fbpx

Szívultrahang vizsgálat – Echokardiográfia (Echocardiographia)

  • A mindennapi klinikai gyakorlatban az egyik leggyakrabban alkalmazott kardiovaszkuláris képalkotó eljárás a 2-dimenziós szívultrahang vizsgálat. Nagy múltra visszatekintő modalitás, mely az elmúlt mintegy 20 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül.

   Napjainkban már számos szívultrahangos módszer érhető el a kardiológiai gyakorlatban:

   • az M-mód,
   • kétdimenziós (2D),
   • Doppler-, szöveti Doppler- (tissue Doppler imaging, TDI),
   • 2D speckle-tracking

   echokardiográfiás (STE) eljárások a napi rutin részévé váltak, melyek klinikánkon is elérhetők.

   Az egyik legtöbb információt nyújtó noninvazív, fájdalommentes képalkotó módszer, mely alkalmazásával vizualizálható a szív, valamint a mellkasi nagyerek. Fontos információt nyerhetünk a szív üregeinek állapotáról, azok méretéről, a szívizom vastagságáról, az esetleges kóros falmozgás-zavarok jelenlétéről, pumpafunkció megítéléséről, mely a koszorúsér-betegség, illetve a különböző szívizombetegségek kiszűrésében létfontosságú.

   A color Doppler technika segítségével a szívbillentyűk működési elégtelensége pontosan megítélhető, így a szív üregeiben áramló vér áramlási irányát, sebességét is vizsgáljuk. A fizikális vizsgálattal felfedezett szívzörejek hátterében álló szívbillentyű-betegségek, valamint egyes veleszületett szívfejlődési rendellenességek felkutatásában, súlyosságának megítélésében elsőként választandó képalkotó technika.

   A vizsgálat menete:

   A kardiológus által végzett 15-20 perces vizsgálat során a beteg a vizsgálóágyon bal oldalfekvésben helyezkedik el, a vizsgáló a beteg háta mögött foglal helyet. A vizsgálófej (transducer) segítségével a mellkasi szervekről visszaverődő ultrahang-hullámok rögzítésével a képernyőn vizualizálhatók a szív és mellkasi nagyerek struktúrái. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, sugárterhelést nem jelent, korlátlan számban ismételhető, tehát a kardiológiai kórképek nyomonkövetésére éppúgy alkalmas, mint azok felfedezésére.


  Szakrendelések