fbpx

Plasztikai sebészet

  • Esztétikai beavatkozásoknál törekszünk a harmónia és az aranyosság helyreállítására. A műtétet a beteg igényeit szem előtt tartva közösen tervezzük meg.
   Plasztikai sebészet

   Plasztikai sebészeti beavatkozások:

   Fülplasztika

   Az arc esztétikai egységének kialakításában a fülnek jelentős szerepe van. A fül mind alaki mind nagyságbeli eltérései ezt a harmóniát jelentősen megzavarhatják. A korrekciós műtétekkel főleg a veleszületett rendellenességeket gyógyítjuk. A műtét során a fül mögötti áthajlási redőben ejtett metszésből a kagyló hátsó részének bázisából megfelelő méretű porcot távolítunk el bőrrészlettel együtt. Gyakran a fül elülső felszínén is metszést kell ejteni, mely a gyógyulást követően szinte láthatatlan marad. Optimális esetben látható heg nem marad vissza, az operáció a hallást nem befolyásolja. A műtét bármely életkorban elvégezhető, de főleg 6 éves kor után ajánlott.

   Arcplasztika

   Az arcműtét (face-lifting) során a megnyúlt, logós, petyhüdt, ráncos bőr feleslegének kimetszését és az alatta lévő izom-bőnye un. SMAS struktúrák megfeszítését végezzük, mellyel az arc fiatalosságának, feszességének, simaságának visszaadására törekszünk. Varratokat 8-10 nappal a műtét után távolítunk el. Varratszedést követően lehet hajat mosni, az arc sminkelése 3 hétig a varratszedést követően nem javasolt.

   Orrplasztika

   Tökéletes, ideális orr nincs. Az orrformát mindig az arc harmóniájához kell igazítani. Az orrplasztika nőknek főleg 16, férfiaknak 18 éves kor után ajánlott.  A műtét során korrigáljuk mind a porcos mind a csontos eltéréseket. Műtét során a szaglás és légzés nem károsodik. Az orrplasztika alacsony kockázatú műtét, utána jelentős fájdalom nincs, pár napig véres szivárgás előfordulhat. A szem körüli duzzanat, elszíneződés 2-3 hét alatt megszűnik, magas fejpárnával, nyugalommal, hűtéssel a folyamat gyorsítható. Szemüveg viselése és orrfúvás kb. 3 hétig tilos.

   Mellfelvarrás

   Az emlők megereszkedését, lógását megszüntető műtétet a köznyelv mellfelvarrásnak nevezi. A megereszkedett emlő helyreállítására számtalan módszer kínálkozik, melyet az emlő formája, mérete és az állomány tapintata alapján döntünk el. Műtét során a bőrfelesleget eltávolítjuk, majd az emlőállományt kúposítva, tömörítve új formát adunk a mellnek a kívánt magasságban. Melltartó viselése legalább 6 hétig javasolt a sebvonalak tehermentesítése céljából, éjjel – nappal, később már csak nappal. Óvatos fizikai terhelés, mindennemű sportolás 6 hétig tilos. Ez alatt napozás, szolárium is kerülendő a hegvonal elszíneződésének elkerülése miatt. 

   Felkarplasztika

   Az öregedéssel és jelentős fogyások után a felkar belső felszínén zavaró megereszkedettség keletkezhet, mely műtéti úton korrigálható. A műtét során a felesleges bőrt és zsírt kimetszük, a sebvonalak zárása után egy T-alakú hegvonal keletkezik. A maradandó heg alig látható, mert a T feje a hónaljban, szára pedig a felkar belső-hátsó felszínén fut. A műtétet követően a felkarra 6 hétig kompressziós kötést helyezünk fel.

   Szemhéjplasztika

   Az idő múlásával sajnos egyre kifejezettebbé vállnak az öregedés jelei. Az addig fiatalos tekintet fáradttá, az alsó szemhéjak területe „táskássá” válik. A szem nyitása különösen egy fárasztó nap végén, amikor már igen kifejezett bőrfelesleg nehezedik a szemhéjra egyre nehezebb. A szemhéjplasztikai műtét a szemhéjak bőrfeleslegének kimetszéséből, szükség esetén a megnyúlt szemhéjizomzat és kitüremkedő zsírfelesleg eltávolításából áll. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, a beavatkozást jelentősebb fájdalom nem kíséri. A műtét végén a sebet speciális, steril, papírszerű anyagból készült sebtapasszal teljes szélességükben befedjük, így egyéb kötésre nincs szükség. A varratokat 5-7 nap múlva távolítjuk el. Ezt követően a szem és arc fürdethető. Szemhéj, illetve szempillafestés 3 hétig tilos.

   Hasplasztika

   Az esztétikus megjelenés, a harmonikus, arányos testforma kialakításában a has formájának, alakjának kiemelkedő szerepe van. A testsúly nagymértékű ingadozása, elhízás vagy terhességet követően az arányok megváltoznak, a kitágult bőr és bőr alatti kötőszövet nem nyeri vissza rugalmasságát, feszességét ezáltal lógóssá, petyhüdtté válhat. A műtét lényege a has lógó bőrfeleslegének, vele együtt zsírfeleslegének eltávolítása szükség esetén a hasfal izomzatának rekonstrukciójával. A műtét eredményeként a has bőre feszessé válik, a derék körfogata csökken. A metszésvonal a két csípőlapát (csípőtövisek) között a szeméremdomb felett ív alakban húzódik. Jelentősebb felesleg eltávolítása esetén a köldök körül is szükséges metszést ejteni. A műtét után fizikai kímélet javasolt, 6 hétig sportolni nem szabad. Rugalmas haskötő viselése 6 hétig szükséges.

   Mellnagyobbítás

   A nőiesség meghatározásában a mellnek kiemelkedő szerepe van. Bizonyos esetekben a pubertás kor során elmaradhat az emlő normális fejlődése. Előfordulhat az élet későbbi szakaszában jelentős fogyást, szoptatást követően szintén az emlő állományának nagyobb mértékű csökkenése. Ezek gyakran pszichés problémák kialakulásához vezethetnek, mely a mindennapi életben, a munkahelyi elhelyezkedésnél, öltözködésnél, társas kapcsolat kialakításánál nehézségeket okozhat. Kisméretű emlők szilikon implantátum beültetéssel jól korrigálhatók. Az implantátumok töltőanyaga szilikon polimerek különböző sűrűségű (kohezivitású) változata. Jelenlegi ismereteink alapján a szilikonnak semmilyen egészségkárosító hatása nincs. A szilikon-géllel töltött implantátumok nem hatnak hátrányosan sem a terhességre, sem a magzat fejlődésére, a szoptatásra vagy a szoptatott gyermek egészségére. Az implantátumokat mindig előzetes megbeszélést, egyeztetést követően az egyén alkatának, meglevő mellformájának, mellkas alakjának, páciens kívánságának megfelelően választjuk ki. A műtéti behatolás több helyen történhet: a mell alatti redőben ejtett harántmetszésből (inframammalis), a bimbóudvar alsó szélén ejtett félköríves metszésből (periareoralis) illetve a hónaljban ejtett (axillaris) metszésből. Műtét után minden esetben szükséges az emlők átmeneti nyugalomba helyezése. Az implantátum kb. 3-4 hónap után nyerik el végleges helyzetüket. Az emlők masszírozásával az implantátumok finom mozgatása a végső mellforma kialakulása szempontjából fontos. A páciensnek otthonában emiatt megfelelő rendszerességgel (naponta 1-2 alkalommal) kb 3-4 hónapon át ezt javasolt végeznie. Merevítős melltartók viselése a műtétet követő 4 hónapban szigorúan tilos, mert az tokosodáshoz vezethet. Intenzív fizikai aktivitás, torna a műtétet követően 6 hétig kerülendő.

   Botox

   Elsősorban homlok és szemkörnyéki rácok kezelésénél alkalmazott eljárás. A botulinum toxin a Clostridium botulinum anaerob baktérium és rokon fajai által termelt exotoxin, átmeneti jellegű izombénító hatással bír. A beavatkozást 4-6 hónap múlva ismételni szükséges a tartósabb eredmény érdekében. Az arc ránctalanító hatásán kívül (izomaktivitás csökkentése révén) széles körben alkalmazott fokozott izzadás (tenyér, talp, hónalj) csökkentésére is.

   Emlő helyreálltás

   Az emlő különböző okok (általában daganat) miatt végzett eltávolítását követően helyreállítására több lehetőség áll rendelkezésre. A hiányzó emlőszövetet és bőrt pótolni lehet saját szövet felhasználásával (hasfalról, hátról, vagy fenéktájról), implantátummal vagy a kettő kombinációjával. A megfelelő helyreállító műtét típusa függ a masztektómia módszerétől, a daganat stádiumától, a szükséges utókezeléstől és a beteg általános egészségi állapotától.

   Mellkisebbítés (reductio mammae)

   Az emlőmegnagyobbodás (hypertrophia) az emlő mirigyállományának túlzott növekedése, mely a bőr és függesztő szövetek megnyúlása által idővel az emlő alakjának torzulásához vezet. Ennek következtében rossz tartás, hátfájás, légzési problémák, a melltartó pántjának szorítása, a menstruáció környékén jelentkező mellfájdalom, az áthajlási redőkben létrejövő bőrgyulladás és a pszichés problémák alakulhatnak ki. A műtét során a szoptatási készség károsodik, ezért javasolt gyermekvállalást követően ennek elvégzése. A beavatkozás során a mirigyállományt a kívánt méretre kisebbítjük, a felesleges bőrt eltávolítjuk, majd ezt követően az emlőbimbót az eredeti magasságba helyezzük vissza. Melltartó viselése 4 hétig éjjel-nappal szükséges a varratsor tehermentesítése miatt. Napozás, szolárium kerülendő a hegek elszíneződésének elkerülése érdekében. A teljes és szövődménymentes gyógyuláshoz megfelelő fizikai kímélet szükséges, emiatt sportolás 6 hétig nem javasolt.

   Combplasztika

   Az életkor előrehaladtával vagy jelentős fogyások után a comb belső felszínén zavaró megereszkedettség keletkezhet, mely műtéti úton korrigálható. Kis és közepes mértékű bőrfelesleg esetén elegendő a combtőben ejtett metszés, mely a comb elülső középvonalától a farredő belső részéig húzódik. A hegvonal a fürdőruha által takartan helyezkedik el. Jelentős felesleg esetén a metszés a térd irányában V alakban folytatódhat. Ilyenkor a végső heg T alakú és a comb belső oldalára kerül. A műtétet követően kompressziós ruha viselése javasolt 6 hétig.

   Férfi emlő megnagyobbodás korrekciója

   A férfi emlő megnagyobbodásának hátterében számos ok állhat (pl.: genetikai tényezők, hormonális eltérések, bizonyos gyógyszerek). Műtét előtt mindenképpen szükséges endokrinológiai szakvizsgálat a hormonális viszonyok tisztázása érdekében. Csak teljesen kifejlett emlő esetében, általában 18-20 éves kortól végezzük a beavatkozást. A műtét során a bimbóudvar alsó határán félkör alakban vezetett metszésből eltávolítjuk a teljes megnagyobbodott férfi emlőállományt. A széli részeken visszamaradó zsírszövetet zsírszívással távolítjuk el ha szükséges. Szövettani vizsgálat minden esetben történik. A műtét után kompressziós ruha viselése 4-6 hétig javasolt.

   Ránc, ajakfeltöltés

   Az arc fontos szerepet játszik a megjelenésben. A bőr a kor előrehaladtával fokozatosan öregszik, csökken a rugalmas rost, kollagén tartalma. A mimikai izmok mozgása és a gravitáció következtében a dinamikus és statikus ráncok egyre kifejezettebbé válnak, az arc fáradt, megtört jellegűvé válik. Töltőanyagként elsősorban hialuronsavat alkalmazunk, mely rendkívül jó biokompatibilitású anyag. A ráncok alá juttatva térfogatot pótol, miközben természetes módon emeli ki azokat. Alkalmazása után általában 1 év múlva nyom nélkül lebomlik.

   Visszérbetegség kezelése

   A felnőtt lakosság kb. 30%-ánál viszérbetegség alakul ki. Ebben szerepet játszik veleszületett vénafal gyengeség, különböző hajlamosító tényezők, mint a terhesség, bizonyos foglakozások és hormonális tényezők (pl. fogamzásgátlók). Kisebb kapilláris tágulatok „seprűvénák” esetén jól alkalmazható szklerotizáló kezelés, melynek során különböző töménységű szklerotizáló oldatot (Aethoxysclerol 0,5 %, 1 %, és  2 %) fecskendezünk a kitágult vénába, mely steril gyulladást előidézve elzárja azt. Kiterjedtebb visszerek esetén a tágult, funkcióját vesztett vénaszakaszt és oldalágait műtét segítségével távolítjuk el. A műtét során, a bokatájon és a lágyékhajlatban, jól rejthető helyen marad vissza alig észrevehető heg.

   Anyajegyek, bőrelváltozások eltávolítása

   A bőrből kiinduló elváltozások (pl.: anyajegyek (naevus), jó és rosszindulatú bőrdaganatok) egy része velünk születik, mások az élet folyamán alakulnak ki. Rendkívül változatos megjelenésűek, színben, formában, alakban és kiterjedésben. Az állandó irritációnak kitett naevusok, valamint megsérült anyajegyek eltávolítása ajánlott, mert ezek növekedhetnek, rosszindulatúvá válhatnak. Ilyen esetekben a műtéti eltávolítást követően fontos a rendszeres onkológiai ellenőrzés.

   Bioszálas arckontúrozás

   A polydioxanone szálak (bioszálak) felszívódásuk közben beindítják a támasztószövetek újratermelését. Az eljárás minimális fájdalommal és gyors regenerálódással jár. A szálak megközelítőleg 6 hónap alatt szívódnak fel, hatásukat a kollagén termelődés beindulásától függően fejtik ki, az eredmények jellemzően pár hónap alatt lesznek látványosak. A bioszálak serkentik a kollagén és elasztikus rostok termelődése, melynek hatására a bőr megfiatalodik, csökken a természetes öregedési folyamat is. Speciális változataik képesek a szövetek megfeszítésére ezáltal ideális arclifting-re, nyak, arc középső, alsórészének valamint szemöldök emelésre, de más testrészek lógó bőrét is karcsúbbá feszesebbé teszi.


  Szakrendelések