fbpx

Allergológia

  • Amikor allergiáról beszélünk, elsőként az a kérdés vetődik föl, hogy mit is nevezhetünk allergiának? Erre számos hasonló megfogalmazás létezik. Abban mindegyik megegyezik, hogy a szervezetnek egy olyan túlzó reakciójaként kell felfognunk, amikor valamilyen anyaggal szemben, amit az emberek többsége – a nem allergiások – gond nélkül elviselnek, az allergiásoknál azonban különböző reakciók, klinikai tünetek alakulnak ki.
   Allergológia

   Az allergia hátterét is számos kutató vizsgálja. Szerepet játszik benne a genetika, az öröklődés, amit az is igazol, hogy családon belül halmozottan is előfordulhat. Ikerkutatások is bizonyítják az öröklődést. Számos olyan genetikai vizsgálat is történt az elmúlt évtizedekben, amik azt is ki tudták mutatni, hogy bizonyos allergiás tünetekért az örökítő anyag, a gén, melyik szakasza tehető felelőssé? Az utóbbi néhány év igen fontos és izgalmas felismerése, hogy az örökítő anyagokra a környezet is hatással van. Ezeket a törvényszerűségeket az úgynevezett epigenetika tárgyalja. Egy érdekesség. A nagymama dohányzása még az unoka esetén is okozhat betegséget a dohányzás, mint környezeti ártalom által kiváltott és tovább örökített epigenetikai változások miatt!! Érdemes tudni, hogy amennyiben egyik szülő sem allergiás, akkor is van mintegy 20 százalék esély arra, hogy a születendő gyermek allergiás legyen. Ez az esély jelentősen növekszik (40 százalék) ha egyik szülő, és igen kifejezetten (70-80 százalék) ha mindkét szülő allergiás

   A kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. Ezek általában fehérje természetű anyagok, és sok allergén szerkezete hasonló. Ezért ezek úgynevezett kereszt reakciókat is kiválthatnak. Erre egy jól ismert példa a parlagfű allergén és a görögdinnye allergénje közötti hasonlóság. Ezért parlagfű érzékenyeken görögdinnye fogyasztás helyi allergiás tüneteket, száj körüli bőrpírt tud kiváltani.
   A kiváltó allergéneket szokás úgy is megkülönböztetni, hogy belégzés útján (belégzéses vagy inhalatív allergének) vagy fogyasztva (táplálék vagy nutritív allergének) kerülnek-e be a szervezetbe. A belégzéses allergének tovább oszthatók annak megfelelően, hogy hatásuk egész évben (perenniális) vagy csak bizonyos évszakokban (szezonális) jelentkezik. Az elsőre példa a házipor és abban lévő atkák, állati szőrök, kutya, macskaszőr iránti érzékenység, míg a másikra a különböző pollen szemcsék, fűk, fák, gyomok pollen szemcséi elleni allergia.

   A tünetek nagymértékben különböznek attól függően, hogy hol, mely szervünkben történik az allergiás reakció.

   Lehetséges tünetek listája:

   • Ha az allergén a felső és/vagy alsó légutakba kerül, légúti allergiás tüneteket okoz. Ezek az allergiás nátha vagy szénanátha illetve alsó légutak érintettsége esetén az asztma. A szénanáthás tünetek a következők: tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, szaglás elvesztése. A szem kötöhártyájára kerülve az allergének szem gyulladását, szem viszketését, könnyezést okozhatják. Az asztmás tünetek: főként éjszaka, vagy hajnali órákban jelentkező sípolás, zihálás, köhögés, mellkasi szorítás, nehézlégzés
   • Az ételek (például tej, tojás, szója, olajos magvak) döntően az emésztőrendszerre hatnak, és a tünetek hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, laza széklet formájában jelentkeznek.
   • A bőrön is jelentkezhet allergiás reakció, ezek közül az ekcéma vagy az urticaria a leggyakoribb illetve legjellemzőbb.
   • Súlyosabb esetekben a reakció nem marad lokalizált és az egész szervezetre kiterjed. Ez a legsúlyosabb, életet veszélyeztető allergiás reakció, az úgynevezett anafilaxia.

   Ahhoz, hogy egy beteget sikeresen gyógyíthassunk, igyekszünk megtudni, hogy mire allergiás. Ez azért is fontos, mert a legfontosabb kezelési lehetőség –a mennyiben lehetséges – az allergén kerülése. Ilyen például a diéta. Több eljárás is létezik az allergének azonosítására. Egyik ilyen módszer a bőrpróba, amikor megfelelően preparált és tisztított allergén kivonatot cseppentünk a beteg bőrére, és a legfelső bőrrétek megkarcolásával a bőr rétegei közé juttatjuk. Pozitív esetben a csalán által okozott vagy szúnyogcsípéshez hasonló göb, bőrpír alakul ki a sérülés helyén 15-20 perc alatt, tehát az eredmény ezt követően megtudható.

   Nagyon jó eredményt adnak azok a vérvizsgálatok, amelyek az egyes allergénekkel szemben termelődő ellenanyagok kimutatásán alapulnak./ Spec IgE/ Ezek akkor is elvégezhetők, ha bármilyen okból (gyermek életkora, a beteg olyan gyógyszert használ, ami a reakciót meghamisítaná, a betegnek korábban nagyon súlyos allergiás reakciója zajlott, vagy kifejezett bőr érintettség az allergia teszt elvégzését nem teszi lehetővé) a bőrpróba nem kivitelezhető. Ennek eredményére néhány hétig várakozni kell.

   Az utóbbi 1-2 év és az elkövetkező évek nagy eredménye, hogy úgynevezett komponens alapú allergén vizsgálatok is végezhetők. Ez annyit jelent, hogy például egy étel esetén, több alkotórész, „komponens” is válthat ki allergiás reakciót. Ezek lehetnek fő és mellék komponensek, tehát fontosabb vagy kevésbé fontos allergének. Ezek meghatározása segít abban, hogy például egy beteg számára a diéta szükségességét el tudjuk dönteni, nyilatkozzunk arról, hogy van-e esély az allergia „kinövésére”, vagy egész életében diétára szorul a beteg?

   Az epicutan teszt során a bőrre helyezzük fel a vizsgálandó anyagokat és bizonyos időközönként a beteg hátán megjelenő bőrreakciót értékeljük. A vizsgálat 7. napon zárul. Ilyen módszerrel vizsgálhatóak vegyi anyagok, festékek szinezékek, fogászati anyagok, adalékanyagok, tartósítószerek, ízfokozók, nehézfémek, melyek közül a króm, nikkel nagyon gyakori kontakt allergiát okozó vegyianyag.

   Az allergiával, allergiás betegségekkel, diagnosztikával, kezeléssel kapcsolatban a betegek, szülők részéről számos további kérdés vetődhet föl, amik megválaszolására a sokszor zsúfolt rendeléseken nem jut idő. Ezért évekkel ezelőtt Nagy Adrienne kolléganőmmel szerkesztettünk egy könyvet, aminek megírásában igen tapasztalt szakemberek vettek részt. A formája, „Kérdezz! Felelek!” volt. Annak idején ez volt az első ilyen könyv, ami később a nagy sikerre való tekintettel teljes sorozattá szélesedett, számos egyéb betegséggel kapcsolatban is megírták. A könyvben összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amiket évtizedes gyógyító munkánk során a betegektől kaptunk, és a tudomány legújabb állása szerint igyekeztünk arra választ adni. Javaslom forgatását és olvasását az allergiás betegek és hozzátartozóik számára.

   Külföldi kongresszusi előadás angol nyelven

   1. Novák Z. Bilastine in childhood: a new effective and safe solution for Paediatricians. EAACI Congress 2017, Helsinki, 2017 június 17-21 (felkért referátum)

   Hazai előadások

   1. Novák Z. Új ismeretek a légúti allergiáról. Miskolc Továbbképző Fórum. 2017.február 11. (felkért referátum)
   2. Novák Z. Új kihívások az allergológiában. XX. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképző Tanfolyam 2017. március 2–4. (felkért referátum)
   3. Novák Z: Klímaváltozs légúti hatásai. 22. Tavaszi Amega Fórum, Pécs, 2017. március 24-25. (felkért referátum)
   4. Novák Z: Problémás asztma – kombinációs kezelés. Sandoz Hungária Kft. kerekasztal, Szeged, 2017. április 11. (felkért referátum)
   5. Novák Z: Kapnográfia prediktív értékének vizsgálata asztma bronchialeban. MAKIT 45. Kongresszusa Kecskemét, 2017. május 1-13. (felkért referátum)
   6. Novák Z: COPD és asztma gyermekkorban kezdődik? EPID 2017, Győr, 2017. Június 08-10. (felkért referátum)
   7. Novák Z: Egy ideális antihisztamin, kompromisszumok nélkül. EPID 2017, Győr, 2017. Június 08-10. (felkért referátum)
   8. Novák Z: Újszülöttkori betegségek késői légúti hatásai Budapesti Amega Fórum 2017. Szeptember 29-30. (felkért referátum)
   9. Novák Z: Régi módszer új köntösben? Gyermektüdőgyógyász Kongresszus, Balatonfüred, 2017. november 9-11. (felkért referátum)
   10. Novák Z: Biológiai terápia asztma bronchialkéban- Gyermektüdőgyógyász kongresszus , Szekszárd, 2018. november 8-10. (felkért referátum)
   11. Novák Z. Súlyos asztma Gyermektüdőgyógyász kongresszus , Szekszárd, 2018. november 8-10. (felkért referátum)

   Közlemények

   1. Novák Z. Az allergiakezelés aktuális kérdései. Gyermekorvos Továbbképzés 2017. 16/ 3. 200.
   2. Novák Z. Serdülőkori asztma kombinációs kezelése. Gyermekorvos Továbbképzés 2017. 16/ 3. 222-226.
   3. Novák Z. Serdülőkori asztma kombinációs kezelése. Háziorvosi Továbbképző Szemle. 2017. XXII. 7. 416-421.
   4. Novák Z. Serdülőkori asztma kombinációs kezelése. Gyermekorvos Továbbkép
   5. Body mass index and vigorous physical activity in children and adolescents: an international cross-sectional study. Braithwaite IE1, Stewart AW2, Hancox RJ3, Murphy R4, Wall CR5, Beasley R1, Mitchell EA6; ISAAC Phase Three Study Group (Z. Novák). Acta Paediatr.2017 Aug;106(8):1323-1330.
   6. Global Associations between UVR Exposure and Current Eczema Prevalence in Children from ISAAC Phase Three. Fuertes E1, Flohr C2, Silverberg JI3, Standl M4, Strachan DP5; ISAAC Phase Three Study Group. .( Novák) J Invest Dermatol. 2017 Jun;137(6):1248-1256
   7. Does urban extent from satellite images relate to symptoms of asthma, rhinoconjunctivitis and eczema in children? A cross-sectional study from ISAAC Phase Three. .Pacheco-González R1, Ellwood E2, Exeter D3, Stewart AW4, Asher I5; ISAAC Phase Three Study Group. (Z. Novák). J Asthma. 2016 Oct;53(8):854-61
   8. Novák Z et al: Safety and tolerability of bilastine 10 mg administered for 12 weeks in children with allergic diseases. Pediatr Allergy Immunol. 2016 Aug;27(5):493-8

   Gyakori kérdések

   Szeretném tudni, hogy gyermekem allergiás-e, és ha igen, mire. Milyen vizsgálatokra számítsunk?

   Az allergia megállapításának illetve kivizsgálásának a legfontosabb első lépése a beteg illetve szülő gondos kikérdezése. Annak ismerete, hogy mikor kezdődtek a tünetek, melyik hónapokban a legkifejezettebbek, vagy esetleg egész évben tartanak, mivel függ össze az állapot rosszabbodása, gyakorló szakember számára már a vizsgálatok elvégzése előtt jelezheti, hogy milyen allergiáról lehet szó. Ezért nagyon fontos, hogy Önök is igen részletesen és gondosan ismertessék ezeket a körülményeket. Allergiateszt elvégzésére szükség van. Ennek leggyakoribb módja a bőrpróba, amit leginkább szúrásos formában alkalmazunk. Ne ijedjen meg, a szúrás ebben az esetben csak a bőr legfelső rétegének megkarcolását jelenti. Az alkar hajlító oldalára gyárilag elkészített allergén kivonatot cseppentünk, és a minimális, nem vérző sebzés ezen keresztül történik. Pozitív esetben a szúrás helyén egy kiterjedtebb szúnyogcsípéshez hasonlatos göb és bőrpír, csalángöb képződik. Ennek intenzitása jelzi a túlérzékenység erősségét.

   Bizonyos esetekben, például kiterjedt allergiás bőrgyulladás, bizonyos szervi betegségek, fertőző betegségekben gyógyszerek (antihisztamin szerek, szteroidok stb.) miatt a bőrpróba nem végezhető el. Ilyenkor a vérből is ki lehet mutatni az allergiát.

    

   Az allergia teszt kivitelezése egyszerűnek tűnik, azonban a helyes értékelés, az esetleges mellékhatások elhárítása kellően gyakorlott szaktudást és tárgyi feltételek jelenlétét követeli meg. Csak erre felkészült szakrendelőben vagy kórházban végezhető ilyen vizsgálat.

   Van-e teendő allergia vizsgálat előtt?

   Amennyiben bőrteszt elvégzése szóba jön, fontos teendő, hogy antihisztamin tartalmú gyógyszerét  ( Aerius, Xyzal, Telfast, Allegra stb…) legalább a vizsgálat előtt 7 nappal hagyja el!

   Vérből történő allergiavizsgálat nem igényel előkésztést, ez esetben a fent említett gyógyszer elhagyása sem szükséges. A vérvétel a nap bármely szakában történhet, nem szükséges hozzá éhgyomor.

   Mit jelent a keresztallergia?

   A pollenekre érzékeny szénanáthás betegek egy része allergiás lehet bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra. A betegek az ételek fogyasztása után azt tapasztalják, hogy felduzzad az ajkuk, viszket a szájuk, torkuk. Ennek az oka, hogy az allergiát kiváltó pollen egészen kicsi fehérje szakasza (epitópja) megegyezhet egy rendszertanilag távol álló növény egy hasonló apró fehérjeszakaszával. Az egyikre kialakult allergia, a másik fogyasztása során is allergiás tüneteket okozhat. Nem csak a leggyakoribb száj körüli (orális allergia szindróma), hanem légúti, bőr, gyomor-bélrendszeri allergiás tünetek is előfordulhatnak. Életveszélyes allergiás jelenségekről (anafilaxia) külön tárgyalunk.

   A keresztallergiás pollen érzékeny ne fogyassza a neki panaszt okozó ételt!

   Keresztallergia lehet az egzotikus gyümölcsök és a latex között is.

   Mi a különbség a lisztérzékenység (cöliákia) és a lisztallergia között?

   A cöliákiát a búza, az árpa, a rozs gabonák magjában lévő glutén fehérjefrakciója nevű anyaggal váltja ki, és életre szóló elváltozást jelent. A lisztallergia ugyanúgy, mint a tej-, tojás-, szójaallergia, az IgE-termeléssel járó tápallergiák csoportjába tartozik, és kivizsgálására, kezelésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többi táplálékallergiára vonatkozóan. Cöliákiában más ellenanyagokat (endomizium, szöveti és deamidált gliadin antitesteket) lehet kimutatni, és a bélből szövettani vizsgálatot is végeznek a diagnózis igazolására.

   Mi a különbség a laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) és a tehéntej-allergia között? Melyiket milyen vizsgálattal lehet igazolni?

   A tehéntej-allergia és laktózintolerancia hasonló tünetekkel járhat. A hasfájás, haspuffadás, hasmenés vagy székrekedés, hányinger, kellemetlen szájszag, bőrkiütés mindkét betegségben előfordulhat.

   A két betegség oka és kezelése azonban eltérő. A tehéntejfehérje-allergia az immunrendszer részvételével kialakult allergiás megbetegedés, a tejcukor-érzékenység nem allergia, a tejcukorbontó enzim, a laktáz enzim csökkent termelődéséből adódik. A tejallergia vizsgálata az allergia kivizsgálására szolgáló eljárásokkal (bőrpróbák, elvonás, terhelés, tej elleni specifikus IgE meghatározása) történik.

   A tejcukor-érzékenység vizsgálatára egy speciális kilégzési vizsgálat szolgál, a hidrogénkilégzési teszt. A hidrogénkilégzési teszt alapja, hogy a laktáz enzim hiányában nem bomlik le tökéletesen a tejcukor, így a vastagbélbe kerülve, ott lévő bakteriumok hatására erjedés következik be, mely során hidrogéngáz (H2) is képződik, amely felszívódik és a keringésbe jutva a tüdőbe kerül, mely a kilégzett levegővel távozik a szervezetből.

   Ezt a hidrogént egy automata műszer mennyiségileg meghatározza, és ezekből az értékekből lehet következtetni a szervezetben lezajló tejcukorbontás eredményességére.

   Van olyan állapot, amikor az erjedés már megkezdődik a vékonybélben a baktériumok túlnövése következtében, amelyet a laktózterheléses  kilégzéses vizsgálat H2 értékeiből meg tudunk állapítani és kezelni lehet.

   Mit kell tudni a háziporatkáról?

   A háziportakák szabad szemmel nem látható apró rovarok, amelyek a legtisztább lakásban is megtalálhatók. Egészségesek számára ártalmatlanok, azonban az arra allergiások életét megkeseríthetik. Nem is maga az atka, hanem az ürülékekben található fehérje okozza az allergiás panaszt. Egész évben, de különösen a fűtési szezonban, a szárazabb levegőben az apró szemcsés ürülék elporlad, megkötődik a textíliákon, innen jut időről időre a szoba levegőjébe.

   A háziporatkák az emberi és állati szőrrel, hámmal táplálkoznak, és szertik a párás levegőt(60-80%-os páratartalom, 20-30 Celsius-fok hőmérséklet), vaskos textíliákat( padlószőnyeg, kárpitozott bútor, plüssállatok). A távoltartásukra , irtásukra vonatkozó tanácsaink is ezeken a jellegzetességeken alapulnak.

   Lehet-e mérsékelni a háziporatkák allergiás tüneteket okozó hatását?

   Igen. Bár teljesen elkerülni sajnos lehetetlen, az alábbi tanácsok segíthetnek abban, hogy legalább csökkentsük kellemetlen hatásukat.

    

   Tanácsok a háziporatkákra allergiásoknak!

   • Ne etessük az atkákat!
   • Ne fésülködjünk hálószobában!
   • Ne engedjünk be házillatot a hálószobába! Lehullott szőrük, tolluk kiváló táplálék az atkáknak.
   • Tollpárnánkat, toll-vagy pehelypaplanunkat cseréljük 60Celsius fokon mosható szintetikus töltetűre!
   • A lakásban megbújó penész is jó táplálék az atkáknak. Szüntessük meg!
   • Növényeket, víkultúrát se tartsunk a hálószobában!

    

   Milyen legyen az atkaallergiás szobája, lakása?

   • A lakás páratartalmát tartsuk 60%alatt, a hőmérséklet lehetőleg 20 Celsius fok alatt legyen.
   • Naponta szellőztessünk !
   • Minél kevesebb textil legyen a háziporatkára allergiás szobájában ( falvédő, sötétítő, vastag függönyök, textiltapéta, textillámpaernyő, kárpitozott ülő-és fekvőbútorok)
   • A padlószőnyeget könnyen tisztítható felületűre cseréljük, ha lehetséges (résmentes parketta, linóleum, kő stb.)!
   • A fűtés tervezésekor ne padlófűtést válasszunk , mert ezzel a fűtéssel igen sok poratkaürülék kerül a levegőbe.

    

   Mosás ,tisztítás

   • Az ágyneműt hetente mossuk, legalább 60C-fokon! A párnahuzatot vasaljuk!
   • Kaphatóak már olyan matrac-és ágyneműhuzatok, amelyek atkák számára átjárhatatlanok, de jól szellőznek.
   • Szőnyegre, kárpitra készült atkaírtó szerek is kaphatóak, amelyek több hónapig hatásosak. Ezekről a kezelőorvos tud felvilágosítást adni.
   • A pokrócok, takarók tisztításáról se feledkezzünk el!
   • A gyerekek plüssállatkái is kiváló poratkabúvóhelyek. Ha nem moshatóak 60C-fokon, tegyük be őket két napra a mélyhűtőbe! Mínusz 18C-fokon az atkák elpusztulnak. A „leolvadás” után poroljuk ki (távol az allergiástól) a plüssjátékot, és kézmeleg vízben mossuk ki! A szivaccsal töltött játékok könnyebben moshatóak.

    

   Takarítás

   • A jó minőségű porszívók és légtisztítók hatékonyan csökkentik az atkakoncentrációt.
   • A szellőzők, légkondicionálók szűrőit rendszeresen cseréljük! Olyan szűrőket használjunk, amelyek atkákat is kiszűrik!
   • A poratkára allergiások felmentést kapnak a porszívózás, portörölgetés alól. Szobájukban a nedves portörlés javasolt.

    

   Ha nem otthon alszik a gyermek

   • Iskolai kirándulás, táborozás során gyakran poratkával szennyezett turistaházakban szállnak meg a gyermekek.
   • A panaszok fokozódására számítva a kezelőorvos által előírt gyógyszereket feltétlenül vigye magával az allergiás gyermek.
   • Régi lakásokban, akár nagyszülőnél is fokozódhatnak a panaszok.

   Mire jó az immunterápia?

   Az immunterápia befolyásolja az allergia alapmechanizmusát, és a természetes kórlefolyást is átalakítja.

   Megtanítja az immunrendszert másként reagálni egy adott allergénre. Az allergizáló anyag egyre növekvő töménységű folyamatos adagolásával az immunrendszert hozzászoktatja a  problematikus allergénhez.

   Ezt a kezelést specifikus immunterápiának vagy deszenzitizálásnak nevezzük.

    

   Az immunterápia szigorú szakmai feltételek mellett végezhető, ahol,a beteg számára az adrenalin injekció és az újraélesztés feltételei is adottak..

   Az immunterápia klinikai hatékonysága igazolt, azonban még nem terjedt ell. A jövőben várhatóan egyre kiterjedtebben fogják használni. Az allergénspecifikus immunterápia népszerűsége egyre növekedni fog.

    

   Elsősorban a levegőben lévő allergének (pollen, poratka, gombaspóra) ellen hatékony.

   Jól reagálnak az immunterápiára azok, akiknél az orrot és szemet érintő közvetlen allergiás reakciók lépnek fel (szénanátha, kötőhártya-gyulladás).

   A háziporatka-allergiás asztmás gyermekeknél a specifikus immunterápia javítja a légúti tüneteket és csökkenti a gyógyszer szükségletet, valamint megelőzi az újabb allergének okozta érzékenységet is.

    

   Jól használható  rovarcsípés-allergia  esetén is. Mindenkinek meg kell kapnia az immunterápiát, akinél már lezajlott rovarcsípés okozta súlyos reakció. Az immunterápiával kezelt betegeknél jó az esély arra, hogy  nem alakul ki többé szisztémás reakció rovarcsípés hatására. A többieknél, akiknél nem lesz teljes a védelem, a reakció súlyossága nagymértékben csökken, és csökken az életveszély kockázata.

   Hogyan alkalmazható a sublinguális immunterápia?

   Az allergénkivonatot cseppek formájában kapja a beteg. Az adagolását pontos leírás rögzíti Az allergiás beteg azt az anyagot kapja tisztított formában, amire érzékeny. Az előírásnak megfelelő számú cseppet az üvegből a nyelv alá kell csepegtetni és ott kell tartani két percig. Eleinte a cseppeket naponta kell szedni, 4 hét elteltével pedig hetente háromszor. Négy darab, különböző erősségű cseppeket tartalmazó üvegből áll a kúra.

   A bevett allergén adagját az útmutató szerint fokozatosan naponta emelni kell (kezdő kezelés) mindaddig, amíg eléri a beteg az előírt maximális cseppszámot. Utána ezzel az adaggal kell folytatni a terápiát (fenntartó kezelés) hetente háromszor kb. 1-3 hónapon keresztül. A kúrát min. 3 éven át ismételni kell. Pollenérzékenység esetén a pollenszezon befejeződése után 2-3 héttel érdemes kezdeni a kúrát. A kezelés ideje alatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző allergén anyaghoz, és a szervezetbe jutáskor nem okoz panaszt.

   A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy  hatása a gyógyszeres kezeléssel azonos vagy  lehet bizonyos esetben annál jobb. A hosszútávú vizsgálat szükséges ahhoz, hogy a  a megelőző hatásra vonatkozó bizonyítékok összegyüljenek.

   Azoknál a betegeknél, akik csak egy dologra allergiásak, kivédi az újabb allergénnel való érzékenység kialakulását, és a szénanáthás betegeknél meggátolhatja az asztma kialakulását.

   Videótár

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Allergén specifikus IgE meghatározás vérből

    A vizsgálat vérből történik . A vérmintából számos allergén megvizsgálható. A hagyományos klinikai bőrteszt mellett is javasolt az elvégzése. Az Aranyklinikán inhalációs, étel és kombinált panelek állnak rendelkezésre, melyekből a betegtől felvett anamnézis után történik a kiválasztás. Mód van ismert allergiás betegeknél a keresztallergének meghatározására is, mely az életvitelben nagy segítséget jelent.

   • Bőrteszt (Prick teszt)

    Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el. Az Aranyklinikán 50 féle allergén meghatározására van így lehetőség.

   • Epicutan teszt

    Allergiás bőrreakció esetén fontos megtudni mi okozza a panaszokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk milyen a bőrfelülettel érintkező anyagra érzékeny a beteg.

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4)

    Nem találja az okot, hogy miért keseríti meg mindennapjait a gyakori gyomorégés, haspuffadás? Sokszor tapasztal megmagyarázhatatlan fejfájást, fáradékonyságot, kiütéseket, melyek kényelmetlenné teszik életét? Amennyiben orvosai sem találják az okot, valószínűsíthető, hogy mindezekért egy étel lehet a felelős.

   • Fogászati epicutan teszt

    Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Keresztallergia vizsgálata

    A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   • Komponens alapú allergiavizsgálat

    A vizsgálat vérből történik. A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén “kis kockázatú” vagy “nagy kockázatú” komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Olvasson tovább!

   • Specifikus immunterápia

    A parlagfű szezon évről évre egyre csak erősebb. Azok a betegek, akik időben elkezdték a specifikus immunterápiát lényegesen könnyebben viselik a nagy pollen terhelést.

   Kapcsolodó hírek, blogbejegyzések:

   • Ha parlagfű allergiában szenved keresse fel az Aranyklinikát!

    Ha parlagfű allergiában szenved keresse fel az Aranyklinikát!

    A 20-21. század pestisének is tartott allergia minden korosztályt érint, a tünetek a kiváltó allergén jellegétől függően egész évben vagy szezonálisan, bizonyos évszakokban jelentkezhetnek. Ha allergiás tünetei nem tavasszal, hanem inkább a nyári hónapokban kezdődnek, és nyár végén, kora ősszel a legerősebbek, erősen gyanítható, hogy parlagfű allergiában szenved.

    Bővebben →

  Szakrendelések