fbpx

Intolerancia vizsgálatok

  • Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   Az Aranyklinikán jelenleg a következő intolerancia vizsgálatok érhetők el:

   Vizsgálat neve Miből történik a vizsgálat?
   Hisztamin intolerancia vérből
   Koffein intolerancia nyálkahártya törletből
   Laktóz intolerancia nyálkahártya törletből

   Ár: vizsgálattól függően 10000 HUF-tól 22000 HUF-ig

   Az egyes tesztekről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén! A fenti intolerancia vizsgálatokat az OEP nem támogatja.

   Hisztamin intolerancia

   A hisztamin intolerancia sokféle tünetet eredményezhet, ezért a tünetek alapján ezt a kórképet nem lehet diagnosztizálni. A hisztamin szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A vérből végzett hisztamin intolerancia vizsgálat nagy biztonsággal kimutatja, ha a hisztamint bontó deaminooxidáz enzim (DAO) működése csökkent.

   A tünetek között előfordulhatnak:

   • Legúti panaszok
   • Emésztési problémák
   • Bőrtünetek
   • Fejfájás, migrén, szédülés, szívdobogás érzés
   • Menstruációs zavarok
   • Szemhéj ödéma
   • stb.

    

   A tünetek kialakulhatnak magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztása után is. Amennyiben az allergia kivizsgálás negatív eredménnyel jár, előfordulhat a hisztamin intolerancia.

   Koffein intolerancia

   A koffein számos élelmiszerben megtalálható, mint például: kávé, tea, energiaital, csokoládé, stb.

   A koffein lebontásáért egy, a máj által termelt enzim felel, melynek koffeinlebontási sebességét genetikai tényezők határozzák meg. Ennek alapján az emberek egy része gyors, másik része pedig lassú koffein bontónak számít. Akik lassú bontók, azokra a koffeinnek erőteljesebb hatása van.

   Amennyiben Ön lassú koffeinbontó:

   • Magasabb kockázata van a szívinfarktusra
   • Nők esetén nagyobb a vetélés valószínűsége
   • Nők esetén csökkenhet a fogamzóképesség

    

   Amennyiben Ön gyors koffeinbontó:

   • A magasabb koffeinfogyasztás (akár 2-4 csésze kévé naponta) sem növeli a szívinfarktus valószínűségét
   • A kávéfogyasztás akár némi jótékony hatással is lehet

    

   A genetikai teszt eredménye alapján be tudja állítani azt a napi kávé (koffein) fogyasztási mennyiséget, mellyel a legegészségesebb életmódot tudja elérni.

   Laktóz intolerancia

   A laktóz (tejcukor) intolerancia kellemetlen mellékhatásokkal együtt járó betegség. Tejtermék fogyasztása után előfordulhatnak változatos tünetek: hasfájás, hasmenés, fejfájás, rossz közérzet, puffadás, stb.

   A tejcukrot a laktáz nevű enzim bontja le, mely termelésének csökkenése laktóz intoleranciához vezet. A tejcukor majdnem minden tejtermékben előfordul, eltérő mennyiségekben. Felnőttkorban a tej emésztését bizonyos genetikai változások tették lehetővé az emberek számára, viszont vannak olyanok, akiknél a laktáz enzim működése csecsemő kor után drasztikusan lecsökken.

   A vizsgálat eredménye alapján megállapítható, hogy Ön laktóz intoleráns-e vagy sem. Amennyiben a laktóz intolerancia igazolódik kerülni kell a tejtermékek fogyasztását vagy a laktáz enzimet külső forrásból kell pótolni.

   A vizsgálat megtörténte előtt javasoljuk szakorvossal történő konzultációt a személyre szabott, leginkább megfelelő vizsgálat kiválasztásának érdekében! Asszisztenseink nem adhatnak tanácsot vizsgálat kiválasztásához és eredményeket se értékelhetnek ki, erre kizárólag szakorvosnak van jogosultsága!

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Allergén specifikus IgE meghatározás vérből

    A vizsgálat vérből történik . A vérmintából számos allergén megvizsgálható. A hagyományos klinikai bőrteszt mellett is javasolt az elvégzése. Az Aranyklinikán inhalációs, étel és kombinált panelek állnak rendelkezésre, melyekből a betegtől felvett anamnézis után történik a kiválasztás. Mód van ismert allergiás betegeknél a keresztallergének meghatározására is, mely az életvitelben nagy segítséget jelent.

   • Bőrteszt (Prick teszt)

    Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el. Az Aranyklinikán 50 féle allergén meghatározására van így lehetőség.

   • Epicutan teszt

    Allergiás bőrreakció esetén fontos megtudni mi okozza a panaszokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk milyen a bőrfelülettel érintkező anyagra érzékeny a beteg.

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4)

    Nem találja az okot, hogy miért keseríti meg mindennapjait a gyakori gyomorégés, haspuffadás? Sokszor tapasztal megmagyarázhatatlan fejfájást, fáradékonyságot, kiütéseket, melyek kényelmetlenné teszik életét? Amennyiben orvosai sem találják az okot, valószínűsíthető, hogy mindezekért egy étel lehet a felelős.

   • Fogászati epicutan teszt

    Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Keresztallergia vizsgálata

    A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   • Komponens alapú allergiavizsgálat

    A vizsgálat vérből történik. A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén “kis kockázatú” vagy “nagy kockázatú” komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Olvasson tovább!

   • Specifikus immunterápia

    A parlagfű szezon évről évre egyre csak erősebb. Azok a betegek, akik időben elkezdték a specifikus immunterápiát lényegesen könnyebben viselik a nagy pollen terhelést.


  Szakrendelések