• Bejelentkezés: H-P 8-16

  • Telefon: +36 20 573 5434

  • Telefon: +36 30 561 1098

Dietetika

    • Tudta, hogy a fogyás sikeressége 80%-ban a táplálkozáson múlik és csak 20%-ban a megfelelő edzésen? Ez a tény önmagában is nagyszerűen mutatja, hogy mekkora szerepe van a bevitt tápláléknak.
      Dietetika

      A dietetikus olyan táplálkozástudományi, élelmiszerkémiai és biológiai ismeretekkel rendelkező szakember, aki segítséget tud nyújtani a fogyni vágyóknak az ideális testsúly kialakításában, fenntartásában, illetve a speciális diétát igénylő betegségekben (pl. cukorbetegség, vesebetegség) szenvedőknek is segítségére lehet.
      A preventív medicina célja a betegségek megelőzése, aminek szintén kulcseleme a bevitt táplálék minősége és mennyisége.
      A sportolók szintén egy gondosan összeállított étrendet követnek, teljesítményük fenntartása és fokozása érdekében.

       

      Milyen esetben érdemes dietetikus szakemberhez fordulni a fent említetteken kívül?

       

      A normálistól eltérő laborértékek jelezhetnek szív- és érrendszeri rizikófaktort, aminek kockázatát a megfelelő táplálkozással csökkenteni lehet. Igaz ez a magas vérnyomásban szenvedőkre, vagy ha éppen a koleszterinszintje túl magas.

      A cukorbetegség hatékony terápiájának elengedhetetlen része a megfelelő diéta. A metabolikus szindróma helyes étkezéssel szintén eredményesen kezelhető. A táplálékallergiás (pl. glutén, -tej, -tojásérzékeny ) betegeknél kiemelt jelentőségű a helyes diéta, nemcsak a kellemetlen következmények miatt, hanem a helyettesítő tápanyagok pótlása végett is.

      Emésztő szervrendszeri megbetegedések terápiájának szerves része a helyes étrend.

      Hogyan zajlik a tanácsadás?

      A rendelés alkalmával közösen megbeszélik az Ön egyéni táplálkozási szokásait, hogy milyen típusú élelmiszereket fogyaszt, milyen rendszerességgel és mennyiségben, valamint mely napszakokban teszi ezt. Ezt követően a dietetikus antropometriai mérések (testmagasság, testsúly) alapján megbecsüli az Ön BMI (testtömeg index) értékét, illetve kalória igényét.

      Ezen információk birtokában a cél a dietetikai szempontok beépítése az étrendjébe, mintaétrendek, és tápanyagtáblázatok segítségével.

      A konzultáció utolsó lépéseként a dietetikusunkkal közösen személyre szabott étrendet állítanak össze, mely alkalmazkodik az Ön mindenkori egészségügyi állapotához.

      A szakember megismerteti az ajánlott és kerülendő nyersanyagokat, ezen kívül megmutatja, hol tájékozódhat a táplálékokkal kapcsolatban, illetve mire figyeljen oda az élelmiszerek címkéjén. Lényeges pont a különböző elkészítési módok helyes ismerete, hiszen ez nagy mértékben befolyásolja az élelmiszerek emészthetőségét és hasznosulását, melyről rendelésünkön erről is szó esik.

      Tudta-e?
      A dietetikával, mint tudományággal először Hippokratész (akit az orvostudomány atyjának is tartanak) foglalkozott először.


    Szakrendelések