fbpx
 • Bejelentkezés: H-P 8-16

 • Telefon: +36 20 573 5434

 • Telefon: +36 30 561 1098

Gyermek ultrahang diagnosztika

  • Újszülött és csecsemő hasi és kismedencei UH vizsgálat.

   Előkészítés:

   A vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel, a vizsgálatnak bizonyos idejű éhezés sem feltétele (ezalól ritka kivétel, amennyiben epehólyag rendellenesség gyanúja áll fenn).

   A vizsgálat menete:

   A baba hasának szabaddá tétele után speciális, a kis testmérethez megfelelő vizsgálófejjel, langyosított UH zselével végezzük a vizsgálatot.

   A vizsgálat értéke:

   A korai életkorban elvégzett szűrővizsgálat alkalmas a “parenchymás” hasi szervek (máj, vesék, hasnyálmirigy és a lép) állapotának megítélésésére. Detektálhatók a veleszületett fejlődési rendellenességek, variációk, legyenek azok csak követendők vagy kezelendők is.

   Ábrázolódik a húgyhólyag, annak megítélhető a teltségi foka, amennyiben tartalmaz vizeletet, úgy a fal épsége és a bizonyos keretek között annak tisztasága is.

   Néhány gyakori példa, a teljesség igénye nélkül:

   Máj:

   • harántmáj – a bal lebeny eléri a bal oldali hasfalat – a tesméret növekedésével szűnik, nem jelez feltétlenül betegséget)
   • egyszerű májciszta (cysta hepatis) – nem kezelendő, de követendő, tiszta folyadéktartalmú üreg
   • jóindulatú érgomolyag (haemangioma hepatis) – nem kezelendő, de követendő

    

   Vese:

   • üregrendszeri tágulat (pyelectasia) – a vizeletgyűjtő rendszer tágulata, melynek mérete és kinézete alapján vetünk fel súlyos vagy enyhe, ezek alapján kezelendő vagy csak követendő betegséget – vesico-ureteralis reflux vagy húgyúti szűkület (stenosis)
   • egyoldali vese hiány (agenesia renis)
   • vese elhelyezkedési rendellenessége (ectopia renis)
   • a két vese “összenövése” a középvonalban – patkóvese (ren arcuatum)

    

   Lép:

   • egyszerű lépciszta (cysta lienis vagy lienalis) – nem kezelendő, de követendő, tiszta folyadéktartalmú üreg

    

   Reflux vizsgálat (csecsemők és kisdedek vizsgálata):

   Előkészítés:

   A vizsgálat előtt 20-40 perccel a szokásos  adag elfogyasztása, a vizsgálatot nem befolyásolja, hogy ez anyatej vagy tápszer.

   A vizsgálat menete:

   A reflux vizsgálat hasi és kismedencei UH-gal együtt végezzük, annak kiegészítéseképp. Az étkezést és a “büfizést” követően kb. 10 percig figyeljük a gyomorszájat.

   A vizsgálat értéke:

   A visszaáramlások meglétének, számának és mennyiségének detektálása, mellyel hozzásegítjük a Klinikust, hogy a “bukós”, “refluxos”, “csorgatós” Babát kell-e kezelni ezirányban.

   A csecsemőkori “bukás”, “reflux”, “csorgatás” csak ritkán súlyos betegség, amennyiben azonban folyamatos rekedség, köhögés, visszatérő légúti tünetek, esetleg gyulladások észlelhetők, ajánlott a reflux-vizsgálatot elvégezni. A másik gyakori szövődmény a súlygyarapodás megtorpanása, ezekben az esetekben is ajánlott a refluxot, mint okot kizárni.

    

   Csecsemő csípőszűrés

   Előkészítés:

   A vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel.

   A vizsgálat menete:

   A csecsemőt deréktól lefele teljesen kicsomagoljuk, a pelenka is lekerül. A babát az oldalára fordítjuk és egyenes derék mellett a térdét felhúzzuk, ebben egy szülő két kezének segítségére van szükség.

   A vizsgálat értéke, illetve mikor kell végezni:

   A csípőszűrés bármely életkorban végezhető, a szokásos időpont a 6 hetes és a 3 hónapos életkor, fontos megjegyezni, hogy a csípők fejlettsége szempontjából a korrigált életkor a mérvadó (fogantatás + 40 hét + az azóta eltelt idő).

   Ultrahangos csípőszűrés kötelező, amennyiben

   • a családi anamnaesis pozitív (előfordult a családban csípőfejlődési-rendellenesség)
   • ikerterhességből születtek a Babák
   • farfekvés esetén
   • egyéb téraránytalanság állt fenn (nagy magzat, stb.)

    

   Ultrahangos csípőszűrés ajánlott, amennyiben

   • a csípő kötött (a Lorenz-abdukció / a terpesztésben hátranyomás elmarad a normálistól)
   • luxálható csípő (hátranyomáskor a combcsont feje kiugrik a vápából)
   • mélyebb az inguinalis redő az ellenoldalhoz képest (nyújtott, összeszorított láb mellett az egyik lágyéki redő mélyebb, mint a másik)
   • redőasszimetria áll fenn (nyújtott, összeszorított láb mellett az egyik oldalon több redő van a comb belső oldalán)

    

   A vizsgálat lelete:

   A lelet tartalmazza mindkét csípő vápájának szögeit, nyilatkozik annak és a combcsont fejének fejlettségéről. Az adatok alapján az ún. Graf – táblázat szerint kategorizálja egyenként a csípőket. Amennyiben szükséges, úgy megajánlja a kontrollt, illetve indikálja a Gyermeksebészeti bemutatást.

   • Csecsemőkori csípőszűrés

    Az csípõizületek fejlettségének szûrése, az idõben felismert és korrigált eltérések akár egész életen át tartó problémákat is megelõzhetnek, különösen azoknak a kisbabáknak az esetében, akiknek családjában elõfordult már csípõficam.

   Gyermekradiológus (Gyermek ultrahang, ultrahang diagnosztika)


  Szakrendelések


  • Laborvizsgálatok

   Teljeskörű laboratóriumi vizsgálatok, a hét minden napján, beutalóval csak vérvételi díj ellenében. Eredmények akár 48 órán belül!
   Tovább
  • Szűrőcsomagok

   Segítünk megőrizni egészségét! Komplett női és férfi szűrővizsgálati csomagok magánszemélyeknek és cégeknek.
   Tovább
  • Specialitások

   Az Aranyklinikán egyedülállóan sokféle vizsgálatot kínálunk Önöknek! Tekintse meg különleges vizsgálatainkat!
   Tovább

  Klinikánkon elérhető a telefonos konzultáció!

  Valljuk, hogy minden körülmények között legfontosabb a Pácienseink és Munkatársaink egészsége. Jelen helyzetben – a hatósági javaslatokkal összhangban – ez a járóbeteg szakellátás szigorú korlátozását kívánja meg. Természetesen Önök ebben az időszakban sem maradnak szakorvosi tanácsok nélkül. Hisszük, hogy a mostani körülmények között, felelősen, a telefonos konzultációval tudjuk Mindannyiunk érdekeit a leginkább szolgálni.

  A vérvétel lehetősége továbbra is adott. Ennek során maximális körültekintéssel járunk el, intézményünk rendszeres fertőtlenítése mellett a kontaktusok számát is minimalizáljuk.

  Telefonközpontunk továbbra is a szokott időben várja hívását.

  Együtt, felelősséggel egymásért!
  Aranyklinika Vezetőség

  Telefonos konzultációról bővebben