Ételintoleranciának nevezzük, mikor bizonyos ételek nem teljesen képesek felszívódó komponensekké lebomlani az emésztés során, az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya miatt.
Az emésztőrendszerben maradó, nem felszívódó élelmiszerek okozzák az ételintolerancia klasszikus tüneteit (felfúvódás, görcs, stb.).
Ételallergiája csupán az emberek néhány százalékának van, az ételintolerancia viszont sokkal gyakrabban fordul elő.
Az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé. A tünetek sokszor csak hosszú órákkal vagy napokkal az étel elfogyasztása után mutatkoznak, illetve sok esetben csak a rendszeres fogyasztás hatására, kumuláltan jönnek elő. Hagyományos módszerekkel nem könnyű rájönni, hogy pontosan mely élelmiszerek okozzák a problémákat.
Bár az ételintolerancia hatásai nem veszélyeztetik az életet, tünetei nagymértékben ronthatják a beteg életminőségét.
Tünetek
Az ételintolerancia általában nem veszélyes betegség, de nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. A tünetek erőssége függ a beteg által termelt enzimek, illetve az elfogyasztott reaktív táplálék mennyiségétől.
Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat is okozhat.
Felnőtteknél gyakori tünetek a depresszió és szorongás, elhízás, bőrproblémák, emésztési zavarok, álmatlanság, migrén, menstruációs zavarok, izületi gyulladások, súlyproblémák, depresszio, fáradékonyság. Minden életkorban előforduló tünetek lehetnek az émelygés, felfúvódás és hasmenés.
A vizsgálat célja, hogy Ön és gyermeke a lehető legjobban érezze magát, és a fenti problémákkal való küszködés helyett egyéb célokra tudjanak összpontosítani.
Ételintolerancia vizsgálat
Az Aranyklinikán a következő IgG4 ételintolerancia panelek érhetők el:
Panel neve | Panel tartalma |
FOOD-A | 31-féle élelmiszer |
FOOD-B | 31-féle élelmiszer |
FOOD-46 | 46-féle élelmiszer |
FOOD-226 | 226-féle élelmiszer |
Ár: paneltől függően 19000 HUF-tól 69000 HUF-ig
Az egyes tesztek által vizsgált élelmiszerek és élelmiszer alapanyagok részletes listájáról érdeklődjön elérhetőségeink egyikén! A fenti IgG4 intolerancia paneleket az OEP nem támogatja.
A vizsgálat a laboratóriumunkban alkalmazott 31-226 fehérjechip alapú ételintolerancia mérés. Egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg, a vizsgálattól függően 31-226 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki.
A számszerű eredmények az érzékenység mértékére is utalnak.
Fontos információk
Ismert ételallergiák
Ha Önnek azonnali és heves immunreakciói vannak egy adott ételre, nem ezt a tesztet kell elvégezni. A vizsgálat nem fog jelentős érzékenységet mutatni az adott élelmiszerre, ebben az esetben ételallergia vizsgálatot kell végezni. Az ételintolerancia és az ételallergia két teljesen különböző ételreakció!
Mi a különbség az ételintolerancia és az ételallergia között?
A vizsgálat eredményétől függetlenül ne egyen olyan ételt, melynek fogyasztásakor korábban erős allergiás reakciók léptek fel.
Fals negatív eredmények
Kérjük vegye figyelembe, hogy olyan ételek, melyeket már régen fogyasztott, alacsony ételintolerancia reakciót adhatnak. Ha a szervezet nincs kitéve az adott étel hatásainak, akkor a kimutatandó antitestek termelése lecsökken, így a vizsgálat nem feltétlenül mutat érzékenységet.
Gyógyszerek hatásai
Szteroidok és immunszupresszáns gyógyszerek, melyeket például autoimmun betegségeknél írnak fel, befolyásolhatják a vizsgálat eredményeit. Ha ilyen gyógyszereket szed, feltétlenül konzultáljon laboratóriumunkkal a vizsgálat előtt.
Más gyógyszerek nem okoznak gondot.
Gyermekek vizsgálata
A vizsgálatot nem javasoljuk 2 év alatti gyermekeknél elvégezni, mivel immunrendszerük még nem fejlődött ki megfelelően.
Várandósok vizsgálata
Szintén nem javasoljuk a tesztet várandósoknak, mivel a magzat fejlődő immunrendszere megzavarhatja az anya ételreakcióit.
Jelentkezzen be elérhetőségeink egyikén! Időpontegyeztetés alapján vérvétel lehetséges a hét minden munkanapján!