fbpx

Fogszabályozás

  • A fogszabályozás, a fogak, fogmedercsontok és az állcsontok korrekcióját foglalja magába. Sokan azt hiszik, hogy csupán esztétikai problémákat old meg, de számos más területen is segít.

   A mai világban már szinte elvárás, hogy mosolyunk tökéletes legyen, ehhez szükséges az, hogy fogaink egészségesek legyenek, és tökéletesen sorban álljanak. A fogszabályozó készülék a fogakat, és az állcsontokat megfelelő pozícióba mozgatja, majd stabilizálja. Harapási rendellenességeket is tudunk vele kezelni, ami nagyon fontos, mert ha nem megfelelő a fogak érintkezése, az olyan elváltozásokat okozhat az állkapocsízületben, ami a későbbiekben ha nem kezelik fájdalommal, kattogással és rágási nehézségekkel párosulhat.

   Kinek javasolt a fogszabályozó készülék?

   Fontos a probléma minél korábbi felismerése, mert annál könnyebben és gyorsabban kezelhető az elváltozás. A rendszeres fogorvosi kontroll vizsgálatokon, már kisgyermekkorban kiderülhet, ha nem megfelelő az állcsontok, illetve a fogak fejlődése. Ezeket minél korábban megfelelő készülékekkel kezelve, akár elkerülhetjük a későbbi komolyabb beavatkozásokat. Nincs korhatára a fogszabályozó kezelésnek, felnőtt korban is bármikor elkezdhető. Felnőttek esetében, mivel már az állapot állandósult másfajta készülékeket javasol a szakorvos, és több időt vehet igénybe a kezelés, de ilyenkor is tökéletes eredmény érhető el.

   Milyen készülékekkel történik a kezelés?

   Kivehető- illetve rögzített készülékkel. Kivehető készülékeket főleg fiatal korban javasoljuk, amikor még nem fejlődött végleges állapotába az állkapocs, illetve még a fogak is könnyen a megfelelő pozícióba irányíthatóak. Már vegyes fogazatban, amikor még tej és maradó fogak is vannak, már elkezdhető a kezelés. Felnőttek esetében mindig a rögzített készüléket javasoljuk, itt már egy nagyobb állandó erő szükséges, hogy a fogakat a kívánt pozícióba mozgassuk.

   Hogy néz ki, miből van a készülék?

   A kivehető készülékek általában műanyag és fém szerkezetek, a rögzített készülékeknél több lehetőség közül lehet választani. Fém illetve a fogakon szinte láthatatlan porcelán tappancsok, melyek ragasztóval rögzülnek a fogakon.

   Meddig kell viselni a készüléket?

   Minden elváltozás egyedi, minden páciens személyre szabott kezelési tervet kap, amiben a szakorvos javasolja a számára legmegfelelőbb készüléket, és megbeszélik annak kihordási idejét is.

   Nehéz tisztítani a készüléket és a fogakat a kezelés ideje alatt?

   Speciális tisztító eszközöket javaslunk, amivel könnyen tisztítható a készülék. Nagyon fontos a jó szájhigiénia minden esetben, mert a lerakódott lepedék fogszuvasodáshoz vezethet. Sokszor a fogszabályozás után a torlódott fogak amik előtte nagyon nehezen tisztíthatóak voltak, jól hozzáférhetővé válnak.

   Látszik a fogszabályozó?

   A mai modern technikának köszönhetően szinte láthatatlan készülékek egyáltalán nem befolyásolják már a páciensek mindennapi életét, szabadon tud mosolyogni vele. A fiatalok körében már egyáltalán nem meglepő a készülék hordása, az általa elért gyönyörű mosoly megéri.

   A fogszabályozás nem merül ki a fogak sorba állításában. Nagyon fontos, hogy a kezelés végén egy harmonikus eredményt kapjunk. Ez megmutatkozik a fogakon, az állcsontokon és az arcon, ezek egymáshoz viszonyított állapotán és leginkább páciens elvárásaiban. Kezelés végén kapunk egy megfelelően sorba állított fogsort, tökéletes fogsorérintkezést ami egy megfelelő harapást hoz létre, és ezáltal egy megfelelő állkapocs pozíciót. Azt, hogy egy páciensnek pontosan milyen kezelésre és ezáltal milyen készülékre van szüksége, csak pontos diagnózist követően, a szükséges dokumentáció (rtg-ek, gipszminta és fotók) birtokában lehet megmondani összeegyeztetve a beteg elvárásával.

   Rendelőnkben az első fogszabályozáshoz szükséges konzultáció ingyenes, itt tájékozódhat a kezelés menetéről, lehetőségeiről, illetve minden felmerülő kérdésére választ kaphat.

   Fogszabályozó kezelésre klinikánkon részletfizetési lehetőségeinkről is tájékozódhat.


  Szakrendelések