fbpx

Egészségmegőrzés a családban programsorozat

Szeretteink egészsége legalább olyan fontos, mint saját magunké. Az egészségmegőrzés egyre nagyobb szerepet kap életünkben, és mindannyian sokat tehetünk azért, hogy akár gyermekként, akár szülőként, akár nagyszülőként boldog, teljes, egészséges, kiegyensúlyozott életet élhessünk. Ha törődünk egészségünkkel és odafigyelünk magunkra, ha törődünk családtagjaink egészségével és odafigyelünk rájuk, számos betegség kialakulását előzhetjük meg. Fontos ez főként az olyan családokban, amelyekben halmozottan fordulnak elő a felmenő generációknál krónikus betegségek.

Éppen ezért állította össze a szegedi Aranyklinika Egészségmegőrzés a családban című ingyenes előadássorozatát, amelyben minden korosztály számára kínálunk információkat egyes betegségek kialakulásával, szűrésével, megelőzési lehetőségeivel kapcsolatosan.

Előadóink nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik szakterületükön a legjobbak között vannak, és nap mint nap sokat tesznek pácienseik egészségéért.

2014 tavasz

A szegedi Aranyklinika Egészségmegőrzés a családban című, tavaszi, ingyenes előadássorozatának programja a következő:

dr. Kovács Kornélia belgyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvos

2014. március 26. szerda, 18 óra

Témák: Endokrinológiai különös tekintettel a pajzsmirígyre. Szűrési lehetőségek (labor, ultrahang, genetika, biopszia, citológia). A hiper és hipotireozis tünetei – mikor gondoljunk rá? A petefészekműködés zavarai, női terméketlenség, menstruációs zavarok. A mellékveseműködés zavarai: magasvérnyomás, elhízás. A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség.

Dr. Csenki Marianna klinikai genetikus szakorvos

2014. április 9. szerda, 18 óra

Témák: Kismamák genetikai szűrési lehetőségei különös tekintettel a Down korra. Hogy várjuk a kisbabát, mit lehet megtudni a szülők gén vizsgálata alapján az utódot fenyegető betegségekről? A a leggyakoribb öröklődő betegségek genetikai szűrése. Amit az öröklődő petefészekrák és az emlőrák szűréséről tudni kell . Habituális vetélés genetikai vonatkozásai. A családban halmozottan előforduló daganatos betegségek esetén milyen női és férfi tumormarkereket érdemes vizsgálni? A családon belül fiatalkorban jelentkező magasvérnyomás , trombózis hajlam esetén milyen genetikai vizsgálat javasolt? A fogámzásgátló tabletta szedése előtt milyen genetikai vizsgálat elvégzése javasolt?

Dr. Szűcs Dániel klinikai csecsemő és gyermekgyógyász, gyermek gasztroenterológus szakorvos.

2014. április 23. szerda, 18 óra

Témák: a gyermekkori hasfájás. Tej, tojás allergia mellet milyen ételallergiára gondoljunk még? Az ételallergia és az ételintolerancia közötti különbség. A laktóz intolerancia tünetei, kivizsgálása. A gluténérzékenység és kivizsgálása

Dr. Pásztor Gyula radiológus szakorvos és Dr. Vizi András gyermeksebész szakorvos, gyermek-traumatológus

2014. május 21. szerda 18 óra

Témák: A gyermek nem kisméretű felnőtt –a gyermekultrahang jelentősége. Szűrési lehetőségek újszülöttkortól . A hasfájós gyerek ultrahang vizsgálata- A gyermeksebész szűrési lehetőségei különös tekintettel a tartási rendellenességekre. Amit az újszülöttkori csípőszűrésről tudni kell

2014 ősz

A szegedi Aranyklinika Egészségmegőrzés a családban című, őszi, ingyenes előadássorozatának programja a következő:

dr. Valicsek Erzsébet egyetemi tanársegéd, onkológus

2014. november 26. szerda, 18 óra

Téma: rákos megbetegedések tünetei, milyen szűrővizsgálatokon tanácsos részt venni, és milyen terápiás módszerek alkalmazhatók az egyes megbetegedéseknél.