fbpx

Komponens alapú allergiavizsgálat

  • A vizsgálat vérből történik. A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén "kis kockázatú" vagy "nagy kockázatú" komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Olvasson tovább!
   Komponens alapú allergiavizsgálat

   Komponens alapú diagnosztika soha nem elsőként választandó vizsgálat. Már meglévő Prick teszt vagy pozitív specifikus IgE lelet birtokában érdemes végezni. Segítségével kiválthatók az ételterheléses vizsgálatok.

   A komponensdiagnosztika lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a betegség súlyosságát és azt, hogy milyen szigorú diétára van szükség. A teszt tartalmazza az adott allergének magas és alacsony kockázatú komponenseit. Amennyiben magas kockázatú komponensre igazolódik az allergia, az allergén teljes kerülése indokolt. Ezzel szemben, ha alacsony kockázatú komponensek okozzák az allergiát, lehetséges, hogy az adott ételféleség valamilyen formában fogyasztható.

   A földimogyoró allergia váltja ki a legtöbb anaphylaxiás reakciót az ételek közül. Itt is érdemes megnézni, hogy vajon az a komponens-e a pozitív, ami az anaphylaxiás schockért felelős? Ebben az esetben a legszigorúbb tilalom javasolt, sőt a beteget el kell látni életmentő injekcióval.
   Míg, ha a pozitivitásért más komponensek felelősek, akkor kis mennyiségétől enyhe szájnyálkahártya reakción kívül más nem várható. Az anaphylaxia is kizárható.

   Választ kaphatunk arra, hogy tejérzékenység esetén a tej egyáltalán semmilyen formában nem fogyasztható, vagy csak a hőlabilis komponensekre van túlérzékenység, ami azt jelenti, hogy savanyítva, hőkezelve ehet a beteg tejterméket. Ez óriási segítség a napi diétában.

   Hasonlóan választ kaphat a tojás allergiás beteg arra, hogy liszttel együtt megsütve fogyaszthatja-e a tojást, vagy teljesen tojásmentes diéta javasolt. A tojás ovomucoid nevű komponense hőlabil, ha csak erre van a betegnek túlérzékenysége, liszttel együtt megsütve fogyaszthatja.

   Kimutatható a fémek, kozmetikumokételadalékok, gumik iránti túlérzékenység. Nem elhanyagolható egy térd, vagy csípőprotézis beépítése előtt, vagy egy fogászati implantátum behelyezése előtt, hogy a beteg meggyőződjön arról, hogy az később okozhat-e számára egészségügyi problémát?

   Érdemes elvégezni a komponens alapú diagnosztikát abban az esetben is, ha a specifikus IgE vizsgálat negatív eredménnyel jár, de a beteg kifejezett tüneteket mutat pl. a szója vagy a liszt elfogyasztása után. Ebben az esetben gyakran előfordul, hogy a komponens alapú diagnosztika pozitív eredménnyel jár.

   Az allergia oki terápiáját jelentő SLIT / sublingualis immunterápia/ vélhető hatásosságát is segít megítélni.

   A komponens alapú vizsgálatok eredményének értelmezését kizárólag szakorvos végezheti el. A rendelkezésre álló információk birtokában a szakorvos fel tudja állítani a diagnózist és a személyre szabott diéta betartásával a tünetek elkerülhetők.

    

   Az Aranyklinikán a következő komponens alapú allergiavizsgálatok érhetők el:

   Panel neve Panel tartalma
   Mogyoró panel 8 komponens
   Gyermek panel 14 komponens (4 tojás, 4 tej, 4 földimogyoró komponens)

    

   Bevezető áron!

   A részletekről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén. A fenti allergia paneleket az OEP nem támogatja. Elkészülési idejük körülbelül 2 hét.

   A vizsgálat megtörténte előtt javasoljuk szakorvossal történő konzultációt a személyre szabott, leginkább megfelelő vizsgálat kiválasztásának érdekében! Asszisztenseink nem adhatnak tanácsot vizsgálat kiválasztásához és eredményeket se értékelhetnek ki, erre kizárólag szakorvosnak van jogosultsága!

   Allergia tesztekre vonatkozó minőségbiztosítási tanúsítványok

   Kattintson ide, hogy megtekintse az Aranyklinika allergia tesztekre vonatkozó minőségbiztosítási tanúsítványait.

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Allergén specifikus IgE meghatározás vérből

    A vizsgálat vérből történik . A vérmintából számos allergén megvizsgálható. A hagyományos klinikai bőrteszt mellett is javasolt az elvégzése. Az Aranyklinikán inhalációs, étel és kombinált panelek állnak rendelkezésre, melyekből a betegtől felvett anamnézis után történik a kiválasztás. Mód van ismert allergiás betegeknél a keresztallergének meghatározására is, mely az életvitelben nagy segítséget jelent.

   • Bőrteszt (Prick teszt)

    Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el. Az Aranyklinikán 50 féle allergén meghatározására van így lehetőség.

   • Epicutan teszt

    Allergiás bőrreakció esetén fontos megtudni mi okozza a panaszokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk milyen a bőrfelülettel érintkező anyagra érzékeny a beteg.

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4)

    Nem találja az okot, hogy miért keseríti meg mindennapjait a gyakori gyomorégés, haspuffadás? Sokszor tapasztal megmagyarázhatatlan fejfájást, fáradékonyságot, kiütéseket, melyek kényelmetlenné teszik életét? Amennyiben orvosai sem találják az okot, valószínűsíthető, hogy mindezekért egy étel lehet a felelős.

   • Fogászati epicutan teszt

    Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Keresztallergia vizsgálata

    A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   • Komponens alapú allergiavizsgálat

    A vizsgálat vérből történik. A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén “kis kockázatú” vagy “nagy kockázatú” komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Olvasson tovább!

   • Specifikus immunterápia

    A parlagfű szezon évről évre egyre csak erősebb. Azok a betegek, akik időben elkezdték a specifikus immunterápiát lényegesen könnyebben viselik a nagy pollen terhelést.


  Szakrendelések