fbpx

Általános sebészet, érsebészet

  • Az általános sebészet ma elsősorban a hasi szervek megbetegedéseinek műtéti kezelését végzi, de ide tartoznak még egyebek közt a nyakon a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy, valamint a végtagok lágyrészeinek és a bőr bizonyos elváltozásainak operációi is. Az érsebészet a nyaki, hasi és végtagi erek megbetegedéseit kezeli, beleértve az érszűkületet, az értágulatot (aneurysmák), visszérbetegséget is.
   Általános sebészet, érsebészet

   Sokszor tapasztalok nagyfokú bizonytalanságot laikusoknál, betegeknél egyaránt abban, hogy „mi is az „érsebészet”? Leggyakrabban a szívsebészettel mossák össze, de azt is gyakran hallani, hogy ez a szakma a visszér-műtétek sebészete lenne.

   Az érsebészet a verőerek (artériák) és gyűjtőerek (vénák) megbetegedéseit gyógyítja .

   Az artériák leggyakoribb betegsége, az érelmeszesedés (arteriosclerosis)

   Az érsebészet e betegség következtében létrejött verőeres szűkületeket, vagy elzáródásokat szünteti meg ott, ahol az kritikus keringési elégtelenséget okoz. Két fő módszere van, a bypass (áthidalás) és a desobliteratio (értisztítás). Előbbi a hosszabb, utóbbi a rövidebb szakaszú érelzáródások kezelésére a legalkalmasabb. Mindkettőnek előfeltétele, hogy az artéria szegmentálisan záródjon el, vagyis az elzáródott ér alatti és feletti artéria ( a beáramló és kiáramló érpálya) viszonylag ép legyen. A bypass bent hagyja az elzárt eret, és új, megkerülő keringést hoz létre áthidalva az elzárt szakaszt. A desobliteratio az elzáródást okozó érdugót távolítja el a megbetegedett érszakaszból, és abban állítja helyre a keringést.

   A vénák leggyakoribb betegsége a visszeresség.

   Itt, mivel gyakran esztétikai meggondolások vezetnek a műtéthez, fontos, hogy nyoma se maradjon a beavatkozásnak. Ezért kis, 1-2 mm-es szúrt metszésekből távolítják el a tágult visszereket, hagyományos sebészi metszést itt nem ejtünk, így műtéti heg sem marad hátra.
   A másik gyakoribb vénás betegséget, a mélyvénás thrombózist ma véralvadásgátló gyógyszeres kezeléssel (Heparin) gyógyítjuk, műtéteket itt csak bizonyos súlyos, ritka formában kell végezni.

   Megelőzés

   Megelőzés szempontjából a dohányzás kerülését javasoljuk mindenkinek. Lássuk ezt egy kicsit részletesebben is.

   1. A dohányzás több úton is károsan hat az érre:
    • a nikotin izgatja az ereket szűkítő szimpatikus ideget és ez az érfal állandó összehúzódásával jár.
    • a dohányfüst érbelhártya vizenyővel járó gyulladást idéz elő, így a már összehúzódott ér belhártyájának megvastagodásával annak további szűkületét idézi elő.
    • a dohányfüst által kiváltott gyulladás bonyolult immunológiai folyamatokat indít be, aminek végeredménye a plack képződés.
    • a füstben lévő szénmonoxid fokozza a vér alvadékonyságát.
    • a dohányfüst csökkenti a vér fibrinolytikus (alvadék feloldó) aktivitását. Mindezek a már meszesedésnek indult erek elzáródását gyorsítják, az operált verőerek dohányosokon sokkal gyakrabban, mondhatni csaknem mindig, újra elzáródnak.
   2. Akkor is ajánlott a rendszeres (legalább havonkénti) vérnyomás-ellenőrzés és az időnkénti (évenkénti) laborvizsgálat, ha nem volt eddig sem magas vérnyomásuk, sem eltérés a koleszterinszintjüknél.
   3. Az ötven év feletti hipertóniásoknak ajánlható évente a nyakiér-ultrahang szűrővizsgálat
   4. Fontos a rendszeres séta szerepe is

   A sebészeti betegségek zömének megoldása intézeti hátteret, narcosist igényel. Ambuláns sebészi ellátás a helyi érzéstelenítésben elvégezhető kimetszések esetén (zsírdaganat/lipoma, kásadaganat/atheroma, anyajegyek), valamint tályog feltárások (pilonidalis cysta, abscedalt atheroma) esetén jön szóba. Az ezen túlmutató betegségek (például epekövesség, sérvek, tápcsatornai daganatok) konzultációjában, terápiás javaslatában, műtéti megoldások részletes ismertetésében is tudunk segíteni. A proktológia az általános sebészetnek a végbél betegségeinek vizsgálatára, és kezelésére szakosodott területe.

   Általános sebészeti szűrés

   Általános sebészeti szűrés, visszér, érszűkület szűrése: Pajzsmirigy, epehólyag, gyomor, vékony és vastagbél megbetegedéseinek sebészi kezelése. Hasfali és lágyéksérvek szűrővizsgálata és sebészi kezelése. Visszérbetegség szűrése, nem műtéti és műtéti kezelése, scelrotherapiája. Az űtőerek megbetegedéseinek (érszűkület, értágulat-aneurysma) szűrése, gyógyszeres és operatív kezelése, gondozása (nyaki, hasi, végtagi erek).

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Alsó végtagi erek állapotfelmérése (szűrés)

    Az érelmeszesedés népbetegség, mely az alsó végtagok ereiben éppúgy megjelenhet, mint a szív vagy agyi erekben. Míg a szív illetve agyi erek szűkülete kapcsán kialakuló betegségek a szív-, és az agyi infarktus széles körben ismert, addig a folyamat alsó végtagi megjelenése kevésbé van a köztudatban.

   • Alsó végtagi visszérkezelés (szkleroterápia)

    A kozmetikailag zavaró seprűvénák, kapilláris tágulatok és bizonyos nagyobb visszerek esetében is hatékony ambuláns kezelési módszer a szkleroterápia. A kezelés során egy finom tűvel olyan anyagot fecskendezünk az érbe, amely gyulladást hoz létre az ér belhártyáján, összetapasztva azt, majd a keringésből kirekesztett ér idővel felszívódik.


  Szakrendelések