fbpx

Intolerancia vizsgálatok

  • Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   Az Aranyklinikán jelenleg a következő intolerancia vizsgálatok érhetők el:

   Vizsgálat neve Miből történik a vizsgálat?
   Hisztamin intolerancia vérből
   Koffein intolerancia nyálkahártya törletből
   Laktóz intolerancia nyálkahártya törletből

   Ár: vizsgálattól függően 10000 HUF-tól 22000 HUF-ig

   Az egyes tesztekről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén! A fenti intolerancia vizsgálatokat az OEP nem támogatja.

   Hisztamin intolerancia

   A hisztamin intolerancia sokféle tünetet eredményezhet, ezért a tünetek alapján ezt a kórképet nem lehet diagnosztizálni. A hisztamin szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A vérből végzett hisztamin intolerancia vizsgálat nagy biztonsággal kimutatja, ha a hisztamint bontó deaminooxidáz enzim (DAO) működése csökkent.

   A tünetek között előfordulhatnak:

   • Legúti panaszok
   • Emésztési problémák
   • Bőrtünetek
   • Fejfájás, migrén, szédülés, szívdobogás érzés
   • Menstruációs zavarok
   • Szemhéj ödéma
   • stb.

    

   A tünetek kialakulhatnak magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztása után is. Amennyiben az allergia kivizsgálás negatív eredménnyel jár, előfordulhat a hisztamin intolerancia.

   Koffein intolerancia

   A koffein számos élelmiszerben megtalálható, mint például: kávé, tea, energiaital, csokoládé, stb.

   A koffein lebontásáért egy, a máj által termelt enzim felel, melynek koffeinlebontási sebességét genetikai tényezők határozzák meg. Ennek alapján az emberek egy része gyors, másik része pedig lassú koffein bontónak számít. Akik lassú bontók, azokra a koffeinnek erőteljesebb hatása van.

   Amennyiben Ön lassú koffeinbontó:

   • Magasabb kockázata van a szívinfarktusra
   • Nők esetén nagyobb a vetélés valószínűsége
   • Nők esetén csökkenhet a fogamzóképesség

    

   Amennyiben Ön gyors koffeinbontó:

   • A magasabb koffeinfogyasztás (akár 2-4 csésze kévé naponta) sem növeli a szívinfarktus valószínűségét
   • A kávéfogyasztás akár némi jótékony hatással is lehet

    

   A genetikai teszt eredménye alapján be tudja állítani azt a napi kávé (koffein) fogyasztási mennyiséget, mellyel a legegészségesebb életmódot tudja elérni.

   Laktóz intolerancia

   A laktóz (tejcukor) intolerancia kellemetlen mellékhatásokkal együtt járó betegség. Tejtermék fogyasztása után előfordulhatnak változatos tünetek: hasfájás, hasmenés, fejfájás, rossz közérzet, puffadás, stb.

   A tejcukrot a laktáz nevű enzim bontja le, mely termelésének csökkenése laktóz intoleranciához vezet. A tejcukor majdnem minden tejtermékben előfordul, eltérő mennyiségekben. Felnőttkorban a tej emésztését bizonyos genetikai változások tették lehetővé az emberek számára, viszont vannak olyanok, akiknél a laktáz enzim működése csecsemő kor után drasztikusan lecsökken.

   A vizsgálat eredménye alapján megállapítható, hogy Ön laktóz intoleráns-e vagy sem. Amennyiben a laktóz intolerancia igazolódik kerülni kell a tejtermékek fogyasztását vagy a laktáz enzimet külső forrásból kell pótolni.

   A vizsgálat megtörténte előtt javasoljuk szakorvossal történő konzultációt a személyre szabott, leginkább megfelelő vizsgálat kiválasztásának érdekében! Asszisztenseink nem adhatnak tanácsot vizsgálat kiválasztásához és eredményeket se értékelhetnek ki, erre kizárólag szakorvosnak van jogosultsága!

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Allergén specifikus IgE meghatározás vérből

    A vizsgálat vérből történik . A vérmintából számos allergén megvizsgálható. A hagyományos klinikai bőrteszt mellett is javasolt az elvégzése. Az Aranyklinikán inhalációs, étel és kombinált panelek állnak rendelkezésre, melyekből a betegtől felvett anamnézis után történik a kiválasztás. Mód van ismert allergiás betegeknél a keresztallergének meghatározására is, mely az életvitelben nagy segítséget jelent.

   • Bőrteszt (Prick teszt)

    Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el. Az Aranyklinikán 50 féle allergén meghatározására van így lehetőség.

   • Epicutan teszt

    Allergiás bőrreakció esetén fontos megtudni mi okozza a panaszokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk milyen a bőrfelülettel érintkező anyagra érzékeny a beteg.

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG4)

    Megkeseríti napjait a gyakori gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, és nem találja az okát? Vagy sokszor megmagyarázhatatlan fejfájás, kiütések, viszkető ekcéma és fáradékonyság teszik kényelmetlenné életét? Ha orvosai sem találják az okot, nagy esélye van rá, hogy mindezekért egy étel a felelős.

   • Fogászati epicutan teszt

    Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Keresztallergia vizsgálata

    A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   • Komponens alapú allergiavizsgálat

    A vizsgálat vérből történik. A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén “kis kockázatú” vagy “nagy kockázatú” komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Olvasson tovább!

   • Specifikus immunterápia

    A parlagfű szezon évről évre egyre csak erősebb. Azok a betegek, akik időben elkezdték a specifikus immunterápiát lényegesen könnyebben viselik a nagy pollen terhelést.


  Szakrendelések