fbpx

Szülészet-nőgyógyászat

  • A rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés minden nő életének elengedhetetlen része. A magánrendelést felkereső nők többségének panaszai hátterében gyulladásos elváltozások állnak. A betegségekkel kapcsolatban elsődleges fontosságú azok megelőzése. Ennek része az időben elvégzett szűrővizsgálatok, az egészséges életmód, a megfelelő felvilágosítás.

   Nőgyógyász által elvégzendő legfontosabb szűrővizsgálatok: méhnyakrák-szűrés, méhtestrák szűrés, emlőszűrés tapintással, trombózis szűrés, Candida szűrés, HPV szűrés és Chlamydia szűrés. Bizonyos ellenőrzéseket otthon is el lehet végezni, azonban a vizsgálatok többsége speciális szakértelmet és eszközöket kíván, ezért ezzel szakorvoshoz kell fordulni. Sokkal könnyebb megelőzni vagy időben felismerni egy betegséget, mint azt előre haladott állapotban gyógyítani.

   Fontosnak tartjuk az egyénre szabott fogamzásgátlási módszer kiválasztását, figyelembe véve a páciens igényeit, panaszait, társuló betegségeit.

   A meddőségi kivizsgálás széles látókörű gondolkodást igényel, hiszen a megelőzés szellemében már a gyermekvállalás gondolata előtt is fel kell hívnunk a páciens figyelmét a lehetséges következményekre. Sarkalljuk a pácienst a tudatos gyermekvállalás felé.

   A terhesek gondozása körültekintően történik, a legújabb szakmai szabályok betartásával.

   A változókori panaszok kezelése igazi kihívást jelent minden szakember számára. Nincs két egyforma eset, az egyénre szabott terápia itt is igen fontos.

   Nőgyógyászati szűrővizsgálatok

   A nőgyógyászati rákszűrésen résztvevő nők sokat tesznek egészségükért. A méhnyakrák szűrésével a betegség olyan korai szakaszában válik felismerhetővé, amikor még egy egyszerű beavatkozással teljes gyógyulás biztosítható. A vizsgálatra jegyezzük fel az utolsó menstruáció első napját, ez fontos információ a szakembernek.

   A szűrővizsgálat esetén alapvetően a következőkre számíthatunk:

   • korábbi betegségek részletes kikérdezése
   • kézzel történő hüvelyi vizsgálat
   • méhnyakrákszűréshez (citológia) mintavétel
   • mellvizsgálat tapintássa

   Kapcsolódó hírek, blogbejegyzések:

   • A méhnyakrák védőoltással és szűréssel megelőzhető!

    A méhnyakrák védőoltással és szűréssel megelőzhető!

    Mi a HPV?
    A HPV, a humán papillomavírus rövidítése, mely vírus az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő betegség kórokozója. A vírus tehető felelőssé a méhnyakrák kialakulásáért, ha a szervezetben nincs jelen a vírus, akkor a méhnyakrák kialakulására minimális az esély.

    Bővebben →

  Szakrendelések