fbpx

Logopédia

  • A logopédia tudományág a beszéd-, hang- és nyelvi zavarokkal, azaz kommunikációs zavarokkal foglalkozik. Magában foglalja a kognitív-nyelvi, beszéd, hangképzési- és nyelés zavarok kutatását, tanulmányozását, foglalkozik azok megelőzésével, diagnosztikájával és kezelésével, terápiás megsegítéssel.
   Logopédia

   Mit is csinál a logopédus a felnőttekkel?

   A logopédusok terápiás keretek között tudnak segítséget nyújtani a helyes beszédtechnika elsajátításában, a beszélt nyelv megértését érintő elmaradásokban, a hibás artikuláció javításában, a károsodott nyelési funkció javításában, a hangképzést érintő elváltozásokban, az orrhangzós beszéd javításában, a beszéd folyamatát, ritmusát érintő zavarok esetében, valamint az írott nyelv megértésének és produkciójának nehézségeiben is. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy minderre akkor is van lehetőség, hogyha a zavar későbbi életkorban jelentkezik, pl. idegrendszeri károsodás (baleset, stroke, Parkinson-kór, sclerosis multiplex) következményeként.

   Mi történik a szakrendelésen?

   A logopédiai szakrendelésen való megjelenést megelőzi egy szakorvosi vizsgálat.

   Az első alkalommal az anamnesztikus adatok (kórelőzmény, orvosi vizsgálatok eredménye, stb.) áttekintése után egy részletes, specifikus vizsgálat zajlik, amely alapján felállítjuk a kezelési tervet, megállapodunk a terápia kereteit illetően. Ezt követően indítjuk el az egyénre szabott terápiát.

   Milyen panaszokkal fordulhat szakrendelésünkre?

   Várjuk 18 év feletti pácienseinket a következő panaszkörök esetén:

   • stroke-ot követő kommunikációs nehézségek (Tudom, de nem tudom kimondani!)
   • nyelészavar
   • tartósan fennálló rekedtség, a hang minőségének megváltozása
   • artikulációs zavar

  Szakrendelések