• Bejelentkezés: H-P 8-16

 • Telefon: +36 20 573 5434

 • Telefon: +36 30 561 1098

  • Doppler echokardiográfiaval a szív struktúráiról visszaverődő ultrahang sugár segítségével a szív, pitvar, kamra, ezek falvastagságai,. szívbillentyűk tényezőit vizsgáljuk. A vizsgálat során megállapíthatók a szívben előforduló esetleges eltérések, mint pl. trombózis, vagy daganatok, szívburokban lévő folyadék, vagy szívburok daganatai.

   A legkíméletesebb, káros hatással nem járó vizsgálat az ultrahangvizsgálat. Az ultrahangkészülék vizsgálófeje magas frekvenciájú, az emberi fül számára hallható hangok feletti tartományba tartozó hanghullámokat (ultrahang) bocsát ki. Ezeknek a hanghullámoknak egy része a különböző felületekről visszaverődik, szóródik, más része elnyelődik. A visszaverődő hullámokat – a radarhoz hasonlóan – érzékeli a vizsgálófej, elektromos jelekké alakítja át azokat, melyekből a készülék monitoron látható képet állít elő. Míg a folyadékokon és tömör szerveken könnyen áthatol az ultrahang, addig például az epekövekről, csontokról, a tüdőben és belekben lévő gázokról visszaverődik, így a mögöttük lévő területek ún. “hangárnyékba” esnek, azokról vélemény nem mondható.

   A szívultrahang vizsgálat egy olyan, kardiológus által végzett fájdalmatlan eszközös vizsgálat, melynek segítségével részletes információhoz jutunk a szív anatómiájáról és funkciójáról. A 15-20 percig tartó vizsgálat alatt a beteg félmeztelenül, a bal oldalán fekszik, a vizsgáló pedig egy vizsgáló eszközt, transducert helyez a beteg mellkasára. A vizsgáló eszközből ultrahang hullámok jutnak a mellkasba, a mellkasban elhelyezkedő szervekről visszaverődő hullámokat pedig a vizsgáló fej rögzíti és a készülék képernyőjén megjeleníti a szív struktúráit.

   A vizsgálat során pontosan jellemezhetők a szív különböző üregeinek a méretei, alakja, a szív falainak vastagsága, a szív billentyűinek a szerkezete. Nemcsak anatómiai leírást ad a vizsgálat, hanem a szívben az áramló vér irányát, sebességét is vizsgálhatjuk. A billentyűk funkciójáról is pontos képet kapunk, ki tudjuk mutatni az esetleges billentyű-hibákat és meg tudjuk határozni azok súlyosságának a mértékét is.

   A szívultrahang a kardiológiai képalkotó vizsgálatok közül könnyen elérhető, fájdalmatlan, diagnózistól függően korlátlanul ismételhető, hasznos módszer.


  Szakrendelések