fbpx

Pszichológia

  • A pszichológia, azaz a lélektan, a lelki élettel és jelenségekkel foglalkozó tudományág. A pszichológus szakember általánosságban ezen lelki jelenségek feltérképezésében, illetve adott lelki nehézségek/elakadások feldolgozásában nyújt segítséget a hozzá fordulóknak.
   Pszichológia

   Mivel foglalkozik a pszichológia és a pszichológus?

   Ahogyan a problémáink szerteágazóak, úgy a pszichológia tudományán belül is több területet különböztetünk meg egymástól, amelyek specifikusan egy adott problémakörrel foglalkoznak mélyrehatóbban. A teljesség igénye nélkül megkülönböztetünk klinikai pszichológusokat, egészségpszichológusokat, tanácsadó pszichológusokat, szexuálpszichológusokat vagy sportpszichológusokat. A mentális betegségekkel például a klinikai szakpszichológusok foglalkoznak, testi betegségek lelki támogatásával, egészségfejlesztéssel az egészségpszichológusok. Mielőtt elköteleződünk egy szakember kiválasztása mellett, érdemes tájékozódnunk arról, hogy mely módszer lehet az, ami legjobban illeszkedik a saját problémánkhoz. 

   Mikor forduljunk pszichológushoz?

   A köztudatban a mai napig gyakori elképzelés, hogy csak mentális betegségekkel élők látogathatnak pszichológusokat, azonban a szakemberek nem csak ebben az esetben tudnak segítséget nyújtani. Mindannyiunk életében akadnak olyan időszakok és élethelyzeti nehézségek, amelyeket nem tudunk önerőből megoldani, és úgy érezzük, hogy külső segítségre van szükségünk. Ilyen élethelyzeti nehézségek adódhatnak például a párkapcsolatunkban, a munkahelyünkön, a családunkban vagy akár a karrierépítésünk során. Súlyosabb esetben elhatalmasodhat felettünk a leküzdhetetlennek tűnő stressz és feszültség, a szomorúság, a motiválatlanság vagy a folyamatos aggódás. Előfordulhat, hogy szeretteink elvesztésével, vagy akár egy váratlan, traumatikus esemény megküzdésével nem boldogulunk egyedül. Ilyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni.

   Mi történik a pszichológusnál?

   Szintén gyakori elképzelés a pszichológusokkal kapcsolatban, hogy ők tanácsot adnak nekünk, vagy akár eldöntik helyettünk életünk nagy kérdéseit, azonban ez a hiedelem sem fedi a valóságot. A pszichológus kérdéseivel és módszereivel új szemléletet és nézőpontot kínál fel a kliens számára, aki ezáltal új megoldásokat és új stratégiákat tud alkalmazni az adott helyzetben. A pszichológus empátiás készségeivel és feltétel nélküli elfogadásával képes egy olyan biztonságos és támogató légkör kialakítására, mely már önmagában is gyógyító hatású, és melyben a kliens képes lesz saját nehézségei feldolgozására. Ha valaki pszichológushoz jár, az általában több hetes, akár több hónapos elköteleződést jelent a kliens és a szakember részéről egyaránt, azonban a terápiás folyamat hozadéka az adott problémánk megoldásán túl az önismeret, illetve az a fajta tudatosság a saját életünk felett, ami segít megérteni a konfliktusainkat, elakadásainkat.  Ezek, a terápiás folyamat nyújtotta új szemlélettel könnyebben kezelhetőek lesznek a későbbiekben.


  Szakrendelések