fbpx

Hematológia

  • A vérképzés szervezetünk egyik legfontosabb sejtrendszerét jelenti, ugyanis a vörösvérsejtek az oxigén ellátásért felelősek, a fehérvérsejtek biztosítják a kórokozókkal szembeni védelmet, s a vérlemezkék döntő jelentőségűek a véralvadási rendszerben. Ezen sejteken kívül a keringő fehérjék és véralvadási faktorok ugyancsak döntőek a védekezőkészségben, a trombózisok, esetleges vérzékenység kialakulásában.

   A vérképzőszervi betegségek tünetei, diagnózisa

   Kezelési lehetőségek

   Ennek a rendkívül összetett rendszernek gyakorlatilag minden tagja külön-külön vizsgálható, s eltérései önálló betegségeket vagy betegség csoportokat jelentenek.

   A vérképzőrendszer sejtjeinek eltérései lehetnek jóindulatú betegségek, bizonyos, a képzéshez szükséges anyagok hiánya, mint vas, B12 vitamin, folsav okozhatnak betegséget. Ezek a hiányállapotok rendszerint a vörösvérsejt rendszert érintik, vérszegénységet okoznak, azonban a megfelelő ok felkutatása után gondos kivizsgálást követően jól korrigálhatók és gyógyíthatóak.. Előfordulnak immunológiai okok is a vérkép eltéréseiben, melyek következményei egyes sejtek, főként a vérlemezkék vagy fehérvérsejtek hiányállapotai.. Ma már ezen kórképek diagnózisában és kezelésében modern eljárások állnak rendelkezésre.

   A vérképzősejtek kontroll nélküli, rosszindulatú burjánzása jelentős következményekkel jár. A nyiroksejtek kóros szaporodása nyiroksejtes daganatokat okozhat, mely gyakran nyirokcsomó megnagyobbodással jár, de vérképeltérés formájában is jelentkezhet a betegség. Ezeknek a kórképekbnek a diagnózisa ma már nem bonyolult, legtöbbször szövettani vizsgálattal biztosítható. A nyiroksejtes daganatok jelentős része jól kezelhető és gyógyítható.

   A csontvelősejtek rosszindulatú burjánzása fehérvérűséghez vagy azt megelőző állapotokhoz vezet. A kóros szaporodásban részt vevő sejtek típusától, a szaporodás ütemétől függ, hogy a betegség milyen klinikai tünetekkel jár, lassú lefolyású vagy heveny betegség alakul ki. Ezeknek a betegségeknek a diagnosztikájában és kezelésében óriási előrelépések történtek az elmúlt évtizedben. Ennek értelmében bizonyos alcsoportok teljesen meggyógyíthatóak, más betegségekben tartós egyensúlyi állapot érhető el a modern, célzott kezelésekkel. Bizonyos esetekben az őssejt átültetés is része a terápiának.

   A véralvadási rendszer eltérései gyakran járnak vérzékenységgel, de nem ritka az öröklött vagy szerzett trombózis hajlam. Ezek a kórképek könnyen jól diagnosztizálhatóak és megfelelően kezelhetőek. Fontos, hogy trombózis zhajlam esetén megelőzhető legyen a súlyos, érelzáródással járó trombotikus esemény Bizonyos esetekben a hematológiai kivizsgálás segítséget nyújthat a visszatérő vetélések okainak felismerésében is.

   A vérképzőszervi betegségek diagnosztikájának legfontosabb lépései, lehetőségeink:

   • Vérszegénységek, vérsejtszám csökkenések okainak kivizsgálása, kezelése
   • Nyirokcsomó megnagyobbodások okainak tisztázása
   • Csontvelő betegségek diagnosztikája
   • Vérzékenység kivizsgálása
   • Trombozis hajlam felismerése

   Videótár


   Kapcsolódó szakrendelések


  Szakrendelések