fbpx

Ételintolerancia vizsgálat (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4)

  • Nem találja az okot, hogy miért keseríti meg mindennapjait a gyakori gyomorégés, haspuffadás? Sokszor tapasztal megmagyarázhatatlan fejfájást, fáradékonyságot, kiütéseket, melyek kényelmetlenné teszik életét? Amennyiben orvosai sem találják az okot, valószínűsíthető, hogy mindezekért egy étel lehet a felelős.

   Az ételintolerancia klasszikus tüneteit (felfúvódás, görcs, stb.) az emésztőrendszerben maradó, nem felszívódó élelmiszerek okozzák.

   Az ételintolerancia tünetei nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé, lassabban alakulnak ki. A tünetek gyakran órákkal vagy napokkal az étel elfogyasztását követően jelentkeznek, sőt előfordulhat, hogy csak a rendszeres fogyasztás hatására. Sajnos hagyományos módszerek segítségével nagyon nehéz rájönni, hogy pontosan mely élelmiszer okozhatja a problémát.

   Az ételintolerancia hatásai nagymértékben ronthatják a beteg életminőségét, de a tünetek nem veszélyeztetik az életet.

   Tünetek

   Gyermekeknél hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat is okozhat az ételintolerancia.

   Felnőtteknél gyakran előfordul depresszió és szorongás, bőrproblémák, álmatlanság, elhízás, emésztési zavarok, migrén, menstruációs zavarok, izületi gyulladások, súlyproblémák, fáradékonyság. Minden életkorban előfordulhat émelygés, hasmenés, felfúvódás.

   Ételintolerancia vizsgálat

   Az Aranyklinikán a következő ételintolerancia panel érhető el:

   Panel neve Panel tartalma
   FOODTEST 200+ több mint 200 féle élelmiszer

    

   Ár: 82.900  HUF

   A részletes listáról, amely tartalmazza a teszt által vizsgált élelmiszereket és élelmiszer alapanyagokat, érdeklődjön elérhetőségeink egyikén! Az OEP nem támogatja a fenti össz (IgG1, IgG2, IgG3 és IgG4) IgG intolerancia panelt.

   vizsgálat több mint 200 féle fehérjechip alapú ételintolerancia mérés. Egyidejűleg, kis mennyiségű vérmintából, kimutatja 200+ féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét.

   Fontos információk

   Ismert ételallergiák

   Amennyiben heves reakciói vannak egy adott ételre, nem ezt a tesztet kell elvégeznie. Ilyen esetekben ételallergia vizsgálatot kell végezni, mivel az ételintolerancia vizsgálat nem fog jelentős érzékenységet mutatni az adott élelmiszerre. Az ételintolerancia és az ételallergia nem összetévesztendő, különböző ételreakciókat vált ki!

   Függetlenül a vizsgálat eredményétől, ne egyen olyan ételeket, amelyektől erős allergiás reakciók léphetnek fel.

   Negatív, fals eredmények

   Azok az ételek, amelyeket már régen fogyasztott, alacsony ételintolerancia reakciót adhatnak. Kérjük vegye figyelembe, hogy a vizsgálat nem feltétlenül mutat érzékenységet, ha a szervezet nincs kitéve az adott étel hatásainak, a kimutatandó antitestek termelése lecsökken.

   Gyógyszerek hatásai

   A vizsgálat eredményeit befolyásolhatják a következő gyógyszerek: szteroidok, immunszupresszáns gyógszerek, melyeket autoimmun betegségeknél szoktak felírni. Amennyiben ilyen gyógyszereket szed, feltétlenül konzultáljon laboratóriumunkkal a vizsgálat megtörténte előtt. Egyéb gyógyszerek nem okoznak problémát.

   Gyermekek vizsgálata

   2 éves kor alatt lévő gyermekek esetében nem ajánljuk a vizsgálat elvégzését, mivel az immunrendszerük még nem fejlődött ki megfelelően.

   Várandósok vizsgálata

   Várandósok esetében szintén nem javasoljuk a teszt elvégzését, a magzat fejlődő immunrendszere megzavarhatja az anya ételreakcióit.

   Jelentkezzen be elérhetőségeink egyikén! Időpontegyeztetés alapján vérvétel lehetséges a hét minden munkanapján!

   A vizsgálat megtörténte előtt javasoljuk szakorvossal történő konzultációt a személyre szabott, leginkább megfelelő vizsgálat kiválasztásának érdekében! Asszisztenseink nem adhatnak tanácsot vizsgálat kiválasztásához és eredményeket se értékelhetnek ki, erre kizárólag szakorvosnak van jogosultsága!

   Allergia tesztekre vonatkozó minőségbiztosítási tanúsítványok

   Kattintson ide, hogy megtekintse az Aranyklinika allergia tesztekre vonatkozó minőségbiztosítási tanúsítványait.

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Allergén specifikus IgE meghatározás vérből

    A vizsgálat vérből történik . A vérmintából számos allergén megvizsgálható. A hagyományos klinikai bőrteszt mellett is javasolt az elvégzése. Az Aranyklinikán inhalációs, étel és kombinált panelek állnak rendelkezésre, melyekből a betegtől felvett anamnézis után történik a kiválasztás. Mód van ismert allergiás betegeknél a keresztallergének meghatározására is, mely az életvitelben nagy segítséget jelent.

   • Bőrteszt (Prick teszt)

    Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el. Az Aranyklinikán 50 féle allergén meghatározására van így lehetőség.

   • Epicutan teszt

    Allergiás bőrreakció esetén fontos megtudni mi okozza a panaszokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk milyen a bőrfelülettel érintkező anyagra érzékeny a beteg.

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4)

    Nem találja az okot, hogy miért keseríti meg mindennapjait a gyakori gyomorégés, haspuffadás? Sokszor tapasztal megmagyarázhatatlan fejfájást, fáradékonyságot, kiütéseket, melyek kényelmetlenné teszik életét? Amennyiben orvosai sem találják az okot, valószínűsíthető, hogy mindezekért egy étel lehet a felelős.

   • Fogászati epicutan teszt

    Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Keresztallergia vizsgálata

    A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   • Komponens alapú allergiavizsgálat

    A vizsgálat vérből történik. A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén “kis kockázatú” vagy “nagy kockázatú” komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Olvasson tovább!

   • Specifikus immunterápia

    A parlagfű szezon évről évre egyre csak erősebb. Azok a betegek, akik időben elkezdték a specifikus immunterápiát lényegesen könnyebben viselik a nagy pollen terhelést.


  Szakrendelések