fbpx

Érsebészet

  • Az érsebészet a verőerek és viszerek sebészetével foglalkozó orvosi szakirány.
   Érsebészet

   A verőerek a szívből a szervekhez, szövetekhez juttatják el a tápanyagokban és oxigénben gazdag vért, mely a szövetek életképességéhez nélkülözhetetlen. A verőerek betegsége elsősorban az érszűkület, melynek kapcsán az ér ellátási területét képező szövetek nem kapnak elég oxigénben gazdag vért, mely szövetelhalást okoz. Ez ellátási terület függvényében okozza a szív esetén a szívinfaktust, az agy esetén a strokeot, a végtagok esetén pedig az akár amputációval fenyegető szövetelhalást, gangrénát.
   A verőeres betegségek másik csoportja az érfal elgyengüléséből adódó kóros tágulat, mely megrepedés és életveszélyes vérzés miatt jelent beavatkozást igénylő veszélyforrást.

   Ezen kórállapotok gyógykezelése stádiumtól függően komplex terápiát igényel, melyben a gyógyszeres kezelés, a különböző intervenciós radiológiai megoldások és a különböző műtéti technikák is szóba jönnek. Ezen terápia megszervezésében tudunk Önnek járóbeteg rendelésünkön segíteni.

   Míg a verőerek esetében az érszűkület, addig a viszerek esetében a kóros tágulat okoz panaszokat. A jelentősen eltérő keringési viszonyok és érfali szerkezet miatt ezen ereknél az álló- ülő, mozgásszegény életmód, az elhízás a vénás vér szívbe történő visszaáramlásának akadályozásával a vénák egyre fokozódó ütemű tágulását idézik elő az alsó végtagokban. Ez idővel végtag feszülési panaszokat, majd szöveti vizenyőt, duzzanatot, végül a mikrokeringés károsításával rossz szöveti gyógyhajlamot, akár fekélyek kialakulását idézi elő. A kórállapot megelőzésében, a kialakult tünetek megszűntetésében tudunk rendelésünkön segíteni. A vizsgálat első momentuma egy felületes erekről végzett ultrahang vizsgálat, mely alapján döntünk életmódbeli tanácsok, gyógyszeres kezelés, injekciós-, vagy műtéti terápia lehetőségei közül.


  Szakrendelések