fbpx

Szexuális úton terjedő betegségek szűrése, HPV szűrőcentrum

  • A HPV betűszó, Humán Papillóma Vírust jelent. Ma a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. Több, mint 130 típusa ismert, ebből kb 40 képes betegséget okozni a nemi szerveken. A HPV testi kontaktus útján terjed. A fertőzés alapvető feltétele a bőr vagy a nyálkahártya sérülése. Legkedvezőbb feltételt a vírus terjedéséhez a szexuális együttlét alkalmával keletkező mikro vagy makro sérülések adnak.
   Szexuális úton terjedő betegségek szűrése, HPV szűrőcentrum

   STD (Sexual transmitted deseases) nemi érintkezéssel terjedő betegségek  összefoglaló neve, mely a szexualis együttlét során terjedhetnek. A kórokozók lehetnek egysejtűek, vírusok, baktériumok, gombák és élősködők. A leggyakoribb ezek közül a HPV (Human Papilloma Vírus) fertőzés, mely panaszt okozhat a női és férfi nemiszerveken, a végbélnyílás környékén és a szájnyálkahártyán is.

   A betegség tünete: viszketés, váladékozás , vagy növedék a nemi szervek területén, de előfordulhat, hogy tünetmentes marad a beteg. Más esetben általános tünetek, mint láz, fáradékonyság, elesettség, nyirokcsomó duzzanat jelentkezik

   Érdemes a partnerrel együtt érkezni, hogy a visszafertőzés kizárható legyen.

   A vizsgálat során az orvos a beteget részletesen kikérdezi, a panaszos területet megvizsgálja. A váladékból mintát vesz. Ezt speciális vizsgálatra küldi. A betegség során szükség van több alkalommal kontrollra. Fontos, hogy ne maradjon a páciens vírushordozó, mert ez akár meddőséghez is vezethet.

   Mi a teendő az STD vizsgálat előtt?

   Férfiak

   Nem megengedett antibiotikum, gombaölőszer, kenőcs , ecsetelő használata a vizsgálat előtti 2 hétben. A vizsgálat előtt 2-3 órával már ne vizeljenek, mert a vizsgálathoz húgycső váladékot kell venni, s annak előzetes kimosása megakadályozza a korrekt diagnózist. Vattavivő pálcával citológiai vizsgálathoz is történik mintavétel a makk és a fityma bőréből. Maga a vizsgálat fájdalommentes, a mintavétel kis kellemetlenséggel jár.

   Nők

   A vizsgálatot úgy kell ütemezni, hogy menstruáció idejére ne essék. Előtte 3-4 nappal már ne történjen nemi aktus. A mintavétel előtti 2 hétben antibiotikum, gombaölőszer, ecsetlő és hüvelyöblítés nem megengedett. Maga a mintavétel  során az orvos mintát vesz a hüvely és a méhnyak területéről. Szükség lehet a szeméremtest bőrének vizsgálatára is.

   STD vizsgálatok

   STD alapszűrőcsomag 36000 Ft helyett 24 000 Ft

   Chlamydia,  Mycoplazma, Ureaplazma,Trichomonas , baktérium és gombatenyésztés

   STD kibővített szűrőcsomag  42000 Ft helyett 30 000 Ft

   alapszűrőcsomag + Neisseria gonorrhea

   STD kibővített komplex szűrőcsomag    81000 Ft helyett 51 000 Ft

   Chlamydia, Mycoplazma, Ureaplazma, Trichomonas, Neisseria gonnorheae, baktérium és gombatenyésztés, HPV, HIV Lues, HBsAg, anti-HBs

   A vizsgálat megtörténte előtt javasoljuk szakorvossal történő konzultációt a személyre szabott, leginkább megfelelő vizsgálat kiválasztásának érdekében! Asszisztenseink nem adhatnak tanácsot vizsgálat kiválasztásához és eredményeket se értékelhetnek ki, erre kizárólag szakorvosnak van jogosultsága!

   Kapcsolódó szolgáltatások

   • Gyorstesztek

    Az Aranyklinikán számos gyorsteszt érhető el, melyek kiértékelése egyes esetekben akár 30 perc alatt elvégezhető! A tesztek előnye, hogy nem szükséges vénás vérvétel az eredmény megállapításához. Intézményünkben számos hepatológiai, gasztroenterológiai, urológiai és nemigyógyászati teszt vehető igénybe! A teszteket kizárólag szakképzett személyzet végezheti el, sőt bizonyos esetben erre csak szakorvos jogosult! Olvasson tovább!

   Kapcsolódó szakrendelések


  Szakrendelések