fbpx
 • Bejelentkezés: H-P 8-16

 • Telefon: +36 20 573 5434

 • Telefon: +36 30 561 1098

Reumatológia

  • Sokan úgy gondolják, hogy ha valamelyik ízület megfájdul, akkor be kell venni egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, amit a szomszéd is javasolt. Az ízület már úgyis elkopott, a reklámokban lehet látni erre való porcerősítőket, egyikből esetleg bevesznek pár szemet. Ha bedagad valami, majd előbb vagy utóbb elmúlik. A reumatológusnál egyébként heteket kell várni, mire az ember sorra kerül, a végén pedig úgyis fürdőjegyet fog kiírni. Sok beteg nem is kíváncsi, mi okozza a bajt, és hogy lehetne tartós megoldást keresni rá, vagy esetleg megelőzni, hogy kiújuljon a probléma.
   Reumatológia

   A fürdőkúra, az iszappakolás és a gyógymaszírozás továbbra is szerves részét képezik a  modern reumatológiai fegyvertárnak, de a gyógyászat átvette a 21. század technikai újításait és a molekuláris biológiai kutatások eredményeit is.

   A diagnosztikában nagy segítséget jelent a CT, az MRI és az ultrahang készülék, amelyek segítségével lehetővé vált, hogy részletes képet kapjunk az ízületek belsejéről, anélkül hogy műtétre kerülne sor.

   Korábban gyakran kérték az orvosok a reumatoid faktort a vérvizsgálat során, ha arra gyanakodtak, hogy a betegnél ízületi gyulladás áll fenn. Ma már ennél sokkal szélesebb paletta áll rendelkezésre, az egyes ízületi gyulladás típusokat laboratóriumi módszerekkel is el lehet különíteni. Sőt a vérben keringő egyes ellenanyagok, már a tünetek megjelenése előtt kimutathatóak, néhány esetben előrejelezhetik az állapotromlást.

   A fájdalom- és gyulladásgátló készítmények között kifejlesztésre kerültek gyomorvédő bevonattal ellátott tabletták, szelektíven ható szerek, amelyek bevezetésével olyan súlyos problémákat lehet megelőzni, mint a gyomorégés, gyomorfekély vagy más súlyos mellékhatások. A nagy választékból személyre szabott kezelést lehet felírni.

   A csontritkulás ellenes készítmények már nem csak tabletta formában szedhetőek. Injekciós, infúziós kezelést is fel lehet venni. Sok olyan betegnél folytatható a kezelés, aki a gyomorpanaszok miatt hagyta abba a tabletták szedését.

   Kifejlesztésre került az ún. biológiai terápia. Ez a rheumatoid arthritis, a Bechterew-kór és a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás kezelésére felírható gyógymód. A kezelés sokkal hatásosabb, mint a korábban alkalmazott gyógyszerek.

   Kísérleti stádiumban vannak autoimmun betegek kezelésére kifejlesztett szerek, ezek közül több, már biztató eredményeket mutat, és Szegeden is elérhető.

   Előtérbe került a korai diagnosztika szerepe, amelynek lényege: minél korábban kiderül egy betegség, annál nagyobb eséllyel kezelhető.

   Ezek jegyében vesznek részt az érdeklődő reumatológusok az évente több alkalommal megrendezésre kerülő továbbképzéseken, és viszik át a gyakorlatba a modern szemléletű gyógyítást.

   A reumatológiai ízületi ultrahang vizsgálat

   A reumatológus szakorvos az orvosi vizsgálat során először tapintással vizsgálja meg a panaszt okozó ízületeket. Ezzel az ízület fájdalmasságát, duzzadtságát, hőmérsékletét és a mozgását tudja megállapítani. Az ízület belsejében lévő rendellenességek kivizsgálása céljából valamilyen képalkotó vizsgálatot érdemes végezni.

   Az ultrahang vizsgálat egy olyan képalkotó módszer, amely nem jár sugárterheléssel, valamint a fájdalommentes, és nem invazív (nem jár szúrással, metszéssel).
   Az orvosi rendelőben azonnal elvégezhető, amikor a beteg a panaszával megkeresi a szakorvost.

   A vizsgálat során a bőrre ultrahang gél kerül, amelyen keresztül az ultrahang bejut a bőr alatti szövetekbe. Így láthatóvá válik az ízületi tok, a szalagok, a porc- és a csontfelszín, valamint az ízületben lévő folyadékgyülem is. Tájékozódni lehet az izmok és inak szerkezeti eltéréseiről is. Az ízületet mozgás közben is „látni lehet belülről”.

   Ultrahang vizsgálattal az alsó és a felső végtag minden ízülete megvizsgálható.

   Dr. Ladóczky-Hulló Daniella
   reumatológus szakorvos, reumatológiai ízületi ultrahang specialista

   Kapcsolódó szakrendelések


  Szakrendelések


  • Laborvizsgálatok

   Teljeskörű laboratóriumi vizsgálatok, a hét minden napján, beutalóval csak vérvételi díj ellenében. Eredmények akár 48 órán belül!
   Tovább
  • Szűrőcsomagok

   Segítünk megőrizni egészségét! Komplett női és férfi szűrővizsgálati csomagok magánszemélyeknek és cégeknek.
   Tovább
  • Specialitások

   Az Aranyklinikán egyedülállóan sokféle vizsgálatot kínálunk Önöknek! Tekintse meg különleges vizsgálatainkat!
   Tovább

  Klinikánkon elérhető telefonos konzultáció
  és koronavírus gyorsteszt!

  Valljuk, hogy minden körülmények között legfontosabb a Pácienseink és Munkatársaink egészsége. Ez a hatósági javaslatokkal összhangban a járóbeteg szakellátás korlátozását kívánja meg. Önök ebben az időszakban sem maradnak szakorvosi tanácsok nélkül. Hisszük, hogy telefonos konzultációval tudjuk Mindannyiunk érdekeit a leginkább szolgálni.

  A vérvétel lehetősége továbbra is adott. Ennek során maximális körültekintéssel járunk el, intézményünk rendszeres fertőtlenítése mellett a kontaktusok számát is minimalizáljuk.

  Klinikánkon elérhető koronavírus gyorsteszt. A teszt segítségével megtudhatja jelen van-e szervezetében a Covid-19 vírus (SARS-CoV-2) elleni antitest, melyből első sorban arra lehet következtetni, hogy átesett-e már a Covid-19 fertőzésen.

  Telefonközpontunk továbbra is a szokott időben várja hívását.

  Telefonos konzultáció   Koronavírus gyorsteszt