fbpx

Gyermek hematológia

  • Gyermekkorban a jóindulatú hematológiai betegségek lényegesen gyakoribbak a rosszindulatú formáknál. Leginkább a vérszegénység, más néven anaemia fordul elő, amely a vörösvértestek számának csökkenését jelenti.
   Gyermek hematológia

   A csecsemő és kisded korosztályban ez gyakran élettani mértékű csupán, így kezelést nem igényel. Azonban ha a szülő fáradékonyságot, aluszékonyságot, sápadtságot, teljesítményben elmaradást észlel, érdemes vérszegénységre gondolni és a házi gyermekorvost vagy szakorvost megkeresni. A gyermekkori vérszegénység oka leggyakrabban vashiány. Ezt a nem megfelelő vasbevitel, rossz felszívódás (gyomor- és bélrendszeri betegségek okozzák), ill. a fokozott felhasználás okozza. A vaspótlás diétás tanácsokkal ill. vényköteles gyógyszerekkel néhány hónap alatt sikeres lehet.

   A vérlemezkék hiánya vérzékenységet okoz, ez leggyakrabban pontszerű bőrvérzésben nyilvánul meg. Amennyiben ilyen típusú bőrelváltozást észlelnek, gyors vérkép vizsgálatra van szükség. A betegség sok esetben spontán gyógyul, de igényelhet gyógyszeres vagy támogató kezelést.

   A fehérvérsejteknek leginkább a rosszindulatú betegségei ismertek, amelyek gyors orvosi beavatkozást igényelnek. Léteznek azonban funkcióban vagy számbeli, aránybeli eltérései amelyek leginkább gyakori fertőzések képében nyilvánulnak meg.

   A hematológia másik nagy ága nem a sejtes elemekkel, hanem a vérplazma különböző összetevőivel foglalkozik, e témakörbe tartozik a vérzékenyég és a trombózis (vérrögképződési) hajlam. Ezen betegségek nagy része családi öröklődést mutat, tehát ha a családban van erre hajlam, érdemes a gyermeket is kivizsgáltatni. A vérvételre ideális életkor a nagyobb gyermekkor, tinédzserkor eleje.

   A vérzékenységet (hemofilia) különböző véralvadási faktorok hiánya okozza. Ezek aktivitását laboratóriumi vizsgálatok során ki lehet mutatni. A betegség súlyosságától függ a kezelés (faktorpótlás humán vagy rekombináns készítményekkel) szükségessége.

   Trombózis során fokozott alvadékonyság lép fel. Ennek számos oka ismert, amelyek egy része szerezhető (műtét, hosszú repülőút, fogamzásgátló használat) másik része örökölhető (Leiden mutáció, protein S vagy protein C hiány pl.). A vér alvadékonysági vizsgálataival ezen örökölhető betegségek kizárhatóak ill. igazolhatóak. A kezelés szükségessége egy összesített kockázat felmérésen ill. az esetlegesen már lezajlott trombózistól függ.

   Milyen panaszokkal / eredményekkel kereshetik fel a rendelést?

   • sápadtság, bágyadtság, aluszékonyság, gyengeség
   • gyakori és visszatérő fertőző betegségek
   • bőrvérzések, gyakori vérzéses tünetek, bő menstruációs vagy nyálkahártyavérzés
   • vérképeltérések, kóros laboreredmények
   • legalább két hete fennálló nyirokcsomó megnagyobbodás
   • fizikális vizsgálattal, ultrahanggal igazolt nyirokcsomó megnagyobbodások
   • trombózis a gyermekben
   • közvetlen családtag trombózisa miatti szűrővizsgálat

    

   Milyen vizsgálatokat végzünk ill. javaslunk?

   • fizikális vizsgálat
   • vérvétel (rutin laborvizsgálatok, alvadási faktorok, genetikai mutáció, vírustiterek, immunológiai vizsgálatok)
   • képalkotó vizsgálat (ultrahang, röntgen, CT, MR)

   Videótár


  Szakrendelések