fbpx

Fogászati epicutan teszt

  • Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.
   Fogászati epicutan teszt

   Előfordulhat, hogy fogászati kezelés után a páciensek allergiás tünetcsoportot észlelnek, mint például: fémes ízérzés, elszíneződés a pótlás mellett, a nyáltermelés megváltozása, bőrtünetek, nyálkahártya érzékenység, szemhéj, ajak duzzanat, viszkető kiütések a száj körül, nyelvégés, irritáció, ínygyulladás, nyálkahártyafekély, gyomor-bélrendszeri tünetek, fáradékonyság, hajhullás. Egyre gyakoribb a késői allergiás reakció a fogászati fényre kötő tömőanyagokra.

    

   Fogászati anyagokra való érzékenység kimutatása epicutan teszttel

   Az Aranyklinikán végzett teszt áráról érdeklődjön elérhetőségeink egyikén. (Az ár a háttapaszok felhelyezését, háromszori leolvasást és a hivatalos lelet kiadását tartalmazza.)

   Hogyan zajlik a vizsgálat?

   • A vizsgálat fájdalommentes
   • Antihisztamint (allergia ellenes készítményeket) felhelyezés előtt 1 héttel el kell hagyni, különben más előkészítést nem igényel
   • Nem kell éhgyomorra jönni
   • A nap bármely szakaszában elvégezhető

    

   Kisméretű korongokat helyezünk a hát bőrére karcolás nélkül , melyek az allergéneket tartalmazzák. A felhelyezés időigényes. Előfordul azonnali bőrreakció (viszketés, bőr kivörösödése). Nagyon ritkán általános allergiás reakció lép fel, mely az azonnali orvosi beavatkozást igényel. A tapaszt több napon át fennhagyjuk a páciens hátán. A hátat a tesztelés alatt nem szabad mosni és a sportolás sem ajánlott. A bőrreakciót megfelelő időszakokban, pár naponként leolvassuk.

   A vizsgálat megtörténte előtt javasoljuk szakorvossal történő konzultációt a személyre szabott, leginkább megfelelő vizsgálat kiválasztásának érdekében! Asszisztenseink nem adhatnak tanácsot vizsgálat kiválasztásához és eredményeket se értékelhetnek ki, erre kizárólag szakorvosnak van jogosultsága!

   Epicutan bőrteszt fogászati alapsor

   1. Amalgam (Hg2,5%, Ag1,7%, Cu0,3%, Sn0,4%, Zn0,025%) 5%
   2. Amalgam (Hg2,5%, Ag1,7%, Cu0,3%, Sn0,4%, Zn0,025%) 20%
   3. Ammonium tetrachloroplatinate
   4. Bisphenol-A-dimethacrialete 2%
   5. Copper sulphate PENTAHYDRATE 1%
   6. Bisphenol A 1%
   7. Bisphenol A diglycidyl-methacrylate 2%
   8. Diurethane-dimethacrilate 2%
   9. Ethyleneglycol-dimethacrilate 2%
   10. Eugenol 1%
   11. (2hydroxyethyl)-methacrilate
   12. Methyl methacrilate
   13. Palladium chloride
   14. Potassium dicyanoaurate
   15. Triethylenweglycol-dimethacrilate

   Epicutan bőrteszt fogászati kiegészítő sor

   1. Benzoyl peroxide1%
   2. 1,3-btandiol-dimethacrilate 25
   3. N,N-dimethyl-p.toluidine 2%
   4. 2-hydroxy-ethylacrilate
   5. 2-hydr.pr.-methacrilate 2%
   6. Sodium thiosulphoaurate(gold)
   7. Tetracaine-HCI 1%
   8. Tin (II) chloride 0,5

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Allergén specifikus IgE meghatározás vérből

    A vizsgálat vérből történik . A vérmintából számos allergén megvizsgálható. A hagyományos klinikai bőrteszt mellett is javasolt az elvégzése. Az Aranyklinikán inhalációs, étel és kombinált panelek állnak rendelkezésre, melyekből a betegtől felvett anamnézis után történik a kiválasztás. Mód van ismert allergiás betegeknél a keresztallergének meghatározására is, mely az életvitelben nagy segítséget jelent.

   • Bőrteszt (Prick teszt)

    Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el. Az Aranyklinikán 50 féle allergén meghatározására van így lehetőség.

   • Epicutan teszt

    Allergiás bőrreakció esetén fontos megtudni mi okozza a panaszokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk milyen a bőrfelülettel érintkező anyagra érzékeny a beteg.

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG4)

    Megkeseríti napjait a gyakori gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, és nem találja az okát? Vagy sokszor megmagyarázhatatlan fejfájás, kiütések, viszkető ekcéma és fáradékonyság teszik kényelmetlenné életét? Ha orvosai sem találják az okot, nagy esélye van rá, hogy mindezekért egy étel a felelős.

   • Fogászati epicutan teszt

    Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Keresztallergia vizsgálata

    A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   • Komponens alapú allergiavizsgálat

    A vizsgálat vérből történik. A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén “kis kockázatú” vagy “nagy kockázatú” komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Olvasson tovább!

   • Specifikus immunterápia

    A parlagfű szezon évről évre egyre csak erősebb. Azok a betegek, akik időben elkezdték a specifikus immunterápiát lényegesen könnyebben viselik a nagy pollen terhelést.


  Szakrendelések