fbpx

Idegsebészet

  • Kevesen mondhatják el magukról, hogy életük folyamán sosem voltak derékfájdalmai. A statisztikák szerint az orvoshoz fordulások között előkelő helyen áll gyakoriságban ez a panasz. A derékfájdalmak hátterében az esetek 90%-ban kopásos gerincbetegség áll, amelyet az idevonatkozó szakirodalom összefoglaló néven degeneratív gerincbetegségnek nevez.
   Idegsebészet

   Gerincpanaszok

   Ezen betegségekben a panaszokat a gerinc teherviselő részeinek kopása figyelhető meg, amely a gerinc lazulásához, instabilitáshoz vezet. Ennek a lazulásnak a mértéke széles tartományban változhat, különböző jellegű és erősségű fájdalmakat okozva. A gerinc lazasága ugyanis az ízületek, szalagok, izmok krónikus túlfeszítése révén fájdalmakat vált ki. Nehézzé válik az álldogálás, a vagy a nagyobb séta, megnehezülnek az egyszerű hétköznapi tevékenységek. Ezzel párhuzamosan, vagy a lazulás következményeként jelenik meg a másik fontos tünet, panaszképző-mechanizmus : az idegelem compressio. Az gerincből kilépő idegek nyomás okozta irritációja vagy bántalma nagyon erős, végtagba kisugárzó fájdalmat vagy zsibbadást okozhat, amely ugyanezen ideggyök területén jelentkező kifejezett érzészavar vagy bénulás is kísérhet.

   Az orvosi vizsgálat során, a fentieknek megfelelően, a gerinc lazulására utaló, mozgással összefüggő ízületi, izom vagy szalagokból kiinduló fájdalmakat keressük illetve vizsgáljuk az idegi bántalom, nyomásra utaló idegrendszeri tüneteket. Ezen utóbbi eltérések pontos vizsgálata (reflexek, izomerő, érzészavar, nyújtási tesztek) segít a pontos lokalizáció, magassági diagnózis készítésében is.

   A gerincbetegségek idegsebészeti igényű diagnosztikájához, azonban a magas szintű képalkotó vizsgálatok elengedhetetlenek és ezek nélkül korrekt idegsebészeti véleményt adni nem lehet. A képalkotó vizsgálatok célja az instabilitás vagy instabilitásra utaló eltérések igazolása mellett az idegelem compressio (pl porckorongsérv) kimutatása.

   A képalkotó vizsgálatok alapvetően ezt a két körülményt hivatottak megmutatni.

   Megemlítendő a fentieken túlmenően még a ritkább, de sokkal súlyosabb, gerincet érintő daganatos vagy gyulladásos betegségek lehetősége is. A kórelőzményben szereplő daganatos betegség vagy a közelmúltban lezajlott komolyabb gyulladásos kórkép esetén az átvizsgálás menete sürgősebb és részletesebb kiértékelést igényel.

   Nyaki gerinc fájdalom kapcsán az átvizsgálás menete és a klinikai panaszok értékelése hasonló a deréktáji gerincszakasz kapcsán leírtakhoz. A kisugárzó, ideggyök nyomásához köthető fájdalmak itt a felső végtagokba sugárzanak, de a gerinc lazulásának tünetei mellett itt keresnünk kell az idegelem compressio egy másik fajtájának a jeleit is, a gerincvelő nyomásának, bántalmának a tüneteit.

   Gerincbetegségre utaló panaszok esetén összefoglalva:

   1. Részletes kórelőzmény
   2. Kielégítő képalkotó vizsgálat (ok) – röntgen vizsgálat/ computer tomograph (CT) / Mágneses rezonancia vizsgálat (MRI)
   3. Az elkészült képalkotóvizsgálat képei alapján a panaszok, tünetek ismételt átbeszélése alapján lehet kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést (konzervatív gyógyszeres, fizio-terápiás kezelés, gyógytorna, életmódváltás vagy szükség esetén egy esetleges műtéti kezelés megbeszélése)

    

   Koponyaűri térszűkítő folyamatok

   Ebben a csoportba az agyban, a koponyán belül kialakult daganatok tartoznak, amelyek lehetnek jó vagy rosszindulatúak.

   Hasonlóan a már a gerincbetegségeknél leírt módon itt is a részletes kórelőzmény megbeszélésével kezdjük az első találkozáskor. Ilyenkor van lehetőség a már elkészült képalkotó vizsgálatok megbeszélésére vagy újabb vizsgálatok megkérésére.

   A daganatos betegségek megbeszélésénél a képalkotó vizsgálatok alapján a prognózis és a kezelhetőség megítélése a legfontosabb, beleértve az operálhatóságot is.

   Az Aranyklinikai idegsebészeti rendelésen a fentiek szerint az első találkozáskor megbeszéljük a részletes kórelőzményt, majd, ha még nem volt, a megfelelő képalkotó vizsgálat igénylése, megkérése következik. A második a lépésben az elkészült képalkotó vizsgálat képeivel a panaszok, tünetek ismételt megbeszélése után a terápia megbeszélése következik. Műtét szükségessége esetén ilyenkor tudjuk megbeszélni a szóba jövő műtet is.

   Agyvízkeringési zavarok

   Az agyban termelődő agyvíznek sokféle funkciója van, amely révén védi, táplálja és szolgálja a normál agyműködést. Az agyvíz termelődése folyamatos, ezért annak elfolyási vagy felszívódási zavara esetén súlyos, illetve akár életveszélyes nyomásfokozódás is kialakulhat, mivel a koponyaűr csontosan zárt. A panaszok intenzitása nagyjából tükrözi a klinikai állapot súlyosságát illetve a teendők sürgősségét. Erős fejfájások, hányások, látászavar, bágyadtság meglassultság esetén a diagnózis relatíve könnyű, ha CT vagy MRI képek is megerősítik ezt.

   Sokkal nehezebb a lappangó, larvált agyvízkeringési vagy felszívódási zavar igazolása. Ilyenkor a klinikai kép kevéssé egyértelmű és sok más betegség (demencia, agyi keringészavar, agyi sorvadásos betegségek) is állhat a panaszok hátterében. Keressük azonban a progresszív járászavart, memóriazavart és a vizelettartási nehézségek megjelenését. Nem egyértelmű esetekben további, kórházi körülmények között elvégzendő vizsgálat jön szóba, amikor az agyvíz diagnosztikus lebocsátása mellett vizsgáljuk a memória és járásfunkciókat is.

   Amennyiben igazolódik a progresszív panaszokat okozó agyvízfelszívódási zavar műtéti kezelés jön szóba. Az indokolt esetben elvégzett műtét az addig egyre rosszabbodó memóriazavart, járászavart, szellemi leépülést meg tudja fordítani. A műtét rendszerint egy nyomásvezérelt szeleppel rendelkező shunt beültetést jelent, amelyet nem látható módon a bőr alá ültetünk be. Ritkább esetben a beszűkült agyvízelfolyás műtéti megoldására is nyílik lehetőség shunt beültetése nélkül.

   Csuklótáji alagút szindróma

   Fizikai túlterhelés, az alkar, csukló gyakran ismétlődő mozgásai vagy anyagcsere betegségek kapcsán a csukló szűk, szalagos alagútján áthaladó idegszál számára szűkké válik a hely és kellemetlen fájdalom és zsibbadás jelenik meg a kézfejben. A panaszok jellegzetesen az éjszakai órákban a legerősebbek, megzavarva az alvást.

   A típusos panaszkör esetén egy elektromos vezetési vizsgálat szükséges, amely alapján el lehet dönteni, hogy az ideg vezetési sebessége mennyire érintett és a szükséges-e műtéti felszabadítás. A műtéti egy napos ellátás ideg kapcsán elvégezhető, rendszerint nem igényel bennalvást.


  Szakrendelések