fbpx

Gyermek gasztroenterológia

  • A gyermek-gasztroenterológia a teljes emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, máj, epeutak, hasnyálmirigy) működés zavaraival, a tápanyag felszívódás zavaraival, táplálékallergia fennállásával foglalkozik. Az emésztőrendszeri problémákkal küzdő gyermekeket nem lehet „kis felnőttként” kezelni, különleges figyelmet és bánásmódot igényelnek, gyermekkorban a felnőttekhez képest legtöbbször eltérő kórképek fordulnak elő.

   Fontos a betegség korai felismerése, hiszen egyrészt az emésztési problémák alapvetően kellemetlen panaszokkal járnak, a gyermek közérzetét, hangulatát jelentősen befolyásolják, másrészt hosszabb távon a táplálékfelszívódás zavara a testi és szellemi fejlődést is hátráltatja.

   Milyen panaszok esetén érdemes gyermek-gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni?

   • Hosszabb ideje fennálló hasi fájdalom, haspuffadás;
   • Székelési zavarok: véres/nyálkás széklet; gyakori vagy elhúzódóan fennálló székrekedés, hasmenés, esetleg
    ezeknek az állandó váltakozása;
   • Nyelési nehezítettség;
   • Gyakori hányás, csecsemőkori bukás, gyomorégés, savas felböfögés;
   • Étkezési /etetés problémák, étkezési szokások megváltozása, étvágytalanság;
   • Felszívódási zavarok (tápanyag hiány, alultápláltság, vashiány, vérszegénység);
   • Rendellenes testsúlyváltozás (hirtelen bekövetkező jelentős hízás, fogyás);
   • Sárgaság;
   • Ismeretlen eredetű gyakori kiütések esetén (különösen, ha azok megjelenése valamilyen étel fogyasztásához köthető);
   • Étel allergia gyanúja esetén;
   • Emésztőrendszerből származó vérzés, véres széklet esetén.

   Gyakori gasztroeneterológiai betegségek:

   Coeliakia betegség (lisztérzékenység):
   Autoimmun betegség, amely az egyes gabonákban jelen lévő fehérje, a glutén kiváltotta vékonybél nyálkahártya károsodást jelent. A betegség klasszikus tünetei a tápanyag felszívódás zavarához köthető (bűzös, emésztetlen széklet vagy székrekedés, has puffadás, gyarapodásbeli elmaradás, vérszegénység). A diagnózis felállítása az esetek nagyobb részében speciális vérvizsgálattal, ritkábban felső tápcsatornai endoszkópia (tükrözés) során elvégzett szövettani mintavétellel történik. Jelenleg a gluténmentes diéta az egyetlen ismert gyógymódja a lisztérzékenységnek. Idejében felfedezve a betegség kórjóslata kitűnő.

   Gastro-oesophagealis reflux betegség (GORB):
   Reflux során, a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami által a nyelőcső kémhatása megváltozik, savasabbá válik. A savas közeg irritálja a nyálkahártyát, fogakat, akár légúti tüneteket is okozhat. Csecsemőkori refluxra utaló jelek: bukás, táplálási nehézség, csuklás, nyeldekelés, hascsikarás.

   Táplálék allergia:
   Számos fajtája jelentkezhet az allergiás reakcióknak ételérzékenység során, amelyeket különböző táplálékok, tartósítószerek, adalékanyagok, színezékek válthatnak ki.
   Jellemző tünetcsoportok: bőrproblémák (kiütés, viszketés), emésztési zavarok (hasfájás, hasmenés), légúti panaszok (fulladás, köhögés).

   Laktóz érzékenység:
   A tejcukor (laktóz) bontását végző enzim hiánya, vagy az enzim csökkent működése miatt a tejfogyasztás után különböző panaszok jelentkeznek: puffadás, hasi fájdalom, laza székletürítés. Szakszerű kezeléssel a kellemetlen panaszok teljes egészében megszüntethetők.

   Egyéb betegségek, melyekkel szakorvosaink foglalkoznak (a teljesség igénye nélkül):

   • Gyulladásos bélbetegség (Crohn betegség, colitis ulcerosa),
   • Irritábilis bél-szindróma
   • Máj és epeúti megbetegedések
   • Hasnyálmirigy betegségei

   A gyermek-gasztroenterológiai szakvizsgálat összefoglalása 5 pontban:

   A vizsgálat, és a kezelés során elengedhetetlen, hogy a szülő, a gyermek és az orvos mindvégig szorosan együttműködjön.

   1. Anamnézis felvétel, kórtörténet felállítása.
    Milyen kérdésekre számíthatunk a kórtörténet kikérdezése során, mit érdemes átgondolni az orvos látogatása előtt?
    Mit hozzunk magunkkal? 

    • A panaszok feltérképezése a szakorvossal közösen történik, célirányos kérdésekkel méri fel a gyermek állapotát, így teljes képet kaphatunk a gyermek étkezési szokásairól, a tünetek jelentkezésének körülményeiről, azok intenzitásáról, gyakoriságról, jellegéről.
    • Érdemes az egészségügyi dokumentumokat a vizsgálatokra magunkkal hozni, hogy az orvos minél pontosabb információkat kapjon a beteg kórtörténetéről (megelőző orvosi vizsgálatok során kapott dokumentum, zárójelentés, aktuális laboratóriumi eredmény).
     Kiemelkedő jelentősége van a Gyermekegészségügyi kiskönyvben vezetett adatoknak, percentilis görbéknek.
    • A „családi anamnézis” felvétele során, arra kíváncsi a szakorvos, milyen gyakori betegségek/ esetleg ismert genetikai kórképek fordulnak elő a családban.
   2. A fizikális vizsgálat során az orvos megvizsgálja a gyermeket, különös odafigyeléssel a panaszt okozó szervrendszerre (például: fonendoszkóppal történő hallgatózás a szív és a tüdő felett, has betapintása, stb.)
   3. A panaszok jellegétől függően, valamint a fizikális vizsgálat alapján további vizsgálatok segítenek a diagnózis, valamint a terápia felállításában:
   4. Az emésztőrendszer betegségeinek terápiája általában gyógyszeres kezelésből, valamint a megfelelő étkezési szokások kialakításából/diétából tevődik össze.
   5. A rendszeres kontroll elengedhetetlen része a sikeres kezelésnek.

   Videótár

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG4)

    Megkeseríti napjait a gyakori gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, és nem találja az okát? Vagy sokszor megmagyarázhatatlan fejfájás, kiütések, viszkető ekcéma és fáradékonyság teszik kényelmetlenné életét? Ha orvosai sem találják az okot, nagy esélye van rá, hogy mindezekért egy étel a felelős.

   • Gastro-panel vérből

    A GastroPanel egy olyan összetett biomarker-vizsgálat vérmintából, ami felméri a gyomornyálkahártya állapotát és működését. Gyomorbetegségek gyanújeleit keresi gyomortükrözés nélkül, azonban klinikai diagnózist kizáró értéke nincs. A vizsgálat teljes mértékben nem váltja ki a gyomortükrözést.

   • Gluténérzékenység (coeliakia) vizsgálat

    Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási eleme a búza. Napjainkban a rizs és kukorica mellett a  leggyakrabban fogyasztott gabona. A búza, valamint az árpa és a rozs glutén tartalmú gabonák, a magjukban lévő raktárfehérje családneve a glutén, mely az oldhatóság és az elektrodenzitás alapján több frakciót tartalmaz.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Laktóz intolerancia vizsgálat (H2 kilégzési teszt)

    Megszületésünk után táplálékunk az anyatej. Habár a törzsfejlődés során az ember fejlett civilizációt hozott létre, genetikai hagyatékunkat, emlős állat mivoltunkat nem feledhetjük. A tejcukor lebontására alkalmas laktáz enzim szintje az életkor haladtával egyre csökken. Tejcukor érzékenység megállapítása H2 kilégzési teszttel is lehetséges.


  Szakrendelések