fbpx
 • Bejelentkezés: H-P 8-16

 • Telefon: +36 20 573 5434

 • Telefon: +36 30 561 1098

Dietetika

  • Tudta, hogy a fogyás sikeressége 80%-ban a táplálkozáson múlik és csak 20%-ban a megfelelő edzésen? Ez a tény önmagában is nagyszerűen mutatja, hogy mekkora szerepe van a bevitt tápláléknak.
   Dietetika

   A dietetikus olyan táplálkozástudományi, élelmiszerkémiai és biológiai ismeretekkel rendelkező szakember, aki segítséget tud nyújtani a fogyni vágyóknak az ideális testsúly kialakításában, fenntartásában, illetve a speciális diétát igénylő betegségekben (pl. cukorbetegség, vesebetegség) szenvedőknek is segítségére lehet.
   A preventív medicina célja a betegségek megelőzése, aminek szintén kulcseleme a bevitt táplálék minősége és mennyisége.
   A sportolók szintén egy gondosan összeállított étrendet követnek, teljesítményük fenntartása és fokozása érdekében.

    

   Milyen esetben érdemes dietetikus szakemberhez fordulni a fent említetteken kívül?

    

   A normálistól eltérő laborértékek jelezhetnek szív- és érrendszeri rizikófaktort, aminek kockázatát a megfelelő táplálkozással csökkenteni lehet. Igaz ez a magas vérnyomásban szenvedőkre, vagy ha éppen a koleszterinszintje túl magas.

   A cukorbetegség hatékony terápiájának elengedhetetlen része a megfelelő diéta. A metabolikus szindróma helyes étkezéssel szintén eredményesen kezelhető. A táplálékallergiás (pl. glutén, -tej, -tojásérzékeny ) betegeknél kiemelt jelentőségű a helyes diéta, nemcsak a kellemetlen következmények miatt, hanem a helyettesítő tápanyagok pótlása végett is.

   Emésztő szervrendszeri megbetegedések terápiájának szerves része a helyes étrend.

   Hogyan zajlik a tanácsadás?

   A rendelés alkalmával közösen megbeszélik az Ön egyéni táplálkozási szokásait, hogy milyen típusú élelmiszereket fogyaszt, milyen rendszerességgel és mennyiségben, valamint mely napszakokban teszi ezt. Ezt követően a dietetikus antropometriai mérések (testmagasság, testsúly) alapján megbecsüli az Ön BMI (testtömeg index) értékét, illetve kalória igényét.

   Ezen információk birtokában a cél a dietetikai szempontok beépítése az étrendjébe, mintaétrendek, és tápanyagtáblázatok segítségével.

   A konzultáció utolsó lépéseként a dietetikusunkkal közösen személyre szabott étrendet állítanak össze, mely alkalmazkodik az Ön mindenkori egészségügyi állapotához.

   A szakember megismerteti az ajánlott és kerülendő nyersanyagokat, ezen kívül megmutatja, hol tájékozódhat a táplálékokkal kapcsolatban, illetve mire figyeljen oda az élelmiszerek címkéjén. Lényeges pont a különböző elkészítési módok helyes ismerete, hiszen ez nagy mértékben befolyásolja az élelmiszerek emészthetőségét és hasznosulását, melyről rendelésünkön erről is szó esik.

   Tudta-e?
   A dietetikával, mint tudományággal először Hippokratész (akit az orvostudomány atyjának is tartanak) foglalkozott először.


  Szakrendelések


  Szakrendelések mellett elérhető vérvétel, vírus szűrés, telefonos és online konzultáció!

  A Pácienseink maximális biztonságát szem előtt tartva, járóbeteg szakrendeléseink fokozatosan növekvő kapacitás mellett elérhetők! Előzetes időpontfoglalás minden esetben szükséges! Bővebben →

  Elérhetővé tettük a telefonos és online konzultációt, melyet járványügyi kockázat nélkül igénybe tud venni.

  A vérvétel lehetősége továbbra is adott, mely során maximális körültekintéssel járunk el, intézményünk rendszeres fertőtlenítése mellett a kontaktusok számát is minimalizáljuk.

  Elérhető koronavírus szűrés (gyorsteszt, ELISA, PCR), mely segítségével megtudhatja jelen van-e szervezetében a vírus elleni antitest.

  Telefonos konzultáció Online konzultáció Koronavírus szűrés