fbpx

Gyermek gasztroenterológia

  • A gyermek-gasztroenterológia a teljes emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, máj, epeutak, hasnyálmirigy) működés zavaraival, a tápanyag felszívódás zavaraival, táplálékallergia fennállásával foglalkozik. Az emésztőrendszeri problémákkal küzdő gyermekeket nem lehet „kis felnőttként” kezelni, különleges figyelmet és bánásmódot igényelnek, gyermekkorban a felnőttekhez képest legtöbbször eltérő kórképek fordulnak elő.

   Fontos a betegség korai felismerése, hiszen egyrészt az emésztési problémák alapvetően kellemetlen panaszokkal járnak, a gyermek közérzetét, hangulatát jelentősen befolyásolják, másrészt hosszabb távon a táplálékfelszívódás zavara a testi és szellemi fejlődést is hátráltatja.

   Milyen panaszok esetén érdemes gyermek-gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni?

   • Hosszabb ideje fennálló hasi fájdalom, haspuffadás;
   • Székelési zavarok: véres/nyálkás széklet; gyakori vagy elhúzódóan fennálló székrekedés, hasmenés, esetleg
    ezeknek az állandó váltakozása;
   • Nyelési nehezítettség;
   • Gyakori hányás, csecsemőkori bukás, gyomorégés, savas felböfögés;
   • Étkezési /etetés problémák, étkezési szokások megváltozása, étvágytalanság;
   • Felszívódási zavarok (tápanyag hiány, alultápláltság, vashiány, vérszegénység);
   • Rendellenes testsúlyváltozás (hirtelen bekövetkező jelentős hízás, fogyás);
   • Sárgaság;
   • Ismeretlen eredetű gyakori kiütések esetén (különösen, ha azok megjelenése valamilyen étel fogyasztásához köthető);
   • Étel allergia gyanúja esetén;
   • Emésztőrendszerből származó vérzés, véres széklet esetén.

   Gyakori gasztroeneterológiai betegségek:

   Coeliakia betegség (lisztérzékenység):
   Autoimmun betegség, amely az egyes gabonákban jelen lévő fehérje, a glutén kiváltotta vékonybél nyálkahártya károsodást jelent. A betegség klasszikus tünetei a tápanyag felszívódás zavarához köthető (bűzös, emésztetlen széklet vagy székrekedés, has puffadás, gyarapodásbeli elmaradás, vérszegénység). A diagnózis felállítása az esetek nagyobb részében speciális vérvizsgálattal, ritkábban felső tápcsatornai endoszkópia (tükrözés) során elvégzett szövettani mintavétellel történik. Jelenleg a gluténmentes diéta az egyetlen ismert gyógymódja a lisztérzékenységnek. Idejében felfedezve a betegség kórjóslata kitűnő.

   Gastro-oesophagealis reflux betegség (GORB):
   Reflux során, a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami által a nyelőcső kémhatása megváltozik, savasabbá válik. A savas közeg irritálja a nyálkahártyát, fogakat, akár légúti tüneteket is okozhat. Csecsemőkori refluxra utaló jelek: bukás, táplálási nehézség, csuklás, nyeldekelés, hascsikarás.

   Ételallergia:
   Számos fajtája jelentkezhet az allergiás reakcióknak ételérzékenység során, amelyeket különböző táplálékok, tartósítószerek, adalékanyagok, színezékek válthatnak ki.
   Jellemző tünetcsoportok: bőrproblémák (kiütés, viszketés), emésztési zavarok (hasfájás, hasmenés), légúti panaszok (fulladás, köhögés).

   Laktóz érzékenység:
   A tejcukor (laktóz) bontását végző enzim hiánya, vagy az enzim csökkent működése miatt a tejfogyasztás után különböző panaszok jelentkeznek: puffadás, hasi fájdalom, laza székletürítés. Szakszerű kezeléssel a kellemetlen panaszok teljes egészében megszüntethetők.

   Egyéb betegségek, melyekkel szakorvosaink foglalkoznak (a teljesség igénye nélkül):

   • Gyulladásos bélbetegség (Crohn betegség, colitis ulcerosa),
   • Irritábilis bél-szindróma
   • Máj és epeúti megbetegedések
   • Hasnyálmirigy betegségei

   A gyermek-gasztroenterológiai szakvizsgálat összefoglalása 5 pontban:

   A vizsgálat, és a kezelés során elengedhetetlen, hogy a szülő, a gyermek és az orvos mindvégig szorosan együttműködjön.

   1. Anamnézis felvétel, kórtörténet felállítása.
    Milyen kérdésekre számíthatunk a kórtörténet kikérdezése során, mit érdemes átgondolni az orvos látogatása előtt?
    Mit hozzunk magunkkal? 

    • A panaszok feltérképezése a szakorvossal közösen történik, célirányos kérdésekkel méri fel a gyermek állapotát, így teljes képet kaphatunk a gyermek étkezési szokásairól, a tünetek jelentkezésének körülményeiről, azok intenzitásáról, gyakoriságról, jellegéről.
    • Érdemes az egészségügyi dokumentumokat a vizsgálatokra magunkkal hozni, hogy az orvos minél pontosabb információkat kapjon a beteg kórtörténetéről (megelőző orvosi vizsgálatok során kapott dokumentum, zárójelentés, aktuális laboratóriumi eredmény).
     Kiemelkedő jelentősége van a Gyermekegészségügyi kiskönyvben vezetett adatoknak, percentilis görbéknek.
    • A „családi anamnézis” felvétele során, arra kíváncsi a szakorvos, milyen gyakori betegségek/ esetleg ismert genetikai kórképek fordulnak elő a családban.
   2. A fizikális vizsgálat során az orvos megvizsgálja a gyermeket, különös odafigyeléssel a panaszt okozó szervrendszerre (például: fonendoszkóppal történő hallgatózás a szív és a tüdő felett, has betapintása, stb.)
   3. A panaszok jellegétől függően, valamint a fizikális vizsgálat alapján további vizsgálatok segítenek a diagnózis, valamint a terápia felállításában:
   4. Az emésztőrendszer betegségeinek terápiája általában gyógyszeres kezelésből, valamint a megfelelő étkezési szokások kialakításából/diétából tevődik össze.
   5. A rendszeres kontroll elengedhetetlen része a sikeres kezelésnek.

   Videótár

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4)

    Nem találja az okot, hogy miért keseríti meg mindennapjait a gyakori gyomorégés, haspuffadás? Sokszor tapasztal megmagyarázhatatlan fejfájást, fáradékonyságot, kiütéseket, melyek kényelmetlenné teszik életét? Amennyiben orvosai sem találják az okot, valószínűsíthető, hogy mindezekért egy étel lehet a felelős.

   • Gastro-panel vérből

    A GastroPanel egy olyan összetett biomarker-vizsgálat vérmintából, ami felméri a gyomornyálkahártya állapotát és működését. Gyomorbetegségek gyanújeleit keresi gyomortükrözés nélkül, azonban klinikai diagnózist kizáró értéke nincs. A vizsgálat teljes mértékben nem váltja ki a gyomortükrözést.

   • Gluténérzékenység (coeliakia) vizsgálat

    Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási eleme a búza. Napjainkban a rizs és kukorica mellett a  leggyakrabban fogyasztott gabona. A búza, valamint az árpa és a rozs glutén tartalmú gabonák, a magjukban lévő raktárfehérje családneve a glutén, mely az oldhatóság és az elektrodenzitás alapján több frakciót tartalmaz.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Laktóz intolerancia vizsgálat (H2 kilégzési teszt)

    Megszületésünk után táplálékunk az anyatej. Habár a törzsfejlődés során az ember fejlett civilizációt hozott létre, genetikai hagyatékunkat, emlős állat mivoltunkat nem feledhetjük. A tejcukor lebontására alkalmas laktáz enzim szintje az életkor haladtával egyre csökken. Tejcukor érzékenység megállapítása H2 kilégzési teszttel is lehetséges.


  Szakrendelések