetek. Az eredmény kiértékelése két héten belül történik.

   Allergológiai tesztek

   Az Aranyklinikán a bőrteszt mellett lehetőség van az egyik legmodernebb és legpontosabb módszerrel, vérből allergológiai tesztek elvégzésére. A pollenek és az egyéb allergének szinte teljes skálája kimutatható, az ételek csoportonként is meghatározhatók. A sok gondot okozó pollen-étel kereszt-allergiák meghatározására is lehetőség van.

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Allergén specifikus IgE meghatározás vérből

    A vizsgálat vérből történik . A vérmintából számos allergén megvizsgálható. A hagyományos klinikai bőrteszt mellett is javasolt az elvégzése. Az Aranyklinikán inhalációs, étel és kombinált panelek állnak rendelkezésre, melyekből a betegtől felvett anamnézis után történik a kiválasztás. Mód van ismert allergiás betegeknél a keresztallergének meghatározására is, mely az életvitelben nagy segítséget jelent.

   • Bőrteszt (Prick teszt)

    Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el. Az Aranyklinikán 50 féle allergén meghatározására van így lehetőség.

   • Epicutan teszt

    Allergiás bőrreakció esetén fontos megtudni mi okozza a panaszokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk milyen a bőrfelülettel érintkező anyagra érzékeny a beteg.

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG4)

    Megkeseríti napjait a gyakori gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, és nem találja az okát? Vagy sokszor megmagyarázhatatlan fejfájás, kiütések, viszkető ekcéma és fáradékonyság teszik kényelmetlenné életét? Ha orvosai sem találják az okot, nagy esélye van rá, hogy mindezekért egy étel a felelős.

   • Fogászati epicutan teszt

    Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Keresztallergia vizsgálata

    A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   • Komponens alapú allergiavizsgálat

    A vizsgálat vérből történik. A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén “kis kockázatú” vagy “nagy kockázatú” komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Olvasson tovább!

   • Specifikus immunterápia

    A parlagfű szezon évről évre egyre csak erősebb. Azok a betegek, akik időben elkezdték a specifikus immunterápiát lényegesen könnyebben viselik a nagy pollen terhelést.

   Gyakori kérdések

   Mi az allergia?

   Az allergia egy veleszületett állapot, ami az immun rendszerünk tévedéseként is felfogható, hiszen a környezetből érkező ártalmatlan anyagokra úgy reagál, mintha veszélyesek lennének, ezért ellenük való védekezésként védő anyagokat, úgynevezett ellenanyagokat termel. Ezek a termelt ellenanyagok (antitestek) megváltoztatják a szervezetünk reakcióit és allergiás tüneteket okozhatnak. Az allergiás hajlam tehát velünk születik, a génjeink határozzák meg, de azt, hogy valóban betegek leszünk-e, és ez milyen súlyosságú, a környezeti hatások befolyásolják. Az allergiás reakciók egyénenként különbözőek lehetnek és az enyhe allergiás kórképektől az akár életveszélyes tünetekig széles határok között változik.

   Öröklődik az allergia?

   Az allergiás hajlam igen. A genetikailag hajlamos gyermekeknél a környezeti tényezők provokálják az asztmás tüneteket. Ha a családban nincs allergiás, 10-15 százalék az esélye a gyermeknek, hogy ő az legyen. Ha valamelyik szülő allergiás – különösen, ha az anya -, 30-50 százalék eséllyel válhat azzá a gyermek is. Mindkét szülőtől örökölt hajlam esetén ez az arány 70-80 százalékra emelkedhet.

   Szeretném tudni, hogy gyermekem allergiás-e, és ha igen, mire. Milyen vizsgálatokra számítsunk?

   Az allergia megállapításának illetve kivizsgálásának a legfontosabb első lépése a beteg illetve szülő gondos kikérdezése. Annak ismerete, hogy mikor kezdődtek a tünetek, melyik hónapokban a legkifejezettebbek, vagy esetleg egész évben tartanak, mivel függ össze az állapot rosszabbodása, gyakorló szakember számára már a vizsgálatok elvégzése előtt jelezheti, hogy milyen allergiáról lehet szó. Ezért nagyon fontos, hogy Önök is igen részletesen és gondosan ismertessék ezeket a körülményeket. Allergológiai teszt elvégzésére szükség van. Ennek leggyakoribb módja a bőrpróba, amit leginkább szúrásos formában alkalmazunk. Ne ijedjen meg, a szúrás ebben az esetben csak a bőr legfelső rétegének megkarcolását jelenti. Az alkar hajlító oldalára gyárilag elkészített allergén kivonatot cseppentünk, és a minimális, nem vérző sebzés ezen keresztül történik. Pozitív esetben a szúrás helyén egy kiterjedtebb szúnyogcsípéshez hasonlatos göb és bőrpír, csalángöb képződik. Ennek intenzitása jelzi a túlérzékenység erősségét.

   Bizonyos esetekben, például kiterjedt allergiás bőrgyulladás, bizonyos szervi betegségek, fertőző betegségekben gyógyszerek (antihisztamin szerek, szteroidok stb.) miatt a bőrpróba nem végezhető el. Ilyenkor a vérből is ki lehet mutatni az allergiát.

    

   Az allergiateszt kivitelezése egyszerűnek tűnik, azonban a helyes értékelés, az esetleges mellékhatások elhárítása kellően gyakorlott szaktudást és tárgyi feltételek jelenlétét követeli meg. Csak erre felkészült szakrendelőben vagy kórházban végezhető ilyen vizsgálat.

   Van-e teendő allergiavizsgálat előtt?

   Amennyiben bőrteszt elvégzése szóba jön, fontos teendő, hogy antihisztamin tartalmú gyógyszerét  ( Aerius, Xyzal, Telfast, Allegra stb…) legalább a vizsgálat előtt 7 nappal hagyja el!

   Vérből történő allergiavizsgálat nem igényel előkésztést, ez esetben a fent említett gyógyszer elhagyása sem szükséges. A vérvétel a nap bármely szakában történhet, nem szükséges hozzá éhgyomor.

   Mit jelent a keresztallergia?

   A pollenekre érzékeny szénanáthás betegek egy része allergiás lehet bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra. A betegek az ételek fogyasztása után azt tapasztalják, hogy felduzzad az ajkuk, viszket a szájuk, torkuk. Ennek az oka, hogy az allergiát kiváltó pollen egészen kicsi fehérje szakasza (epitópja) megegyezhet egy rendszertanilag távol álló növény egy hasonló apró fehérjeszakaszával. Az egyikre kialakult allergia, a másik fogyasztása során is allergiás tüneteket okozhat. Nem csak a leggyakoribb száj körüli (orális allergia szindróma), hanem légúti, bőr, gyomor-bélrendszeri allergiás tünetek is előfordulhatnak. Életveszélyes allergiás jelenségekről (anafilaxia) külön tárgyalunk.

   A keresztallergiás pollen érzékeny ne fogyassza a neki panaszt okozó ételt!

   Keresztallergia lehet az egzotikus gyümölcsök és a latex között is.

   Mi a különbség a lisztérzékenység (cöliákia) és a lisztallergia között?

   A cöliákiát a búza, az árpa, a rozs gabonák magjában lévő glutén fehérjefrakciója nevű anyaggal váltja ki, és életre szóló elváltozást jelent. A lisztallergia ugyanúgy, mint a tej-, tojás-, szójaallergia, az IgE-termeléssel járó tápallergiák csoportjába tartozik, és kivizsgálására, kezelésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többi táplálékallergiára vonatkozóan. Cöliákiában más ellenanyagokat (endomizium, szöveti és deamidált gliadin antitesteket) lehet kimutatni, és a bélből szövettani vizsgálatot is végeznek a diagnózis igazolására.

   Mi a különbség a laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) és a tehéntej-allergia között? Melyiket milyen vizsgálattal lehet igazolni?

   A tehéntej-allergia és laktózintolerancia hasonló tünetekkel járhat. A hasfájás, haspuffadás, hasmenés vagy székrekedés, hányinger, kellemetlen szájszag, bőrkiütés mindkét betegségben előfordulhat.

   A két betegség oka és kezelése azonban eltérő. A tehéntejfehérje-allergia az immunrendszer részvételével kialakult allergiás megbetegedés, a tejcukor-érzékenység nem allergia, a tejcukorbontó enzim, a laktáz enzim csökkent termelődéséből adódik. A tejallergia vizsgálata az allergia kivizsgálására szolgáló eljárásokkal (bőrpróbák, elvonás, terhelés, tej elleni specifikus IgE meghatározása) történik.

   A tejcukor-érzékenység vizsgálatára egy speciális kilégzési vizsgálat szolgál, a hidrogénkilégzési teszt. A hidrogénkilégzési teszt alapja, hogy a laktáz enzim hiányában nem bomlik le tökéletesen a tejcukor, így a vastagbélbe kerülve, ott lévő bakteriumok hatására erjedés következik be, mely során hidrogéngáz (H2) is képződik, amely felszívódik és a keringésbe jutva a tüdőbe kerül, mely a kilégzett levegővel távozik a szervezetből.

   Ezt a hidrogént egy automata műszer mennyiségileg meghatározza, és ezekből az értékekből lehet következtetni a szervezetben lezajló tejcukorbontás eredményességére.

   Van olyan állapot, amikor az erjedés már megkezdődik a vékonybélben a baktériumok túlnövése következtében, amelyet a laktózterheléses  kilégzéses vizsgálat H2 értékeiből meg tudunk állapítani és kezelni lehet.

   Mit kell tudni a háziporatkáról?

   A háziportakák szabad szemmel nem látható apró rovarok, amelyek a legtisztább lakásban is megtalálhatók. Egészségesek számára ártalmatlanok, azonban az arra allergiások életét megkeseríthetik. Nem is maga az atka, hanem az ürülékekben található fehérje okozza az allergiás panaszt. Egész évben, de különösen a fűtési szezonban, a szárazabb levegőben az apró szemcsés ürülék elporlad, megkötődik a textíliákon, innen jut időről időre a szoba levegőjébe.

   A háziporatkák az emberi és állati szőrrel, hámmal táplálkoznak, és szertik a párás levegőt(60-80%-os páratartalom, 20-30 Celsius-fok hőmérséklet), vaskos textíliákat( padlószőnyeg, kárpitozott bútor, plüssállatok). A távoltartásukra , irtásukra vonatkozó tanácsaink is ezeken a jellegzetességeken alapulnak.

   Lehet-e mérsékelni a háziporatkák allergiás tüneteket okozó hatását?

   Igen. Bár teljesen elkerülni sajnos lehetetlen, az alábbi tanácsok segíthetnek abban, hogy legalább csökkentsük kellemetlen hatásukat.

    

   Tanácsok a háziporatkákra allergiásoknak!

   • Ne etessük az atkákat!
   • Ne fésülködjünk hálószobában!
   • Ne engedjünk be házillatot a hálószobába! Lehullott szőrük, tolluk kiváló táplálék az atkáknak.
   • Tollpárnánkat, toll-vagy pehelypaplanunkat cseréljük 60Celsius fokon mosható szintetikus töltetűre!
   • A lakásban megbújó penész is jó táplálék az atkáknak. Szüntessük meg!
   • Növényeket, víkultúrát se tartsunk a hálószobában!

    

   Milyen legyen az atkaallergiás szobája, lakása?

   • A lakás páratartalmát tartsuk 60%alatt, a hőmérséklet lehetőleg 20 Celsius fok alatt legyen.
   • Naponta szellőztessünk !
   • Minél kevesebb textil legyen a háziporatkára allergiás szobájában ( falvédő, sötétítő, vastag függönyök, textiltapéta, textillámpaernyő, kárpitozott ülő-és fekvőbútorok)
   • A padlószőnyeget könnyen tisztítható felületűre cseréljük, ha lehetséges (résmentes parketta, linóleum, kő stb.)!
   • A fűtés tervezésekor ne padlófűtést válasszunk , mert ezzel a fűtéssel igen sok poratkaürülék kerül a levegőbe.

    

   Mosás ,tisztítás

   • Az ágyneműt hetente mossuk, legalább 60C-fokon! A párnahuzatot vasaljuk!
   • Kaphatóak már olyan matrac-és ágyneműhuzatok, amelyek atkák számára átjárhatatlanok, de jól szellőznek.
   • Szőnyegre, kárpitra készült atkaírtó szerek is kaphatóak, amelyek több hónapig hatásosak. Ezekről a kezelőorvos tud felvilágosítást adni.
   • A pokrócok, takarók tisztításáról se feledkezzünk el!
   • A gyerekek plüssállatkái is kiváló poratkabúvóhelyek. Ha nem moshatóak 60C-fokon, tegyük be őket két napra a mélyhűtőbe! Mínusz 18C-fokon az atkák elpusztulnak. A „leolvadás” után poroljuk ki (távol az allergiástól) a plüssjátékot, és kézmeleg vízben mossuk ki! A szivaccsal töltött játékok könnyebben moshatóak.

    

   Takarítás

   • A jó minőségű porszívók és légtisztítók hatékonyan csökkentik az atkakoncentrációt.
   • A szellőzők, légkondicionálók szűrőit rendszeresen cseréljük! Olyan szűrőket használjunk, amelyek atkákat is kiszűrik!
   • A poratkára allergiások felmentést kapnak a porszívózás, portörölgetés alól. Szobájukban a nedves portörlés javasolt.

    

   Ha nem otthon alszik a gyermek

   • Iskolai kirándulás, táborozás során gyakran poratkával szennyezett turistaházakban szállnak meg a gyermekek.
   • A panaszok fokozódására számítva a kezelőorvos által előírt gyógyszereket feltétlenül vigye magával az allergiás gyermek.
   • Régi lakásokban, akár nagyszülőnél is fokozódhatnak a panaszok.

   Mire jó az immunterápia?

   Az immunterápia befolyásolja az allergia alapmechanizmusát, és a természetes kórlefolyást is átalakítja.

   Megtanítja az immunrendszert másként reagálni egy adott allergénre. Az allergizáló anyag egyre növekvő töménységű folyamatos adagolásával az immunrendszert hozzászoktatja a  problematikus allergénhez.

   Ezt a kezelést specifikus immunterápiának vagy deszenzitizálásnak nevezzük.

    

   Az immunterápia szigorú szakmai feltételek mellett végezhető, ahol,a beteg számára az adrenalin injekció és az újraélesztés feltételei is adottak..

   Az immunterápia klinikai hatékonysága igazolt, azonban még nem terjedt ell. A jövőben várhatóan egyre kiterjedtebben fogják használni. Az allergénspecifikus immunterápia népszerűsége egyre növekedni fog.

    

   Elsősorban a levegőben lévő allergének (pollen, poratka, gombaspóra) ellen hatékony.

   Jól reagálnak az immunterápiára azok, akiknél az orrot és szemet érintő közvetlen allergiás reakciók lépnek fel (szénanátha, kötőhártya-gyulladás).

   A háziporatka-allergiás asztmás gyermekeknél a specifikus immunterápia javítja a légúti tüneteket és csökkenti a gyógyszer szükségletet, valamint megelőzi az újabb allergének okozta érzékenységet is.

    

   Jól használható  rovarcsípés-allergia  esetén is. Mindenkinek meg kell kapnia az immunterápiát, akinél már lezajlott rovarcsípés okozta súlyos reakció. Az immunterápiával kezelt betegeknél jó az esély arra, hogy  nem alakul ki többé szisztémás reakció rovarcsípés hatására. A többieknél, akiknél nem lesz teljes a védelem, a reakció súlyossága nagymértékben csökken, és csökken az életveszély kockázata.

   Hogyan alkalmazható a sublinguális immunterápia?

   Az allergénkivonatot cseppek formájában kapja a beteg. Az adagolását pontos leírás rögzíti Az allergiás beteg azt az anyagot kapja tisztított formában, amire érzékeny. Az előírásnak megfelelő számú cseppet az üvegből a nyelv alá kell csepegtetni és ott kell tartani két percig. Eleinte a cseppeket naponta kell szedni, 4 hét elteltével pedig hetente háromszor. Négy darab, különböző erősségű cseppeket tartalmazó üvegből áll a kúra.

   A bevett allergén adagját az útmutató szerint fokozatosan naponta emelni kell (kezdő kezelés) mindaddig, amíg eléri a beteg az előírt maximális cseppszámot. Utána ezzel az adaggal kell folytatni a terápiát (fenntartó kezelés) hetente háromszor kb. 1-3 hónapon keresztül. A kúrát min. 3 éven át ismételni kell. Pollenérzékenység esetén a pollenszezon befejeződése után 2-3 héttel érdemes kezdeni a kúrát. A kezelés ideje alatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző allergén anyaghoz, és a szervezetbe jutáskor nem okoz panaszt.

   A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy  hatása a gyógyszeres kezeléssel azonos vagy  lehet bizonyos esetben annál jobb. A hosszútávú vizsgálat szükséges ahhoz, hogy a  a megelőző hatásra vonatkozó bizonyítékok összegyüljenek.

   Azoknál a betegeknél, akik csak egy dologra allergiásak, kivédi az újabb allergénnel való érzékenység kialakulását, és a szénanáthás betegeknél meggátolhatja az asztma kialakulását.

   Kapcsolodó hírek, blogbejegyzések:

   • Ha parlagfű allergiában szenved keresse fel az Aranyklinikát!

    Ha parlagfű allergiában szenved keresse fel az Aranyklinikát!

    A 20-21. század pestisének is tartott allergia minden korosztályt érint, a tünetek a kiváltó allergén jellegétől függően egész évben vagy szezonálisan, bizonyos évszakokban jelentkezhetnek. Ha allergiás tünetei nem tavasszal, hanem inkább a nyári hónapokban kezdődnek, és nyár végén, kora ősszel a legerősebbek, erősen gyanítható, hogy parlagfű allergiában szenved.

    Bővebben →

   Videótár


  Szakrendelések