fbpx

Csecsemőkori csípőszűrés

  • Az csípõizületek fejlettségének szûrése, az idõben felismert és korrigált eltérések akár egész életen át tartó problémákat is megelõzhetnek, különösen azoknak a kisbabáknak az esetében, akiknek családjában elõfordult már csípõficam.

   Az Ultrahangos vizsgálatot a gyermek 6 hetes és 3 hónapos korában végezzük, hogy megítéljük a csípőízületek fejlettségét. A vizsgálat célja, hogy minél hamarabb fény derüljön a kezelést igénylő csípőficam vagy rendellenesen lassú fejlődésű csípő jelenlétére. Korai diagnózissal az esetek döntő többségében – szakszerű kezelés mellett – a késői következmények elkerülhetők, jelentősen csökkenthetők.

   Mindazon csecsemők esetében ajánlatos:

   • akik családjában korábban előfordult csípőficam / fejlődési rendellenesség
   • akinek összezárt combjai mellett a két oldal között redő/ránc asszimetria észlelhető (az egyik oldalon a comb belső oldalának redői számosabbak)
   • akinek gyermekortopédus vagy gyermeksebész fizikális vizsgálat során a csípőízületet túl lazának vagy túl kötöttnek ítéli a normálishoz viszonyítva.
   • ismert pozitív esetben a kezelés / tornáztatás hatásának követésére.

    

   A vizsgálat során a csecsemőt speciális vápába (ennek hiányában a Szülő keze közé) fektetjük, és mindkét oldali ízületet megvizsgáljuk.

   A vizsgálat semmilyen előkészítést nem igényel, a munkánkat megkönnyíti, ha a Szülők egy tiszta textilpelenkát magukkal hoznak.


  Szakrendelések