fbpx

Specifikus immunterápia

  • A parlagfű szezon évről évre egyre csak erősebb. Azok a betegek, akik időben elkezdték a specifikus immunterápiát lényegesen könnyebben viselik a nagy pollen terhelést.
   Specifikus immunterápia

   Mi is a specifikus immunterápia?

   Az allergia kezelésének egyetlen oki terápiája. A kezelés során a panaszt okozó allergén kivonatot egyre emelkedő koncentrációban kapja a beteg. Így fokozatosan kialakul egy egészséges immunválasz a szervezetben. A sikeres kezelés végére – mely 3- 5 évig tart – a beteg hozzászokik az allergiát kiváltó anyaghoz és panaszok nélkül elviseli annak a jelenlétét. Ennek megfelelően a panaszok csökkennek, majd elmúlnak és a gyógyszeres kezelés a terápia végére már nem válik szükségessé. Ennek óriási a jelentősége, mert közismert, hogy az allergiás nátha, allergiás kötőhártyagyulladás szövődményeként asztma is kialakulhat. Ez megelőzhető a specifikus immunterápiával. A kezelés 5 éves kor felett egy alapos allergia vizsgálat után indítható.

   Az egész évben panaszt okozó allergén, mint például a poratka kezelése teljes éven át tart. A szezonálisan jelentkező allergének, mint a fűpollen, fekete üröm, parlagfű, gabonafélék pollenje, fák és cserjék pollenje, penészgombák stb elleni immunterápia szezonális.

   TUDTA-E?
   A 20-21. század pestisének is tartott allergia minden korosztályt érint, a tünetek a kiváltó allergén jellegétől függően egész évben vagy szezonálisan, bizonyos évszakokban jelentkezhetnek. Ha allergiás tünetei nem tavasszal, hanem inkább a nyári hónapokban kezdődnek, és nyár végén, kora ősszel a legerősebbek, erősen gyanítható, hogy parlagfű allergiában szenved.

   Parlagfű allergiáról bővebben itt olvashat tovább!

   A szezon megkezdése előtt kell elindítani a terápiát és a kezelés az egész szezon alatt tart. Ebben az esetben a terápia sokkal költséghatékonyabb. Sokszor tapasztaljuk, hogy az immunterápia indítása után már néhány hónappal jelentősen csökkenek a panaszok így a tüneti gyógyszerek csökkenthetőek. Cél, hogy a kezelés végére a beteg gyógyszermentessé váljon.

   Érdemes a specifikus immunterápia miatt ebben gyakorlattal rendelkező, allergológiával foglalkozó szakembert felkeresni. Mérlegelni kell kinél érdemes elkezdeni. Azok a betegek, akiknél háromnál több allergén is szerepel oki tényezőként többnyire kizárásra kerülnek.

   Intézetünknek több, mint 20 éves tapasztalata van a specifikus (többek között a parlagfű) immunterápiában. Bátran mondhatjuk, hogy a betegeink nagy megelégedettségére végezzük az immunizációt.

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Allergén specifikus IgE meghatározás vérből

    A vizsgálat vérből történik . A vérmintából számos allergén megvizsgálható. A hagyományos klinikai bőrteszt mellett is javasolt az elvégzése. Az Aranyklinikán inhalációs, étel és kombinált panelek állnak rendelkezésre, melyekből a betegtől felvett anamnézis után történik a kiválasztás. Mód van ismert allergiás betegeknél a keresztallergének meghatározására is, mely az életvitelben nagy segítséget jelent.

   • Bőrteszt (Prick teszt)

    Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el. Az Aranyklinikán 50 féle allergén meghatározására van így lehetőség.

   • Keresztallergia vizsgálata

    A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   Kapcsolodó hírek, blogbejegyzések:

   • Immunterápia – deszenzibilizálás

    Immunterápia – deszenzibilizálás

    Itt a tavasz, vár a nyár – nyakunkon a pollenszezon. Hamarosan a simogató első tavaszi napsugarakkal megkezdődik a fák, majd a füvek, végül a gyomok virágzása, nehéz időszak elé állítva az arra érzékenyeket.

    Bővebben →

  Szakrendelések