fbpx

Apasági vizsgálat

  • Amikor egy gyermek megfogan, majd megszületik, jó esetben nemcsak az anya, hanem az apa személye is egyértelmű. Bizonyos helyzetekben viszont előfordul, hogy alkalmi kapcsolat után nem biztos az apa kiléte, vagy a férfi nem vállalja, a korábban már tényként elkönyvelt apaságát, esetleg olyan tényező merül fel, aminek kapcsán felvetődik a gyanú, hogy a gyermek biológiai apja nem azonos, az őt nevelő apával.
   Apasági vizsgálat

   A fenti esetekben megnyugtató választ kizárólag a DNS azonosításon alapuló apasági vizsgálat ad.

    

   Hogyan történik az apasági vizsgálat?

   A vizsgálathoz a gyermektől és az apától származó DNS mintára van szükség, minden esetben. DNS-ünk egyik felét édesanyánktól, másik felét édesapánktól kapjuk. Testünk minden sejtjében ugyanaz a DNS molekula található, így mindegy, hogy a minta honnan származik ( pl. vér, nyálkahártya, hajszál ).

   Napjainkban a szájnyálkahártya hámsejt mintából ( ismertebb nevén „nyálminta” ) történt analízist részesítik előnyben, mert a mintavétel fájdalommentes és a mintában több a használható felszíni hámsejt, mint a levett vérmintában ( ott ugyanis csak a fehérvérsejtek sejtmagja szolgál vizsgálati alapul, amiből kevés van a mintában ). Ebben az esetben valójában nem a nyálat használják, hanem az arc belső felületéről, egy kis kefével nyert felszíni sejteket vizsgálják, ebből vonják ki a DNS-t.

   Az így nyert DNS molekulát több területen, ún. „lókuszon” hasonlítják össze és a mérési adatok alapján megállapítják az apasági indexet.

   0%, vagy e körüli érték azt igazolja, hogy a vizsgált felek között nincs apasági kapcsolat, míg a 99.9%, vagy ennél magasabb érték, az apaság tényét igazolja.

    

   Megbízható-e a vizsgálat eredménye?

   Jelenlegi ismeretek szerint ez a legbiztosabb vizsgálati módszer, az apaság tényének megállapítására. Az eredmény alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a vizsgált felek között van-e biológiai apa-gyermek kapcsolat.

   A mintavétel rendelőnkben, genetikus szakorvos jelenlétében történik, ellenőrzött körülmények között!

    

   Milyen apasági vizsgálatok érhetőek el az Aranyklinikán?

   • Jeligés duó vizsgálat – egy gyermek és egy feltételezett apa
   • Jeligés trió vizsgálat – egy gyermek, egy anya, egy feltételezett apa

   A vizsgálat megtörténte előtt javasoljuk szakorvossal történő konzultációt a személyre szabott, leginkább megfelelő vizsgálat kiválasztásának érdekében! Asszisztenseink nem adhatnak tanácsot vizsgálat kiválasztásához és eredményeket se értékelhetnek ki, erre kizárólag szakorvosnak van jogosultsága!


  Szakrendelések