fbpx

Keresztallergia vizsgálata

  • A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. Éppen ezért, ha valaki érzékeny a tyúktojásra, nem ajánlják neki a baromfi szárnyasok (lúd, kacsa) és a madarak (például fürj) tojását sem, hiszen hasonló fehérjék építik fel őket.Keresztreakciót okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is. A hisztamin mediátorként működik, hatására vagy fellép, vagy erősödik az allergiás reakció. Például pollenszezonban a pollenallergiát erősítheti a magas hisztamintartalmú étel és ital is.

   Magas hisztamintartalmú ételek és italok (a teljesség igénye nélkül): a paradicsom, az alkohol, a kávé, a halak, a citrusfélék, a mogyoró, a penészes sajtok, a füstölt ételek, a csokoládé.

   Ismert keresztreakciók többek között

   – parlagfű – dinnye ,uborka, gesztenye, cukkini, latex, banán, görögdinnye

   – pázsitfüvek – rozs

   – nyírfa – alma, körte, sárgarépa, zeller, paradicsom

   – kesudió -kávé, kakaó

   – őszibarack – sárgabarack, szilva, banán, guava

   – fekete üröm – zeller, kapor, sárgarépa, kivi, alma

   – diófélék – szezámmag

   – kapor- zeller, üröm, banán

   – mogyoró – dió, mandula, olajos magvak

   – pázsitfű pollen – kukorica pollen

   – latex – citrusfélék

   – poratka – rákfélék

   – alma – nyírpollen, burgonya, sárgarépa

   – fokhagyma – vöröshagyma, spárga

   – gabonafélék pollenjei – pázsitfüvek pollenjei

   – sárgarépa – burgonya, zeller, ánizs, alma, ananász, rizs, búza, nyírpollen, avokádó

   – zöldborsó – hüvelyesek

   – gabona – az összes többi gabona

   Tejallergia esetén gyakori a keresztallergia:

   – a szójával

   – a más állatok tejével (pl kecske)

   – a tehén húsával és bőrével

   Tojásallergia esetén gyakori a keresztallergia:

   – más szárnyasok tojásával

   – szárnyasok húsával és tollával

   Amennyiben tehát kiderül, hogy érzékenyek vagyunk valamire, az allergológiai szakrendelésen rá kell kérdeznünk arra, a panaszokat okozó anyagok mellett miket kell még kerülnünk, illetve kiiktatnunk az életünkből.

    

   Az Aranyklinikán jelenleg a következő IgE keresztallergia vérvizsgálatok érhetők el:

   Panel neve Panel tartalma
   Allergén specifikus IgE megállapítása vérből Az allergén specifikus IgE vizsgálatokról és az elérhető panelekről a linkre kattintva olvashat tovább!

    

   Az egyes tesztekről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén! A keresztallergia vizsgálatok IgE vizsgálatok, melyeket vérből végzünk, azaz az allergén specifikus IgE vizsgálatok minden előnye igaz ezekre a vizsgálatokra is. A fenti keresztallergia vizsgálatokat az OEP nem támogatja.

   A vizsgálat megtörténte előtt javasoljuk szakorvossal történő konzultációt a személyre szabott, leginkább megfelelő vizsgálat kiválasztásának érdekében! Asszisztenseink nem adhatnak tanácsot vizsgálat kiválasztásához és eredményeket se értékelhetnek ki, erre kizárólag szakorvosnak van jogosultsága!

   Allergia tesztekre vonatkozó minőségbiztosítási tanúsítványok

   Kattintson ide, hogy megtekintse az Aranyklinika allergia tesztekre vonatkozó minőségbiztosítási tanúsítványait.

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Allergén specifikus IgE meghatározás vérből

    A vizsgálat vérből történik . A vérmintából számos allergén megvizsgálható. A hagyományos klinikai bőrteszt mellett is javasolt az elvégzése. Az Aranyklinikán inhalációs, étel és kombinált panelek állnak rendelkezésre, melyekből a betegtől felvett anamnézis után történik a kiválasztás. Mód van ismert allergiás betegeknél a keresztallergének meghatározására is, mely az életvitelben nagy segítséget jelent.

   • Bőrteszt (Prick teszt)

    Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el. Az Aranyklinikán 50 féle allergén meghatározására van így lehetőség.

   • Epicutan teszt

    Allergiás bőrreakció esetén fontos megtudni mi okozza a panaszokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk milyen a bőrfelülettel érintkező anyagra érzékeny a beteg.

   • Ételintolerancia vizsgálat (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4)

    Nem találja az okot, hogy miért keseríti meg mindennapjait a gyakori gyomorégés, haspuffadás? Sokszor tapasztal megmagyarázhatatlan fejfájást, fáradékonyságot, kiütéseket, melyek kényelmetlenné teszik életét? Amennyiben orvosai sem találják az okot, valószínűsíthető, hogy mindezekért egy étel lehet a felelős.

   • Fogászati epicutan teszt

    Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik fogászati kezelés után allergiás tünetcsoportot észlelnek. Ennek megelőzésére érdemes fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni az allergiavizsgálatot, mely epicutan tesztet jelent a fogászati fém és műanyag anyagokra. Így nem a drága fogpótlás beépítése után derül ki, hogy a páciens allergiás a pótlás valamelyik összetevőjére.

   • Intolerancia vizsgálatok

    Az Aranyklinikán lehetőség van számos intolerancia vizsgálat elvégzésére, mint a koffein, laktóz és hisztamin intolerancia. Az intolerancia tünetei változatosak lehetnek, akár hasmenés, puffadás, hányinger, szívinfarktus-kockázat, stb. Egyes vizsgálatokat vérből, míg másokat nyálkahártya törletből végezzük.

   • Keresztallergia vizsgálata

    A keresztreakció, amit hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezünk, egy biokémiai jelenség. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

   • Komponens alapú allergiavizsgálat

    A vizsgálat vérből történik. A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén “kis kockázatú” vagy “nagy kockázatú” komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Olvasson tovább!

   • Specifikus immunterápia

    A parlagfű szezon évről évre egyre csak erősebb. Azok a betegek, akik időben elkezdték a specifikus immunterápiát lényegesen könnyebben viselik a nagy pollen terhelést.


  Szakrendelések