Az Aranyklinikán jelenleg a következő intolerancia vizsgálatok érhetők el:
Vizsgálat neve | Miből történik a vizsgálat? |
Hisztamin intolerancia | vérből |
Koffein intolerancia | nyálkahártya törletből |
Laktóz intolerancia | nyálkahártya törletből |
Ár: vizsgálattól függően 10000 HUF-tól 22000 HUF-ig
Az egyes tesztekről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén! A fenti intolerancia vizsgálatokat az OEP nem támogatja.
Hisztamin intolerancia
A hisztamin intolerancia sokféle tünetet eredményezhet, ezért a tünetek alapján ezt a kórképet nem lehet diagnosztizálni. A hisztamin szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A vérből végzett hisztamin intolerancia vizsgálat nagy biztonsággal kimutatja, ha a hisztamint bontó deaminooxidáz enzim (DAO) működése csökkent.
A tünetek között előfordulhatnak:
- Legúti panaszok
- Emésztési problémák
- Bőrtünetek
- Fejfájás, migrén, szédülés, szívdobogás érzés
- Menstruációs zavarok
- Szemhéj ödéma
- stb.
A tünetek kialakulhatnak magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztása után is. Amennyiben az allergia kivizsgálás negatív eredménnyel jár, előfordulhat a hisztamin intolerancia.
Koffein intolerancia
A koffein számos élelmiszerben megtalálható, mint például: kávé, tea, energiaital, csokoládé, stb.
A koffein lebontásáért egy, a máj által termelt enzim felel, melynek koffeinlebontási sebességét genetikai tényezők határozzák meg. Ennek alapján az emberek egy része gyors, másik része pedig lassú koffein bontónak számít. Akik lassú bontók, azokra a koffeinnek erőteljesebb hatása van.
Amennyiben Ön lassú koffeinbontó:
- Magasabb kockázata van a szívinfarktusra
- Nők esetén nagyobb a vetélés valószínűsége
- Nők esetén csökkenhet a fogamzóképesség
Amennyiben Ön gyors koffeinbontó:
- A magasabb koffeinfogyasztás (akár 2-4 csésze kévé naponta) sem növeli a szívinfarktus valószínűségét
- A kávéfogyasztás akár némi jótékony hatással is lehet
A genetikai teszt eredménye alapján be tudja állítani azt a napi kávé (koffein) fogyasztási mennyiséget, mellyel a legegészségesebb életmódot tudja elérni.
Laktóz intolerancia
A laktóz (tejcukor) intolerancia kellemetlen mellékhatásokkal együtt járó betegség. Tejtermék fogyasztása után előfordulhatnak változatos tünetek: hasfájás, hasmenés, fejfájás, rossz közérzet, puffadás, stb.
A tejcukrot a laktáz nevű enzim bontja le, mely termelésének csökkenése laktóz intoleranciához vezet. A tejcukor majdnem minden tejtermékben előfordul, eltérő mennyiségekben. Felnőttkorban a tej emésztését bizonyos genetikai változások tették lehetővé az emberek számára, viszont vannak olyanok, akiknél a laktáz enzim működése csecsemő kor után drasztikusan lecsökken.
A vizsgálat eredménye alapján megállapítható, hogy Ön laktóz intoleráns-e vagy sem. Amennyiben a laktóz intolerancia igazolódik kerülni kell a tejtermékek fogyasztását vagy a laktáz enzimet külső forrásból kell pótolni.