fbpx

Éjszakai gyermekkori ágybavizelés kivizsgálása (enuresis nocturna)

  • Az éjszakai gyermekkori ágybavizelés a gyermekek jelentős részét érintő probléma, amit lányoknál öt, fiúknál hat éves kor alatt
   nem tekintünk kórosnak. Hátterében azonban szükséges az esetleges szervi okok feltárása, bizonyos esetekben kezelése.

   Éjszakai gyermekkori ágybavizelés kivizsgálása (enuresis nocturna)

   Leggyakrabban az ébredés nehézsége, a kis térfogatú húgyhólyag vagy a túlzott mennyiségben termelődő vizelet állhat a háttérben. Csak elvétve fordul elő, hogy az ágybavizelés okaként a húgyutak felépítésbeli vagy működésbeli eltérését fedezzük fel. Olykor a hatékony kezelés érdekében pszichológus bevonására is sor kerülhet.

   Mi az “éjszakai ágybavizelés” (enuresis nocturna)?

   Az éjszakai ágybavizelés gyermekkorban gyakran előforduló állapot, mely inkább civilizációs probléma, mint betegség. A modern pelenkák használata mellett egyre később alakul ki a nappali- és éjszakai szobatisztaság (ágytisztaság), de ok lehet a nem megfelelő alváshigiéné, pl. az „okos készülékek” által kibocsátott fény, ami megzavarja a cirkadián ritmust, a pihentető alvást.
   Öt éves kor alatt nem szükséges kóros eltérést keresni a háttrében. (Mentális betegeknél még később várható az ágytisztaság kialakulása.)

   Elsődleges vagy másodlagos enuresis?

   Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos ágybavizelést. Előbbiről akkor beszélünk, ha sohasem volt ágytiszta a gyermek (vagy legalább is nem volt fél év teljes tünetmentesség), míg másodlagos, ha a korábban tartósan (legalább fél évig) tünetmentes gyermeknél jelentkezik ismét ágybavizelés.

   A kivizsgálás

   A kivizsgálás során az ágybavizelés hátterében keresnünk kell, hogy jól működik-e a gyermek veséje, van-e a húgyutaknak anatómiai eltérése, van-e beidegzési zavarra utaló eltérés, megfelelő méretű-e a húgyhólyag, illetve nem termelődik-e túl sok vizelet. Ezek mellett a bepisilést az ébredés zavara is okozhatja.

   A vesefunkció megítélése vérvétellel történik. Korábban 24 órás gyűjtött vizeletminta is szükséges volt az úgynevezett kreatinin clearence meghatározásához, ma már a testmagasság ismeretében a Schwartz formula használatával a vér kreatinin szintjéből számolható ez az érték. A clearance megmutatja, hány ml vért tisztít meg a vese percenként (felnőtt testfelszínhez arányosítva).

   A vese és a húgyutak anatómiai rendellenességeinek keresésében a hasi ultrahang-vizsgálat segít. Előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, tapasztalt szakember kezében pedig kiváló vizsgáló eszköz. Eltérés esetén további képalkotó vizsgálatokra lehet szükség (vesescintigráfia, MRI, kamera renográfia…).

   Beidegzési zavar, olyan esetben merül fel, ha a vizelési problémák mellett széklettartási zavar is fennáll, ha a gyermeknek vizelettartási problémái vannak, vagy pisilés után jelentős mennyiségű vizelet marad a hólyagjában, esetleg késik a nappali szobatisztaság. A gerinccsigolya-ívek záródásának zavarára utalhat, ha az ágyéki gerinc feletti bőrön fokozott szőrnövekedés látható. Ennek vizsgálata röntgennel történik. Mivel ez a vizsgálat sugárterheléssel jár, szűrővizsgálatként nem alkalmazzuk, csak indokolt esetben végezzük el.

   Ha a gyermek húgyhólyagja kisebb az életkora alapján vártnál, akkor egészségesen működő húgyutak mellett is jelentkezhet bevizelés. Egy öt éves gyermek közel 2 dl-t tud egyszerre pisilni és a felnőttkorban átlagos 4 dl-t kb 12 éves korára éri el.

   A hólyagkapacitás mérése két módon történik. A gyermek visszatartja a vizeletét amíg csak tudja, majd megmérjük a húgyhólyag térfogatát hasi ultrahang-vizsgálat segítségével. Fontos tudnunk, hogy maradéktalanul kiüríti-e a hólyagját, ezért pisilés útját leellenőrizzük, mennyi vizelet maradt benne (nem tekinthető kórosnak, ha a bennmaradó mennyiség kevesebb, mint a vizelés előtti hólyagkapacitás 10%-a).
   Az egyszeri ultrahangos mérés mellett fontos információt jelent számunkra a funkcionális hólyagkapacitás, ami arról tájékoztat bennünket, hogy éber állapotban mennyi pisinek kell ahhoz a hólyagban lenni, hogy a gyermek elmenjen WC-re. Ennek dokumentálásához úgynevezett „vizelési napló” vezetésére kérjük a családot.

   Ha éjjel túl sok vizelet termelődik, megfelelő méretű húgyhólyag mellett is bepisilhet a gyermek.

   Problémát jelent, ha a folyadékbevitel mennyisége, napszaki elosztása nem megfelelő. Azok a gyermekek akik napközben kevés folyadékot fogyasztanak, hajlamosak a délutáni, esti időszakban bepótolni azt.

   Ritkán cukorbetegség, kezdődő veseelégtelenség, vagy a vese gyűjtőcsatornáinak betegsége állhat a háttérben. Leggyakrabban a hormonrendszer éretlensége okoz problémát.
   Az ADH vagyis az agyalapi mirigy által termel hormon felelős azért, hogy koncentrált vizelet termelődjön folyadékbevitel hiányában. Mivel még ennek a hormonnak a termelése éretlen, kevesebb keletkezik a szükségesnél, ezért bőven választódik ki híg vizelet a vesében éjjel is, tehát nagy mennyiségű pisi termelődik éjjel. (Hangsúlyozottan a hormon elválasztása nem hiányzik, mert akkor az ún. diabetes insipidus áll fenn, ami a koncentrálóképesség teljes hiányát jelenti, naponta akár 5-10 liter vizelet termelődésével.)

   Az elégtelen hormontermelés gyanúja akkor merül fel, ha éjszakai szomjazás mellett a reggeli első vizelet híg, alacsony a fajsúlya. Ezt az egyszerű vizsgálatot három különböző alkalommal érdemes elvégezni. Amennyiben ezek alapján felmerül a hormontermelés elégtelensége, szomjaztatásos tesztet (DDAVP teszt) kell végezni (egészségügyi intézményben, szoros kontroll mellett).

   Az újabb kutatások a túlzott sóbevitelt is okolják a nagy mennyiségű vizelet termelődésének hátterében. Főleg a feldolgozott élelmiszerekkel, készételekkel bevitt adag az, ami miatt nagyságrendekkel több sót fogyasztunk a szükségleteinknél (nagyon sok rejtett só található pl. a pékárukba, a feldolgozott húskészítményekben). A feleslegesen elfogyasztott só vizet tart vissza a keringésbe, valamint egy része elraktározódik a bőr alatti szövetekben, az erek falában, hozzájárulva a magas vérnyomás kialakulásához, más része a vesén át távozik, jelentős mennyiségű víz kíséretében.

   A szintén nagy mennyiségű, híg vizelet termelődésével járó cukorbetegség vizsgálata éhgyomri vérvétellel történik, míg a vese gyűjtőcsatornáinak megbetegedését a vizelet vegyhatásának (pH) vizsgálatával zárjuk ki. A vizelettel történő fokozott kalcium ürítés is irritáló hatással lehet a húgyhólyagra, ennek felderítésére három különböző alkalommal ürített vizeletmintában mérjük meg az ürített kalcium (sűrűségre vonatkoztatott) mennyiségét (az un. kalcium – kreatinin hányadost).

   A kivizsgálás részét képezi a húgyúti fertőzés kizárása. Ehhez fertőtlenítőszeres, alapos gáttáji lemosás után középsugár vizeletminta leadása szükséges ((„lemosott, középsugaras minta”). Ehhez a vizeletürítés kezdetén a WC-be, majd a mintavevő edénybe ürít a gyermek. A vizeletben fehérvérsejtek vagy genny jelenlétét keressük, ami gyulladásra utal. A vizelet mikrobiológiai vizsgálata (tenyésztés) csak ezt követően, pozitív esetben indokolt.

   Gondolhatunk arra szervi rendellenesség hiányában, hogy nem megfelelő az ébredési funkció. Gyakran számolnak be arról a szülők, hogy a gyermek mélyen alszik, nem ébred fel sem a vizelési ingerre, sem arra, hogy bepisilt. Az újabb kutatások szerint nem azért pisil be a gyermek, mert mélyen alszik, hanem azért alszik mélyen, mert valami mindig megzavarja az alvását. Ez a zavaró tényező lehet horkolás, viszketés ekcéma, vagy férgesség miatt (utóbbi esetben végbéltájon), maga a gyakori vizelési inger, a késői lefekvés, nem megfelelő alváshigiéné (pl. az okostelefon képernyőjének kék fénye). Az idegrendszer érésével spontán javulás is várható. Kezdetben arra fog ébredni a gyermek, hogy fázik a nedves ágyban, vagy arra, hogy éppen bepisilt, később vizelés közben (sokszor azt álmodja, hogy a WC-n ül), végül spontán felébred a vizelési ingerre.

   Kezelés

   Különböző kezelést javaslunk annak függvényében, hogy a kivizsgálás során milyen okra derült fény.

   Csökkent hólyagkapacitás

   A csökkent hólyagkapacitás azzal növelhető, ha a fokozzuk a folyadékbevitelt (természetesen megfelelő napszaki elosztással: „munkaidőben” igyon), hiszen a hólyagnak csak akkor nő meg a térfogata, ha van miért. A vizelet fogja sámfázni, tágítani.
   Sajnos még most is találkozunk olyan tanáccsal, mely azt javasolja, tartogassa a gyermek a vizeletét, akkor nő a hólyagja. Sajnos ez nem járható út! A halogatás a beidegzés finom szabályozását felboríthatja, úgynevezett diszfunkcionális vizeléshez, esetleg a hólyag kinyúlásához („nem neurogén-neurogén hólyagműködéshez”) vezethet, ártalmas.
   A simaizon sejtekre ható (oxybutyin) gyógyszer segítheti a hólyag ellazulását. Tartósan szedése szükséges, szoros orvosi ellenőrzés mellett.

   Hormonrendszeri eltérés

   ADH-t tartalmazó hormonkészítménnyel (desmopressin) ellensúlyozhatjuk a hormonrendszer éretlenségéből adódó, híg, nagy mennyiségű vizelet termelődését.
   Ez a kezelés nem szünteti meg az ágybavizelés okát, de tünetmentessé tehető vele a beteg és segítheti a nyugodt alvást. Nagyon fontos a folyadékbevitel megszorítása este, mert a kezelés a vízmérgezés veszélyét hordozza magában. Ennek egyik figyelmeztető jele lehet a fejfájás. A kezelés melletti szoros orvosi kontroll elengedhetetlen.

   Ébredés elégtelensége

   Az ébredés elégtelensége esetén ki kell zárni a zavaró tényezőket.
   Amennyiben ekcéma, horkolás áll a háttérben, a megfelelő szakrendelés felkeresése javasolt, ahol kezelni tudják a problémát. Férgesség esetén féreghajtó kezelés szükséges.
   Kerülni kell a mesterséges fényt a zavaró hatása miatt, semmiképp ne engedjük a gyereknek, hogy a lefekvés előtti egy-két órában tévézzen, az okostelefonját, tabletjét, vagy számítógép monitorját nézze. Időben küldjük aludni. Minden gyereknek más az alvásigénye. Vegyük figyelemben, hogy pl. az iskolakezdés nagyon megterheli a gyermekeket. Egy tanulmány szerint egy, a virtuális világban töltött óra kipihenéséhez 4 óra szükséges. Ha ezeket megszívleljük, spontán javulásra lehet számítani.
   Teremtsünk megfelelő körülményeket a hálószobájában: ideális hőmérséklet, megfelelő fényviszonyok…
   Gyakran halljuk, hogy az úgynevezett triciklikus antidepresszáns kezelésnek jótékony hatása van az éjszakai ágybavizelésre. Sajnos ezeknek a gyógyszerek kevéssé biztonságosak, ezért nem javasoljuk a használatukat.

   Húgyúti fertőzés

   Húgyúti fertőzés fennállás esetén annak szanálása az elsődleges feladat.

   Pszichológiai kezelés

   Ha nem derül fény szervi okra, szóba jön a pszichológiai vizsgálat, esetleg kezelés. A jó tanuló, szorgalmas, teljesítmény orientált, szorongó gyermekeknél gondoljunk erre, de a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) is gyakran együtt jár az éjszakai ágybavizeléssel. Abban az esetben is szükség lehet segítségre, ha a bepisilés következtében kialakuló lelki problémákat látjuk.
   Gyakran fordul elő, hogy a szülők az ágybavizelés miatt fordulnak orvoshoz, de az alapos kikérdezés és a kivizsgálás nappali problémákat is feltár (gyakori vizelési inger, lusta hólyag, inkontinencia, diszfunkcionális vizelés…). Ekkor a kivizsgálás kiterjesztése válhat szükségessé. A gátizomzat funkcióját helyreállító gyógytornát is magába foglalja a kezelés ilyen esetben (Vizelési Tréning Program).

   Ha az Ön gyermekét is érinti a probléma, forduljanak szakorvosunkhoz bizalommal, hogy közösen mielőbb megnyugtató megoldást találjanak a problémára.


  Szakrendelések