fbpx

Dietetika

  • Tudta, hogy a fogyás sikeressége 80%-ban a táplálkozáson múlik és csak 20%-ban a megfelelő edzésen? Ez a tény önmagában is nagyszerűen mutatja, hogy mekkora szerepe van a bevitt tápláléknak.
   Dietetika

   A dietetikus olyan táplálkozástudományi, élelmiszerkémiai és biológiai ismeretekkel rendelkező szakember, aki segítséget tud nyújtani a fogyni vágyóknak az ideális testsúly kialakításában, fenntartásában, illetve a speciális diétát igénylő betegségekben (pl. cukorbetegség, vesebetegség) szenvedőknek is segítségére lehet.
   A preventív medicina célja a betegségek megelőzése, aminek szintén kulcseleme a bevitt táplálék minősége és mennyisége.
   A sportolók szintén egy gondosan összeállított étrendet követnek, teljesítményük fenntartása és fokozása érdekében.

    

   Milyen esetben érdemes dietetikus szakemberhez fordulni a fent említetteken kívül?

    

   A normálistól eltérő laborértékek jelezhetnek szív- és érrendszeri rizikófaktort, aminek kockázatát a megfelelő táplálkozással csökkenteni lehet. Igaz ez a magas vérnyomásban szenvedőkre, vagy ha éppen a koleszterinszintje túl magas.

   A cukorbetegség hatékony terápiájának elengedhetetlen része a megfelelő diéta. A metabolikus szindróma helyes étkezéssel szintén eredményesen kezelhető. A táplálékallergiás (pl. glutén, -tej, -tojásérzékeny ) betegeknél kiemelt jelentőségű a helyes diéta, nemcsak a kellemetlen következmények miatt, hanem a helyettesítő tápanyagok pótlása végett is.

   Emésztő szervrendszeri megbetegedések terápiájának szerves része a helyes étrend.

   Hogyan zajlik a tanácsadás?

   A rendelés alkalmával közösen megbeszélik az Ön egyéni táplálkozási szokásait, hogy milyen típusú élelmiszereket fogyaszt, milyen rendszerességgel és mennyiségben, valamint mely napszakokban teszi ezt. Ezt követően a dietetikus antropometriai mérések (testmagasság, testsúly) alapján megbecsüli az Ön BMI (testtömeg index) értékét, illetve kalória igényét.

   Ezen információk birtokában a cél a dietetikai szempontok beépítése az étrendjébe, mintaétrendek, és tápanyagtáblázatok segítségével.

   A konzultáció utolsó lépéseként a dietetikusunkkal közösen személyre szabott étrendet állítanak össze, mely alkalmazkodik az Ön mindenkori egészségügyi állapotához.

   A szakember megismerteti az ajánlott és kerülendő nyersanyagokat, ezen kívül megmutatja, hol tájékozódhat a táplálékokkal kapcsolatban, illetve mire figyeljen oda az élelmiszerek címkéjén. Lényeges pont a különböző elkészítési módok helyes ismerete, hiszen ez nagy mértékben befolyásolja az élelmiszerek emészthetőségét és hasznosulását, melyről rendelésünkön erről is szó esik.

   Tudta-e?
   A dietetikával, mint tudományággal először Hippokratész (akit az orvostudomány atyjának is tartanak) foglalkozott először.

   Bemutatkozik az Aranyklinika új dietetikusa: Godáné Reisinger Karolina

   A dietetikus korszerű táplálkozási tanácsadással foglalkozik mindazok számára, aki az életmódjukon változtatni szeretnének. Legyen szó túlsúlyról, cukorbetegségről, endokrinológiai problémáról, szakembereink személyre szabottan segítenek abban, hogy a tanácsadás során a modern táplálkozástudományi ismereteket átültessük a gyakorlatba.

   Első találkozásunk alkalmával felvesszük a táplálkozási anamnézist, amelynek során alaposan megvizsgáljuk, milyen táplálkozással összefüggő tünetei, betegsége, problémája van kliensünknek. Ezek után felépítjük a diétás tervet, kitűzzük az egyén diétás célját, megbeszéljük a gyakorlati teendőket, és az életmódváltás alapszabályait. Tanácsaink tudományos alapokon fekszenek, mégis személyre szabottak, mivel nincs két egyforma ember, életritmus, étkezési szokás, szakképzett segítségre van szükség egy megváltozott anyagcsereállapot vagy egyéb diétás igény esetén.

   A diéta sikerességét kontroll alkalmával táplálkozási napló ellenőrzése és testösszetétel mérés segítségével ellenőrizzük, a diétahibákat feltárjuk és szükség esetén javítjuk is.

   Érdemes dietetikus szakember segítségét kérni, ha:

   • túlsúlyos, vagy elhízott, és ezen tartósan szeretne változtatni,
   • anyagcsere problémát diagnosztizáltak Önnél, legyen ez inzulintezisztencia, vagy cukorbetegség, egyénre szabott segítség szükséges
   • sportol, és növelni szeretné a teljesítményét
   • műtétet követő rehabilitáció során, különösen, ha az emésztőrendszer érintett
   • daganatos betegség esetén
   • ételallergia vagy felszívódási zavar esetén
   • ha egészségesebben szeretne élni, vagy változatosabban, jobb minőségű ételt szeretne a család igényeinek megfelelően készíteni

  Szakrendelések