fbpx

Érsebészet

  • Az érsebészet a nyaki, hasi és végtagi erek megbetegedéseit kezeli, beleértve az érszűkületet, az értágulatot (aneurysmák), visszérbetegséget is.
   Érsebészet

   Sokszor tapasztalok nagyfokú bizonytalanságot laikusoknál, betegeknél egyaránt abban, hogy „mi is az „érsebészet”? Leggyakrabban a szívsebészettel mossák össze, de azt is gyakran hallani, hogy ez a szakma a visszér-műtétek sebészete lenne.

   Az érsebészet a verőerek (artériák) és gyűjtőerek (vénák) megbetegedéseit gyógyítja .

   Az artériák leggyakoribb betegsége, az érelmeszesedés (arteriosclerosis)

   Az érsebészet e betegség következtében létrejött verőeres szűkületeket, vagy elzáródásokat szünteti meg ott, ahol az kritikus keringési elégtelenséget okoz. Két fő módszere van, a bypass (áthidalás) és a desobliteratio (értisztítás). Előbbi a hosszabb, utóbbi a rövidebb szakaszú érelzáródások kezelésére a legalkalmasabb. Mindkettőnek előfeltétele, hogy az artéria szegmentálisan záródjon el, vagyis az elzáródott ér alatti és feletti artéria ( a beáramló és kiáramló érpálya) viszonylag ép legyen. A bypass bent hagyja az elzárt eret, és új, megkerülő keringést hoz létre áthidalva az elzárt szakaszt. A desobliteratio az elzáródást okozó érdugót távolítja el a megbetegedett érszakaszból, és abban állítja helyre a keringést.

   A vénák leggyakoribb betegsége a visszeresség

   • Itt, mivel gyakran esztétikai meggondolások vezetnek a műtéthez, fontos, hogy nyoma se maradjon a beavatkozásnak. Ezért kis, 1-2 mm-es szúrt metszésekből távolítják el a tágult visszereket, hagyományos sebészi metszést itt nem ejtünk, így műtéti heg sem marad hátra.
   • A másik gyakoribb vénás betegséget, a mélyvénás thrombózist ma véralvadásgátló gyógyszeres kezeléssel (Heparin) gyógyítjuk, műtéteket itt csak bizonyos súlyos, ritka formában kell végezni.

   Megelőzés

   Megelőzés szempontjából a dohányzás kerülését javasoljuk mindenkinek. Lássuk ezt egy kicsit részletesebben is.

   1. A dohányzás több úton is károsan hat az érre:
    • a nikotin izgatja az ereket szűkítő szimpatikus ideget és ez az érfal állandó összehúzódásával jár.
    • a dohányfüst érbelhártya vizenyővel járó gyulladást idéz elő, így a már összehúzódott ér belhártyájának megvastagodásával annak további szűkületét idézi elő.
    • a dohányfüst által kiváltott gyulladás bonyolult immunológiai folyamatokat indít be, aminek végeredménye a plack képződés.
    • a füstben lévő szénmonoxid fokozza a vér alvadékonyságát.
    • a dohányfüst csökkenti a vér fibrinolytikus (alvadék feloldó) aktivitását. Mindezek a már meszesedésnek indult erek elzáródását gyorsítják, az operált verőerek dohányosokon sokkal gyakrabban, mondhatni csaknem mindig, újra elzáródnak.
   2. Akkor is ajánlott a rendszeres (legalább havonkénti) vérnyomás-ellenőrzés és az időnkénti (évenkénti) laborvizsgálat, ha nem volt eddig sem magas vérnyomásuk, sem eltérés a koleszterinszintjüknél.
   3. Az ötven év feletti hipertóniásoknak ajánlható évente a nyakiér-ultrahang szűrővizsgálat.
   4. Fontos a rendszeres séta szerepe is.

   A sebészeti betegségek zömének megoldása intézeti hátteret, narcosist igényel. Ambuláns sebészi ellátás a helyi érzéstelenítésben elvégezhető kimetszések esetén (zsírdaganat/lipoma, kásadaganat/atheroma, anyajegyek), valamint tályog feltárások (pilonidalis cysta, abscedalt atheroma) esetén jön szóba. Az ezen túlmutató betegségek (például epekövesség, sérvek, tápcsatornai daganatok) konzultációjában, terápiás javaslatában, műtéti megoldások részletes ismertetésében is tudunk segíteni. A proktológia az általános sebészetnek a végbél betegségeinek vizsgálatára, és kezelésére szakosodott területe.


  Szakrendelések