fbpx

Gyermek ultrahang diagnosztika

  • Gyermek ultrahang diagnosztika szakrendelés keretében lehetőség van agyi (koponya), hasi, kismedencei, vese és hólyag vizsgálatokra. Ezen felül elérhető ultrahangos csípőszűrés és reflux vizsgálat is.

   Agyi ultrahang vizsgálat (transzfontanellaris echo, koponya ultrahang)

   A vizsgálat célja a koponyán belüli tér megítélése. Alapfeltétel a még nyitva lévő és kellő méretű nagykutacs, mert csonton az ultrahang „nem lát át”. Mutató ujjunk ujjbegyének megfelelő méretű kutacs mellett a vizsgálat kellő érzékenységgel elvégezhető, ennél kisebb nagykutacs esetén csak csökkent diagnosztikus érték várható. Érdemes megjegyezni, hogy az ultrahang vizsgálat fizikai tulajdonságai miatt (túl nagy visszaverődés a csontokról) a koponyán belüli tér (az agyállomány) falcsont melletti részei (az úgynevezett konvexitás) kellően nyitva lévő nagykutacs mellett sem érhetők el ultrahang nyalábbal.

   A vizsgálat során megítéljük a középvonali agyi struktúrákat (a veleszületett fejlődési rendellenességek túlnyomó többsége itt helyezkedik el), megtekintjük, szükséges esetben mérjük az agykamrák tágasságát. Látótérbe hozzuk az agykamrák mentén lévő fehérállományi részeket, vizsgáljuk a kisagyat és a kisagy menti agyvíz-tereket. Végül az agy egyik fő ütőerének véráramlási viszonyait Doppler-echo vizsgálattal mérjük.

   Jelenlegi tudásunk szerint a vizsgálatnak káros következménye nincs.

   Speciális felszerelés: microconvex vizsgálófej (rendelkezésre áll az Aranyklinikán)

   Előkészítés: a vizsgálat semmilyen speciális előkészítést nem igényel

   Csípőszűrés

   A vizsgálat célja a csípőízületek fejlettségének megítélése újszülött- és csecsemőkorban. A vizsgálatot megelőzően a Babát egy speciálisan erre a célra kialakított szivacs vápába helyezzük, majd a vizsgálat során mindkét csípőízületet vizsgáljuk. Megtekintjük a combcsont fejét („forgó”) és az azt rögzítő csontos illetve porcos struktúrát, az ún. vápát. Mérjük a porcos és csontos vápaszöget, majd ez és a vizsgálat során észlelt többi jel alapján Graf-szerinti fejlettség osztályozást végzünk.

   A vizsgálat a 6 hetesen és 3 hónaposan elvégzett fizikális vizsgálattal együtt a legérzékenyebb, de ezek nélkül is kellő hatékonysággal végezhető.

   Fizikálisan észlelt eltérés, redő-asszimetria, fartartás, családban előforduló hasonló problémák esetén mindenképpen megfontolandó a fizikális vizsgálat ultrahanggal való megerősítése.

   Jelenlegi tudásunk szerint a vizsgálatnak káros következménye nincs.

   Speciális felszerelés: magas frekvenciájú lineáris vizsgálófej (rendelkezésre áll az Aranyklinikán), csípőszűrést elősegítő speciális szivacsvápa (rendelkezésre áll az Aranyklinikán).

   Előkészítés: a vizsgálat semmilyen speciális előkészítést nem igényel.

   Reflux vizsgálat (GOR vizsgálat, „bukós” Baba vizsgálata)

   Reflux vizsgálat során a gyomor és a nyelőcső kapcsolatát értékeljük, percekig nézzük a gyomorszájat, értékeljük az azon áthaladó tartalom irányát, mennyiségét. Az ultrahangos jelek alapján mérsékelt – közepes – súlyos skálán osztályozzuk a látottakat, ezzel segítve a házi gyermekorvosok és gasztroenterológusok munkáját.

   A reflux vizsgálat önmagában nem végezhető, a Hasi és kismedencei ultrahang kiegészítése. A megítélés alapfeltétele a telt gyomor. Ennek megfelelően etetés után – ideális esetben – 20-40 perccel detektáljuk a refluxot. Amennyiben az utolsó etetés után több, mint egy óra telt el, úgy fennáll a veszélye, hogy alábecsüljük a meglévő reflux súlyosságát.

   Jelenlegi tudásunk szerint a vizsgálatnak káros következménye nincs.

   Speciális felszerelés: microconvex vizsgálófej (rendelkezésre áll az Aranyklinikán)

   Előkészítés: etetés a vizsgálat előtt 20-40 perccel

   Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

   A közismert, felnőttkorban is végzett vizsgálathoz hasonlóan végezzük. A keresett betegségek köre szélesebb, a Babák és kisgyermekek esetén a hasi szervek fejlődési rendellenességeit is kutatjuk ultrahang vizsgálat során. Leggyakrabban a veséket érintő fejlődési rendellenességek fordulnak elő, majd ezt követik csökkenő valószínűséggel a májat, az eperendszert, a hasnyálmirigyet és a lépet érintő betegségek.

   Megtekintjük a gyermekek bélrendszerét is (vékony- és vastagbelek), bár érdemes megjegyezni, hogy az ezeket érintő betegségek gyanúját tudjuk csak felvetni ultrahanggal, a pontos diagnózis további vizsgálatokat igényel.

   Számba vesszük a belek között elhelyezkedő esetleges nyirokcsomók számát és méretét, ezek alapján jelezzük őket normálisnak vagy kórosnak.

   Jelenlegi tudásunk szerint a vizsgálatnak káros következménye nincs.

   Speciális felszerelés: újszülöttek és csecsemők esetén: microconvex vizsgálófej (rendelkezésre áll az Aranyklinikán)

   Előkészítés: a vizsgálat semmilyen speciális előkészítést nem igényel. Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek ne éhezzenek a hasi ultrahang vizsgálat miatt. (Néhány órás éheztetésre csak nagyon ritkán, esetleges eperendszert érintő betegség gyanúja esetén van szükség, de erről általában a vizsgálatot kérő orvos tájékoztatja a szülőket.)

   Vese és hólyag vizsgálat

   A korábban már felfedezett vesebetegségek, esetleges húgyhólyag eltérések követésére szolgál. Mindig megelőzi legalább egy teljes hasi és kismedencei ultrahang!

   Jelenlegi tudásunk szerint a vizsgálatnak káros következménye nincs.

   Speciális felszerelés:

   Előkészítés: a vizsgálat semmilyen speciális előkészítést nem igényel. (Amennyiben a kérő orvos teli hólyag – üres hólyag vizsgálatot kér, úgy szükséges, hogy a vizsgálat elejére a húgyhólyag feszesen telve legyen)

   • Csecsemőkori csípőszűrés

    Az csípõizületek fejlettségének szûrése, az idõben felismert és korrigált eltérések akár egész életen át tartó problémákat is megelõzhetnek, különösen azoknak a kisbabáknak az esetében, akiknek családjában elõfordult már csípõficam.


  Szakrendelések