fbpx

Gasztroenterológia

  • A gasztroenterológia a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbelek, a máj, az epeutak és a hasnyálmirigy megbetegedéseivel foglalkozó szakterület. Az emésztőtraktus megbetegedéseire utaló tünetek rendkívül gyakoriak, számos tápcsatornai kórkép népbetegségnek tekinthető.
   Gasztroenterológia

   A gasztroenterológia foglalkozik a belgyógyászaton belül fenti szervek fekélyes, gyulladásos megbetegedésein túl a rosszindulatú daganatos kórképek diagnosztizálásával is. A szakterület felelős a táplálék felszívódási zavarok, az ételallergia és intolerancia felderítéséért és kezelésért, illetve a gyomor-béltraktust érintő úgynevezett funkcionális kórképek ellátásáért.

   A gasztroenterológiai ellátásra szoruló leggyakoribb kórképek a reflux betegség, a gyomor- és nyombélfekély, a vastagbél polypusai és rosszindulatú daganata, a zsírmáj, a máj gyulladásos megbetegedései, a májcirrhosis, a hasnyálmirigy gyulladásos és daganatos megbetegedései. A gasztroenterológiai szakorvosok számára gyakori feladat a vashiányos vérszegénység okának felderítése, melynek hátterében a leggyakoribb ok a tápcsatornából történő krónikus vérvesztés. Ezen szakorvosok végzik a napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapó vastagbélrák szűrését is.

   A szakterület legfontosabb diagnosztikai eszközei a gondos kórelőzmény felvételen és betegvizsgálaton túl a laboratóriumi vizsgálatok, a hasi ultrahang vizsgálat és az endoszkópos vizsgálatok. Klinikánkon a szükséges laboratóriumi vizsgálatok teljes mértékben hozzáférhetők (általános nagylabor, lisztérzékenység kimutatása, ételallergia és intolerancia vizsgálatok, szükség esetén mikrobiológiai vizsgálatok végzése vérből és székletmintákból, széklet calprotectin és Helicobacter antigén vizsgálat). A diagnosztika fontos részét képző hasi ultrahang és az igen gyakori laktóz érzékenység kimutatására szolgáló hidrogén kilégzéses vizsgálat is elvégezhető a klinikán.

   Az Aranyklinikán dolgozó szakorvosok tapasztaltak a gyomor-béltraktus megbetegedései teljes spektrumának ellátásában, ezen felül egyetemi oktatóként számos szakterület esetén kiemelt szakértelemmel bírnak:

   Figyelem: Az alábbi vizsgálatokhoz minden esetben időpontot egyeztetés szükséges! Elérhetőségeinket a kapcsolat oldalon tekinthetik meg.

   Hepatológiai profil: A gasztroenterológia azon speciális ága, mely a máj betegségeinek felderítésével és gyógyításával foglalkozik. Ezek közül számos betegség járóbetegként diagnosztizálható és kezelhető, de vannak olyan komplikált esetek is, amikor kórházi osztályos felvételt igényelnek. A HBV és HCV okozta krónikus vírushepatitiszek diagnosztikája ambulanter történhet, azonban a felállított diagnózist követő kezelésük az igen költséges gyógyszerelés miatt és jogkörileg már Társadalombiztosítás által finanszírozott Vírushepatitisz Centrumhoz kötött feladat, melyet a NEAK maximálisan támogat.

   Reflux betegség: Klinikánk szakorvosai a szegedi egyetem I. sz. Belgyógyászati klinikáján a nyelőcső betegeket és a gyomor-bél traktus funkcionális betegségeit ellátó országosan vezető centrumban dolgoznak, a komplikált, elhúzódó kezelést igénylő refluxos betegek speciális kivizsgálásában és kezelésében is kiemelt jártassággal bírnak.

   Funkcionális tápcsatornai kórképek: A leggyakoribb funkcionális kórképek az úgynevezett funkcionális dyspepsia és az irritábilis bél szindróma (IBS). A fenti megbetegedések leghatékonyabban multidiszciplináris megközelítéssel, több szakma szoros együttműködésével kezelhetők. Ennek jelenleg hazánkban sajnálatosan még nincs kidolgozott gyakorlata. Az Aranyklinikán országosan is egyedülállóként a funkcionális kórképek ellátásában tapasztalt gasztroenterológiai csapata a hagyományos orvosi ténykedést kiegészítve megfelelő pszichés vezetés és dietetikai támogatás mellett csapatmunkában segítik a betegek gyógyulását.

   Bizonyos tünetek arra utalhatnak, hogy Önnek emésztőszervrendszeri betegsége lehet.

   Ha az alábbi panaszok valamelyikét észleli, kivizsgálásra van szükség:

   • Nyelési nehezítettség, fájdalmas nyelés: falatelakadás, hányás
   • Savas felböfögés: reflux, nyelőcsőbe savfeláramlás
   • Idült hasi fájdalom
   • Gyomorégés, gyomorsavtúltengés
   • Hányinger, ismétlődő hányás
   • Hasi puffadás, teltségérzés
   • Ételek által kiváltott hasi panaszok (lisztérzékenység, sprue, coeliacia gyanúja, tejcukorérzékenység), ételallergia, ételintolerancia
   • Idült hasmenés
   • Idült székrekedés, székszorulás
   • Véres, nyálkás székletürítés
   • A székelési szokások megváltozása
   • Étvágytalanság, fogyás
   • Továbbá vashiányos vérszegénység esetén

   Videótár

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Endoszkópia

    Kényelmetlenség nélkül, altatásban is elérhető!
    A gyomor, bélrendszeri panaszok kivizsgálása során gyakran elengedhetetlen a tápcsatorna részletes, eszközös vizsgálata, a gyomor- és vastagbél tükrözés (endoszkópia). Ez a vizsgálat egyszerre jelent diagnosztikus és terápiás megoldást a pácienseink számára. Az endoszkópos vizsgálatok klinikánkon már bódításban és altatásban is elérhetőek!

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4)

    Nem találja az okot, hogy miért keseríti meg mindennapjait a gyakori gyomorégés, haspuffadás? Sokszor tapasztal megmagyarázhatatlan fejfájást, fáradékonyságot, kiütéseket, melyek kényelmetlenné teszik életét? Amennyiben orvosai sem találják az okot, valószínűsíthető, hogy mindezekért egy étel lehet a felelős.

   • Gastro-panel vérből

    A GastroPanel egy olyan összetett biomarker-vizsgálat vérmintából, ami felméri a gyomornyálkahártya állapotát és működését. Gyomorbetegségek gyanújeleit keresi gyomortükrözés nélkül, azonban klinikai diagnózist kizáró értéke nincs. A vizsgálat teljes mértékben nem váltja ki a gyomortükrözést.

   • Gluténérzékenység (coeliakia) vizsgálat

    Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási eleme a búza. Napjainkban a rizs és kukorica mellett a  leggyakrabban fogyasztott gabona. A búza, valamint az árpa és a rozs glutén tartalmú gabonák, a magjukban lévő raktárfehérje családneve a glutén, mely az oldhatóság és az elektrodenzitás alapján több frakciót tartalmaz.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Laktóz intolerancia vizsgálat (H2 kilégzési teszt)

    Megszületésünk után táplálékunk az anyatej. Habár a törzsfejlődés során az ember fejlett civilizációt hozott létre, genetikai hagyatékunkat, emlős állat mivoltunkat nem feledhetjük. A tejcukor lebontására alkalmas laktáz enzim szintje az életkor haladtával egyre csökken. Tejcukor érzékenység megállapítása H2 kilégzési teszttel is lehetséges.


  Szakrendelések