fbpx

Ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hystero-contrast-sonography)

  • A vizsgálat célja, a petevezetékek átjárhatóságának felmérése és a meddőség hátterében álló esetleges további méhűri problémák (pl. myoma, összenövések, méhtest polyp) felderítése, kizárása. A vizsgálat ultrahangra épül, gyors, járóbeteg ellátás keretében végezhető, minimális kellemetlenséggel jár.
   Ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hystero-contrast-sonography)

   A vizsgálatot a legjobb eredmény, és legpontosabb diagnózis felállítása érdekében kifejezetten erre a célra fejlesztett kontrasztanyaggal végezzük. A diagnosztikára -szemben más ellátókkal- nem fiziológiás sóoldatot használunk, így természetesen árban sem lehetünk a legolcsóbbak.

   A vizsgálat mente:

   A vizsgálat fekvő helyzetben, hüvelyi ultrahang vezérléssel történik. A megfelelő pozícionálást követően a gát, és a hüvely steril lemosása történik. Ezután a hüvelyen, és a méhnyakon keresztül bevezetett vékony katéterrel kontrasztanyagot (Echovist/ExemFoam) juttatunk a méh űrébe. Ezzel egy időben ultrahanggal ellenőrizzük a méh űr telődését, épségét. A kontrasztanyag további áramoltatása mellett a petevezetők átjárhatóságáról kapunk információt. Utóbbi a teherbeesés szempontjából kulcskérdés.

   Klinikákon a vizsgálat a nagyobb megbízhatóság érdekében minden esetben direkt erre a célra kifejlesztett kontrasztanyaggal és nem sóoldattal történik.

   Milyen esetekben lehet indokolt a vizsgálat?

   • meddőség eredetének tisztázása céljából
   • meddőségi kezelés megkezdése előtt

   Milyen előkészületet igényel a vizsgálat?

   Alapvetően egy biztonságos, járóbeteg ellátás keretében végezhető vizsgálatról van szó. Tekintve, hogy invazív beavatkozás, ezért a vizsgálat előtt 6 órával szilárd étel fogyasztása nem javasolt. Folyadékfogyasztás javasolt.

   Lehetséges kellemetlenségek, szövődmények:

   A vizsgálat során ritkán alhasi fájdalom, menzesz-szerű görcs, extrém ritkán rosszullét léphet fel. A gondos steril előkészítés ellenére elvétve méhűri fertőzés előfordulhat, ilyen esetben antibiotikum kezelésre lehet szükség.

   Petevezeték átjárhatósági vizsgálat


  Szakrendelések