A dietetikus olyan táplálkozástudományi, élelmiszerkémiai és biológiai ismeretekkel rendelkező szakember, aki segítséget tud nyújtani a fogyni vágyóknak az ideális testsúly kialakításában, fenntartásában, illetve a speciális diétát igénylő betegségekben (pl. cukorbetegség, vesebetegség) szenvedőknek is segítségére lehet.
A preventív medicina célja a betegségek megelőzése, aminek szintén kulcseleme a bevitt táplálék minősége és mennyisége.
A sportolók szintén egy gondosan összeállított étrendet követnek, teljesítményük fenntartása és fokozása érdekében.
Milyen esetben érdemes dietetikus szakemberhez fordulni a fent említetteken kívül?
A normálistól eltérő laborértékek jelezhetnek szív- és érrendszeri rizikófaktort, aminek kockázatát a megfelelő táplálkozással csökkenteni lehet. Igaz ez a magas vérnyomásban szenvedőkre, vagy ha éppen a koleszterinszintje túl magas.
A cukorbetegség hatékony terápiájának elengedhetetlen része a megfelelő diéta. A metabolikus szindróma helyes étkezéssel szintén eredményesen kezelhető. A táplálékallergiás (pl. glutén, -tej, -tojásérzékeny ) betegeknél kiemelt jelentőségű a helyes diéta, nemcsak a kellemetlen következmények miatt, hanem a helyettesítő tápanyagok pótlása végett is.
Emésztő szervrendszeri megbetegedések terápiájának szerves része a helyes étrend.
Hogyan zajlik a tanácsadás?
A rendelés alkalmával közösen megbeszélik az Ön egyéni táplálkozási szokásait, hogy milyen típusú élelmiszereket fogyaszt, milyen rendszerességgel és mennyiségben, valamint mely napszakokban teszi ezt. Ezt követően a dietetikus antropometriai mérések (testmagasság, testsúly) alapján megbecsüli az Ön BMI (testtömeg index) értékét, illetve kalória igényét.
Ezen információk birtokában a cél a dietetikai szempontok beépítése az étrendjébe, mintaétrendek, és tápanyagtáblázatok segítségével.
A konzultáció utolsó lépéseként a dietetikusunkkal közösen személyre szabott étrendet állítanak össze, mely alkalmazkodik az Ön mindenkori egészségügyi állapotához.
A szakember megismerteti az ajánlott és kerülendő nyersanyagokat, ezen kívül megmutatja, hol tájékozódhat a táplálékokkal kapcsolatban, illetve mire figyeljen oda az élelmiszerek címkéjén. Lényeges pont a különböző elkészítési módok helyes ismerete, hiszen ez nagy mértékben befolyásolja az élelmiszerek emészthetőségét és hasznosulását, melyről rendelésünkön erről is szó esik.
