fbpx

Reumatológia

  • Sokan úgy gondolják, hogy ha valamelyik ízület megfájdul, akkor be kell venni egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, amit a szomszéd is javasolt. Az ízület már úgyis elkopott, a reklámokban lehet látni erre való porcerősítőket, egyikből esetleg bevesznek pár szemet. Ha bedagad valami, majd előbb vagy utóbb elmúlik. A reumatológusnál egyébként heteket kell várni, mire az ember sorra kerül, a végén pedig úgyis fürdőjegyet fog kiírni. Sok beteg nem is kíváncsi, mi okozza a bajt, és hogy lehetne tartós megoldást keresni rá, vagy esetleg megelőzni, hogy kiújuljon a probléma.
   Reumatológia

   A fürdőkúra, az iszappakolás és a gyógymaszírozás továbbra is szerves részét képezik a  modern reumatológiai fegyvertárnak, de a gyógyászat átvette a 21. század technikai újításait és a molekuláris biológiai kutatások eredményeit is.

   A diagnosztikában nagy segítséget jelent a CT, az MRI és az ultrahang készülék, amelyek segítségével lehetővé vált, hogy részletes képet kapjunk az ízületek belsejéről, anélkül hogy műtétre kerülne sor.

   Korábban gyakran kérték az orvosok a reumatoid faktort a vérvizsgálat során, ha arra gyanakodtak, hogy a betegnél ízületi gyulladás áll fenn. Ma már ennél sokkal szélesebb paletta áll rendelkezésre, az egyes ízületi gyulladás típusokat laboratóriumi módszerekkel is el lehet különíteni. Sőt a vérben keringő egyes ellenanyagok, már a tünetek megjelenése előtt kimutathatóak, néhány esetben előrejelezhetik az állapotromlást.

   A fájdalom- és gyulladásgátló készítmények között kifejlesztésre kerültek gyomorvédő bevonattal ellátott tabletták, szelektíven ható szerek, amelyek bevezetésével olyan súlyos problémákat lehet megelőzni, mint a gyomorégés, gyomorfekély vagy más súlyos mellékhatások. A nagy választékból személyre szabott kezelést lehet felírni.

   A csontritkulás ellenes készítmények már nem csak tabletta formában szedhetőek. Injekciós, infúziós kezelést is fel lehet venni. Sok olyan betegnél folytatható a kezelés, aki a gyomorpanaszok miatt hagyta abba a tabletták szedését.

   Kifejlesztésre került az ún. biológiai terápia. Ez a rheumatoid arthritis, a Bechterew-kór és a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás kezelésére felírható gyógymód. A kezelés sokkal hatásosabb, mint a korábban alkalmazott gyógyszerek.

   Kísérleti stádiumban vannak autoimmun betegek kezelésére kifejlesztett szerek, ezek közül több, már biztató eredményeket mutat, és Szegeden is elérhető.

   Előtérbe került a korai diagnosztika szerepe, amelynek lényege: minél korábban kiderül egy betegség, annál nagyobb eséllyel kezelhető.

   Ezek jegyében vesznek részt az érdeklődő reumatológusok az évente több alkalommal megrendezésre kerülő továbbképzéseken, és viszik át a gyakorlatba a modern szemléletű gyógyítást.

   A reumatológiai ízületi ultrahang vizsgálat

   A reumatológus szakorvos az orvosi vizsgálat során először tapintással vizsgálja meg a panaszt okozó ízületeket. Ezzel az ízület fájdalmasságát, duzzadtságát, hőmérsékletét és a mozgását tudja megállapítani. Az ízület belsejében lévő rendellenességek kivizsgálása céljából valamilyen képalkotó vizsgálatot érdemes végezni.

   Az ultrahang vizsgálat egy olyan képalkotó módszer, amely nem jár sugárterheléssel, valamint a fájdalommentes, és nem invazív (nem jár szúrással, metszéssel).
   Az orvosi rendelőben azonnal elvégezhető, amikor a beteg a panaszával megkeresi a szakorvost.

   A vizsgálat során a bőrre ultrahang gél kerül, amelyen keresztül az ultrahang bejut a bőr alatti szövetekbe. Így láthatóvá válik az ízületi tok, a szalagok, a porc- és a csontfelszín, valamint az ízületben lévő folyadékgyülem is. Tájékozódni lehet az izmok és inak szerkezeti eltéréseiről is. Az ízületet mozgás közben is „látni lehet belülről”.

   Ultrahang vizsgálattal az alsó és a felső végtag minden ízülete megvizsgálható.

   Dr. Ladóczky-Hulló Daniella
   reumatológus szakorvos, reumatológiai ízületi ultrahang specialista

   Kapcsolódó szakrendelések


  Szakrendelések