fbpx

Visszér, érszűkület szűrése

  • A látható visszereket sokan kórosnak gondolják, pedig orvosilag nem minden esetben kell annak tekinteni. Máskor laikus szemmel alig, vagy nem látható, illetve másnak hitt alsó végtagi elváltozások mögött komoly visszeresség bújik meg. Leggyakrabban esztétikai panaszt okoz a visszeresség, mely főleg a hölgyeket, de egyre gyakrabban a férfiakat is zavarja.

   Ennek megoldásakor még inkább jogos igény, hogy azok megszüntetése minimális nyommal vagy nyom nélkül történjen. A hajszáleresség minden esetben csak kozmetikai probléma. A visszeresség gyakran csak enyhe diszkomfort érzéssel jár, és csak ritkábban okoz fájdalmat, lábikragörcsöt. Sajnos pont a fájdalommentessége miatt nem ritkán csak késői fázisban találkozunk a visszeresség szövődményeivel, trombózissal, a láb bőrének barnulásával, a lábszár megkeményedésével, nem gyógyuló sebbel, fekéllyel.

    

   TROMBÓZIS HAJLAM SZŰRÉSE

    

   Azoknak érdemes elvégeztetniük a vizsgálatot, akinél felmerül, hogy örökletes hajlamuk van trombózisra. Erre a következők hívhatják fel a figyelmet:

   – terhesség vagy fogamzásgátló szedése alatt bekövetkezett vénás trombózis
   – fogamzásgátló-szedés előtt – korábbi trombózis vagy családban előfordult trombózisok esetén
   – ismétlődő vetélés bizonyos esetei

   – nem várt szülészeti szövődmények (terhességi toxémia, idő előtti méhlepény-leválás, magzati növekedési elmaradás vagy elhalás),

   – vénás trombózis 50 éves életkor alatt
   – szokatlan helyen bekövetkezett vagy ismétlődő vénás trombózisok
   – vénás trombózis és kifejezett családi halmozódás
   – kóros APC-rezisztenciateszt-eredmény
   – igazoltan Leiden-hordozó családtag

    

   Pozitív eredmény esetén sem kell megijedni! Éppen azért hasznos a vizsgálatot elvégeztetni, mert mutációhordozás esetén így meg lehet tenni a megfelelő óvintézkedéseket a trombózis elkerülésére. Orvosa bizonyos esetekben bajmegelőző alvadásgátló kezelést, életmód-változtatást javasolhat, más fogamzásgátlási módot tanácsol, gyakori vénaellenőrzést ír elő, felhívja a figyelmét a trombózis korai tüneteire. Megnyílik a lehetőség a közeli családtagok vizsgálatára, hiszen a mutációt szüleinktől örököljük, utódainkra pedig átadhatjuk.

    

   1.Genetikai teszt elvégzése:
   – Leiden-mutatio szűrés
   – Cambridge-mutatio szűrés
   – Hon-Kong-mutatio szűrés
   – Protrombin20210-mutatio szűrés

   2.Labor vizsgálat:
   – Prothrombin aktivitás
   – Fibrinogén
   – APC rezisztencia
   – Homocisztein Anti – DNA

    

   3.Érsebész vizsgálata, sz.sz UH vizsgálattal kiegészítve

    

   Az érszűkület sokszor alattomos mindazon észrevétlen maradhat és igen előrehaladott stádiumban okoz számottevő panaszt a beteg számára. Ilyenkor a komolyabb következmények (estleges végtagvesztés, agyi infarktus) megelőzése, elkerülése végett gyakran érfestés, az erek katéteres vizsgálata és tágítása vagy műtéti kezelése válhat szükségessé.

   Amennyiben járástávolsága korlátozott, lába fájdalmas, fáradékony, estére megdagad, vagy rendkívül elnehezül, esetleg lábszár izomgörcsei jelentkeznek , vagy nem gyógyuló sebeket észlel, feltétlenül forduljon érsebészhez.


  Szakrendelések