fbpx

Gyermek kardiológia

  • A gyermekkardiológia a veleszületett vagy szerzett szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozik újszülött kortól 18 éves életkorig.

   szív veleszületett fejlődési rendellenességeinek előfordulása 0,8%-1% körül van, ami azt jelenti, hogy minden ezer élve született gyermek közül 8-10 valamilyen szívfejlődési rendellenességgel születik. A tünetek alapján (szív felett hallható szívzörej, nehézlégzés, etetés közbeni elfáradás, szürkés bőrszín szájkörül vagy a kéz-láb ujjain, fejlődésben, gyarapodásban való elmaradás, gyakori légúti megbetegedések) részletes kardiológiai kivizsgálás indokolt: fizikális vizsgálat, EKG=elektrokardiográfia, vérnyomásmérés, bőrön keresztül oxigén szaturációmérés.

   A Doppler-echocardiographia (szív ultrahangos vizsgálata) szükséges az anatómiai rendellenességek alapján a betegségek igazolására vagy kizárására a szív funkciójának megítélése mellett. Az ultrahang segítségével a gyermekkorban gyakran előforduló ártalmatlan szívzörejek jól elkülöníthetők a szívfejlődési rendellenességektől.

   Az időben elvégzett szívsebészeti beavatkozások után, fontos a betegek rendszeres ellenőrzése.

   Szerzett szívbetegségre a megjelenő szívzörej, terhelésre létrejövő fáradékonyság, fulladás hívhatja fel a figyelmet.
   Szabálytalan szívműködés, szapora szívverés, ájulással járó rosszullétek hátterében ritmuszavarra kell gondolni, amelyet EKG vizsgálattal, 24 órás pulzus Holter elvégzésével diagnosztizálhatunk.

   Bármilyen műtéti beavatkozás, altatás biztonságos kivitelezéséhez is szükséges az EKG vizsgálat.
   Napjainkban a sportolók fokozott igénybevétele miatt bármilyen terhelésre jelentkező, vagy mellékleletként észlelt panasz, fizikális vagy EKG eltérés esetén részletes kardiológiai kivizsgálás indokolt.
   Rendeléseinken az itt felsorolt kardiológiai eltérések kivizsgálására van lehetőség az említett vizsgálóeljárásokkal.
   Kérjük, hogy a szakvizsgálatra hozza el gyermeke korábbi leleteit és zárójelentéseit.

   • EKG vizsgálat

    Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív diagnosztikai eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

   • Szívultrahang vizsgálat – Echokardiográfia (Echocardiographia)

    A mindennapi klinikai gyakorlatban az egyik leggyakrabban alkalmazott kardiovaszkuláris képalkotó eljárás a 2-dimenziós szívultrahang vizsgálat. Nagy múltra visszatekintő modalitás, mely az elmúlt mintegy 20 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül.


  Szakrendelések