fbpx

Gluténérzékenység (coeliakia) vizsgálat

  • Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási eleme a búza. Napjainkban a rizs és kukorica mellett a  leggyakrabban fogyasztott gabona. A búza, valamint az árpa és a rozs glutén tartalmú gabonák, a magjukban lévő raktárfehérje családneve a glutén, mely az oldhatóság és az elektrodenzitás alapján több frakciót tartalmaz.
   Gluténérzékenység (coeliakia) vizsgálat

   A glutén fogyasztásakor, az arra fogékony egyénben,  nem-ismert környezeti tényezők  (pl. vírusinfekció, műtét, stressz, szülés) elősegítő hatása révén, a vékonybél nyálkahártya immunközvetített  károsodása talaján alakul ki a coeliakia, amely autoimmun betegség, a glutén által kiváltott betegségek egyik formája.

   Bármely életkorban, nagy klinikai változatossággal és súlyossággal jelenhet meg, érintve a gyomor-bél rendszert, felszívódási zavart okozva, de kb. azonos gyakorisággal érinti a bélen kívüli szerveket is.

    

   Tünetek

   A coeliakia nem jár mindig hasmenéssel. A diagnózis egyszerű, csak gondolni kell rá!

   A tünetek a glutén bevezetését követően  nem azonnal (szemben a búza allergiával), hanem hónapokkal később jelentkeznek a típusos, korai kezdetű esetekben.  Másfél, két éves korban az étvágytalanság, (de lehet fokozott az étvágy!),  hasmenés, zsírfényű, világos, bűzös, nagy tömegű széklet, puffadt nagy has, súly- és hosszgyarapodás elmaradás, fogyás, bágyadtság, nyugtalanság, kedélyállapot megváltozása coeliakia  tünetei lehetnek. Ezt a megjelenést napjainkban már ritkábban látjuk.

   Gyakoribb az enyhébb megnyilvánulás és a bármely életkorban kezdődő késői forma, amelyben a hasmenés – mely lehet változó mértékű és időszakos, de lehet székrekedés, mint vezető tünet,  hasfájás, gyomorégés, gázosság,  hányinger, hányás, fogyás, de újabban túlsúlyos egyéneken ismerjük fel a coeliakia betegséget.

   Sokszínű tünetei között külön-külön, vagy több tünet együtt is megjelenhet. A gyomor-bél rendszeren kívül, érintheti a hasnyálmirigyet és a májat és számos egyéb szervet is, így a bőrt és a nyálkahártyát, visszatérő fekélyes szájnyálkahártya gyulladást, érgyulladást és nagyon típusos, erősen viszkető, hólyagos bőrtünetet okozva.

   Vérképző rendszeri tünet lehet a vérszegénység (vas-folsav hiány miatt), fehérvérsejt -, vérlemezke-szám csökkenés,  K-vitamin hiány. A mozgásszervi rendszer érintettsége megnyilvánulhat alacsony növés, csontritkulás, izom-görcsök, izom gyengeség és ízületi gyulladás formájában. Előfordul fogzománc hiány. A szaporodási rendszer érintettsége miatt: késlekedhet a serdülés, menstruációs zavarok, sterilitás, spontán vetélések lehetnek. Bizonyos idegrendszeri-psychiátriai betegségek esetén is gondolni érdemes a coeliakiára, mint a leépülés, depresszió, szorongás, epilepsia, végtag zsibbadás, érzészavarok.

   Számos betegség, állapot társulhat coeliakiával, ezek közül a leggyakoribb az I. típusú cukorbetegség, amely túlnyomóan az első betegség, a coeliakia gyakran később, célzott vizsgálattal derül ki.

   Tudta, hogy a coeliakia (lisztérzékenység) egyik jele lehet a vérszegénység?

   Atípusos ceoliakia esetén, nem az emésztőrendszeri panaszok dominálnak. Vérszegénység, fogzománc hibák, növekedési zavar, menstruációs zavarok, bőrpanaszok is felhívhatják a figyelmet a betegségre, ez a típusú megjelenés különösen felnőtt korban jellemző.

   Terápia

   A gluténmentes étrenddel a coeliakiás autoimmun folyamat leállítható! A szigorú gluténmentes diétán a nyálkahártya helyreáll, a coeliakia nem mint betegség, hanem mint állapot megmarad (nem lehet „kinőni”!).

   Ezért mai tudásunk szerint életreszóló glutenmentes étrendet igényel a betegség és a szövődmények elkerülése érdekében.

   Ez az egyetlen autoimmun betegség, melynek tudjuk a kiváltó okát-ami a glutén, melynek kihagyásával a folyamat visszafordul, elmúlnak a tünetek, meggyógyul. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy életre szóló diétát igénylő állapot marad. Tehát „kinőni” nem lehet.

   A magyar népesség  1%-át érinti, a coeliakiás beteg családtagjai között 10%-ban fordulhat elő. Női nemben gyakoribb 1,5:1 – 3:1 arányban, a férfi nemhez képest. A coeliakia olyan betegség, amire gondolni kell, mivel sokszínű, számos enyhe, kevésbé súlyos vagy súlyos tünet hátterében fordulhat elő, bár a vékonybél nyálkahártya károsodása központi elváltozás, nem jár mindig hasmenéssel!

    

   Vizsgálati módszerek

   A diagnózis gyorsan felállítható, a klinikai vizsgálat és specifikus vérvizsgálati módszerekkel kezdve.

   • A coeliakia gyorsteszt – gyógyszertárakban kapható, ujjbegy szúrással otthon elvégezhető, azonban több okból téves eredményt adhat.
   • Az egyszerű vénás vérvétellel járó specifikus ellenanyag, az u.n. szöveti transzglutamináz (ttg) ellenes ellenanyagok laboratóriumi kimutatása a betegség alapos gyanúját felveti.
   • A gyanút megerősíti egy más módszerrel, de ugyanazt az ellenanyagot meghatározó vizsgálat az  u.n.  endomysium ellenanyagok (EMA) kimutatása.
   • Amennyiben az előbbiek a specifikus ellenanyagok jelenlétét mutatják, a felnőtteknél szájon keresztüli tükrözéssel vett vékonybél nyálkahártya szövettani vizsgálata történik az autoimmun eltérések kimutatására.
    Gyermekeknél, amennyiben az ellenanyagok a laboratórium által megadott normál felső határának 10-szerese – eltekinthetünk a tükrözéstől.
   • Fontos azonban a genetikai vizsgálat, mivel a coeliakiások hordozzák a legismertebb és legerősebben összefüggést mutató (HLA-DQ2/DQ8) géneket egy vagy dupla példányban.

    

   Az egészséges népesség is hordozhatja ezeket a géneket (hazánkban kb.18%-ban, Észak-Európában kb. 25%-ban), de aki nem hordozza biztosan nem coeliakiás.

   A vizsgálat megtörténte előtt javasoljuk szakorvossal történő konzultációt a személyre szabott, leginkább megfelelő vizsgálat kiválasztásának érdekében! Asszisztenseink nem adhatnak tanácsot vizsgálat kiválasztásához és eredményeket se értékelhetnek ki, erre kizárólag szakorvosnak van jogosultsága!

   Videótár

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG4)

    Megkeseríti napjait a gyakori gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, és nem találja az okát? Vagy sokszor megmagyarázhatatlan fejfájás, kiütések, viszkető ekcéma és fáradékonyság teszik kényelmetlenné életét? Ha orvosai sem találják az okot, nagy esélye van rá, hogy mindezekért egy étel a felelős.

   • Gastro-panel vérből

    A GastroPanel egy olyan összetett biomarker-vizsgálat vérmintából, ami felméri a gyomornyálkahártya állapotát és működését. Gyomorbetegségek gyanújeleit keresi gyomortükrözés nélkül, azonban klinikai diagnózist kizáró értéke nincs. A vizsgálat teljes mértékben nem váltja ki a gyomortükrözést.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Laktóz intolerancia vizsgálat (H2 kilégzési teszt)

    Megszületésünk után táplálékunk az anyatej. Habár a törzsfejlődés során az ember fejlett civilizációt hozott létre, genetikai hagyatékunkat, emlős állat mivoltunkat nem feledhetjük. A tejcukor lebontására alkalmas laktáz enzim szintje az életkor haladtával egyre csökken. Tejcukor érzékenység megállapítása H2 kilégzési teszttel is lehetséges.

   Kapcsolódó szakrendelések


  Szakrendelések