fbpx

Traumatológia

  • Tudta, hogy a legtöbb baleset Magyarországon a háztartásokban történik? A KSH adatai azt mutatják, hogy háromszor annyi halálos kimenetelű otthoni baleset történik meg évente, mint ahány közúti. Gyakori sérülés az esés, éles tárggyal történő vágás, szúrás valamint az égés.
   Traumatológia

   A traumatológia, más néven baleseti sebészet, a sebészetről vált le, mint önálló szakterület, mely balesetek, erőszakos cselekmény következtében létrejött sérülések ellátásával foglalkozik. Ide tartozik a csonttörések és az ezzel együtt járó lágyrész sérülések sebészi ellátása, terápiája, továbbá a fájdalomcsillapítás, a fertőzések kivédése, amelyek a sérülés következtében jöhetnek létre. Célja a teljes felépülés, a sérült terület lehető legnagyobb mértékben történő funkcionális helyreállítása.

   A sérült beteg kezelése mindig összehangolt csapat munkát igényel a szakemberek részéről. A baleseti-sebészet szorosan összekapcsolódik az ortopédiával (mozgásszervi megbetegedések diagnosztikája és kezelése) valamint az idegsebészettel (koponya, gerinc sérülése esetén). Továbbá általában a kezelés szerves részét képezi a megfelelő gyógytorna, amely a rehabilitáció során nyer különösen nagy szerepet.

   Betegellátás során a vizsgálat, a balesetet szenvedett személy, valamint gyakran szemtanú/kísérő alapos, lényegre törő kikérdezésével kezdődik.
   Az anamnézis felvétele után a sérült testrész vizsgálata következik, ennek része a funkcionális vizsgálat, melynek célja a mozgáskorlátozottság mértékének, esetleges tengelyeltérés, deformitás leírása.

   Ezek alapján a különböző képalkotói eljárások (röntgen, MR, CT, Ultrahang) segítségével állítja fel az orvos a teljes diagnózist és alakítja ki a kezelés menetét.
   A kezelés része, a balesetben sérült terület anatómiai állapotba való visszaállítása, amely gyakran sebészeti beavatkozás útján történik. A testrész funkciójának visszanyerése hosszabb folyamat, amely traumatológus, ortopéd-traumatológus felügyelete mellett zajlik.

   Milyen sérülésekkel foglalkozik pontosan a traumatológia?

   • Törés
    Törésre utaló jelek:
    Nyílt törés esetén, a csont láthatóvá válik, amelyet súlyos vérzés, fájdalom kísér.
    Zárt törésnél kóros mozgathatóság és/vagy deformáció figyelhető meg (mozgatás hatására ropogás hang észlelhető), továbbá fájdalom, duzzanat, funkció kiesés, zsibbadás jelentkezik. A sérült terület gyakran belilul, ami vérömlenyre utalhat.
    Amennyiben törés gyanúja merül fel, a sürgősségi betegellátás felkereséséig az adott testrészt helyezzük nyugalomba, ne erőltessük meg, ne mozgassuk.
   • Zúzódás
    Zúzódás nagy erőbehatás következtében jön létre, többek között ütés, ütődés, elesés, valamint sport közben létrejövő nagy erőkifejtés következménye lehet.
    A zúzódás területe a vérömleny és a duzzanat következtében kezdetben vörös lesz. Később színe sötétebbé válik. Általában igen fájdalmas, a duzzanat feszül és mozgáskorlátozottságot, mozgásnehezítettséget okoz.
   • Ficam
    Ficam során az ízületben az ízületi fej kimozdul az ízületi felszínből vagy másnéven a vápából. A váll és a könyökficam a leggyakoribb. Fájdalommal, az adott ízület eldeformálódásával, rugalmas rögzítettséggel, valamint mozgáskorlátozottsággal jár.
    Gyakran az ízületi szalagok is sérülnek, ilyenkor a végtag instabillá válik, a mozgatás pedig heves fájdalommal jár.
    Soha ne próbáljuk „helyretenni” a kificamodott ízületet, ugyanis a helytelen mozdulat töréshez, ér- és idegkárosodáshoz vezethet!
    Szakorvos felkereséséig helyezzük nyugalomba az adott testrészt, ne mozgassuk, hűtsük, esetleg rögzítsük.
   • Rándulás
    Rándulás során, hirtelen erőbehatás következtében, a csontvégek elmozdulása miatt, a szalagok megnyúlnak, ugyanakkor az ízületi felszínek a helyükön maradnak. Részleges és teljes szalagszakadás gyakori következménye az ilyen típusú eseménynek.
    Fájdalom, mozgáskorlátozottság, duzzanat, részeleges vagy teljes mozgáskiesés kíséri.
    A kezelés segítségével helyreállítható az ízület stabilitása, hosszútávon a cél pedig az ízületi gyulladás elkerülése.
   • Bőr-, izom- ideg-sérülés.
    Azonnal forduljon orvoshoz, amennyiben a balesetet követően zsibbadást, érzéskiesést, bénulást tapasztal!

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • PRP kezelés

    A PRP (platelet rich plasma – vérlemezkékben gazdag plazma) kezelés a szervezet saját gyógyító mechanizmusát felhasználva segíti az ízületi felszín regenerációját, így csökkentve az ízületi fájdalmat.


  Szakrendelések