fbpx

Fogászati epicutan teszt

  • Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.
   Fogászati epicutan teszt

   Előfordulhat, hogy fogászati kezelés után a páciensek allergiás tünetcsoportot észlelnek, mint például: fémes ízérzés, elszíneződés a pótlás mellett, a nyáltermelés megváltozása, bőrtünetek, nyálkahártya érzékenység, szemhéj, ajak duzzanat, viszkető kiütések a száj körül, nyelvégés, irritáció, ínygyulladás, nyálkahártyafekély, gyomor-bélrendszeri tünetek, fáradékonyság, hajhullás. Egyre gyakoribb a késői allergiás reakció a fogászati fényre kötő tömőanyagokra.

    

   Fogászati anyagokra való érzékenység kimutatása epicutan teszttel

   Az Aranyklinikán végzett teszt áráról érdeklődjön elérhetőségeink egyikén. (Az ár a háttapaszok felhelyezését, háromszori leolvasást és a hivatalos lelet kiadását tartalmazza.)

   Hogyan zajlik a vizsgálat?

   • A vizsgálat fájdalommentes
   • Antihisztamint (allergia ellenes készítményeket) felhelyezés előtt 1 héttel el kell hagyni, különben más előkészítést nem igényel
   • Nem kell éhgyomorra jönni
   • A nap bármely szakaszában elvégezhető

    

   Kisméretű korongokat helyezünk a hát bőrére karcolás nélkül , melyek az allergéneket tartalmazzák. A felhelyezés időigényes. Előfordul azonnali bőrreakció (viszketés, bőr kivörösödése). Nagyon ritkán általános allergiás reakció lép fel, mely az azonnali orvosi beavatkozást igényel. A tapaszt több napon át fennhagyjuk a páciens hátán. A hátat a tesztelés alatt nem szabad mosni és a sportolás sem ajánlott. A bőrreakciót megfelelő időszakokban, pár naponként leolvassuk.

   A vizsgálat megtörténte előtt javasoljuk szakorvossal történő konzultációt a személyre szabott, leginkább megfelelő vizsgálat kiválasztásának érdekében! Asszisztenseink nem adhatnak tanácsot vizsgálat kiválasztásához és eredményeket se értékelhetnek ki, erre kizárólag szakorvosnak van jogosultsága!

   Epicutan bőrteszt fogászati alapsor

   1. Amalgam (Hg2,5%, Ag1,7%, Cu0,3%, Sn0,4%, Zn0,025%) 5%
   2. Amalgam (Hg2,5%, Ag1,7%, Cu0,3%, Sn0,4%, Zn0,025%) 20%
   3. Ammonium tetrachloroplatinate
   4. Bisphenol-A-dimethacrialete 2%
   5. Copper sulphate PENTAHYDRATE 1%
   6. Bisphenol A 1%
   7. Bisphenol A diglycidyl-methacrylate 2%
   8. Diurethane-dimethacrilate 2%
   9. Ethyleneglycol-dimethacrilate 2%
   10. Eugenol 1%
   11. (2hydroxyethyl)-methacrilate
   12. Methyl methacrilate
   13. Palladium chloride
   14. Potassium dicyanoaurate
   15. Triethylenweglycol-dimethacrilate

   Epicutan bőrteszt fogászati kiegészítő sor

   1. Benzoyl peroxide1%
   2. 1,3-btandiol-dimethacrilate 25
   3. N,N-dimethyl-p.toluidine 2%
   4. 2-hydroxy-ethylacrilate
   5. 2-hydr.pr.-methacrilate 2%
   6. Sodium thiosulphoaurate(gold)
   7. Tetracaine-HCI 1%
   8. Tin (II) chloride 0,5

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Allergén specifikus IgE meghatározás vérből

    A vizsgálat vérből történik . A vérmintából számos allergén megvizsgálható. A hagyományos klinikai bőrteszt mellett is javasolt az elvégzése. Az Aranyklinikán inhalációs, étel és kombinált panelek állnak rendelkezésre, melyekből a betegtől felvett anamnézis után történik a kiválasztás. Mód van ismert allergiás betegeknél a keresztallergének meghatározására is, mely az életvitelben nagy segítséget jelent.

   • Bőrteszt (Prick teszt)

    Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el. Az Aranyklinikán 50 féle allergén meghatározására van így lehetőség.

   • Epicutan teszt

    Allergiás bőrreakció esetén fontos megtudni mi okozza a panaszokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk milyen a bőrfelülettel érintkező anyagra érzékeny a beteg.

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4)

    Nem találja az okot, hogy miért keseríti meg mindennapjait a gyakori gyomorégés, haspuffadás? Sokszor tapasztal megmagyarázhatatlan fejfájást, fáradékonyságot, kiütéseket, melyek kényelmetlenné teszik életét? Amennyiben orvosai sem találják az okot, valószínűsíthető, hogy mindezekért egy étel lehet a felelős.

   • Fogászati epicutan teszt

    Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Keresztallergia vizsgálata

    A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   • Komponens alapú allergiavizsgálat

    A vizsgálat vérből történik. A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén “kis kockázatú” vagy “nagy kockázatú” komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Olvasson tovább!

   • Specifikus immunterápia

    A parlagfű szezon évről évre egyre csak erősebb. Azok a betegek, akik időben elkezdték a specifikus immunterápiát lényegesen könnyebben viselik a nagy pollen terhelést.


  Szakrendelések