fbpx

Anyajegy szűrés és anyajegylevétel

  • A melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulhat már meglévő anyajegyből különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (erős UV sugárzás, mechanikai ártalom), de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Magyarországon az előfordulása növekszik. A melanómával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év.
   Anyajegy szűrés és anyajegylevétel

   Mi az anyajegy?

   A köznyelvben általában anyajegynek nevezünk minden olyan pigment tartalmú elváltozást, amely a bőrön színi eltérést és/vagy felszíni kiemelkedést okoz. Fontos tudni, hogy ezen bőrelváltozások eredete igen széleskörű; egy részük a bőr pigment termelő (festék)sejtjeiből, más részük a felszínt borító bőr laphámsejtekből, vagy hám alatti sejtekből alakul ki.

   Orvosi szempontból anyajegy alatt leginkább a pigment termelő sejtek jóindulatú daganatát, a naevust értjük. Ritkábban veleszületettek, többnyire gyermek, vagy serdülőkorban jelennek meg a testfelszínen. Változata az ún. atípusos vagy dysplasticus anyajegy, amely rosszindulatúvá válhat, melanoma alakulhat ki talaján. A melanoma igen rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat, amely nagy áttétképzési hajlammal rendelkezik.

    

   Miért és mikor érdemes részt venni anyajegy szűrésen?

   Mivel laikus ember számára nem különböztethető meg, hogy valódi festéksejtes anyajegyet, vagy rosszindulatú elfajulásra gyanús elváltozást látunk, kiemelkedően fontos bőrelváltozásaink rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálata és gondozásba vétele.  Fontos a rendszeres vizsgálat számos anyajegy, családi halmozódás esetén, de aktuálisan panaszos elváltozás (viszketés, szín-, alakváltozás, fájdalom, sérülés) minél hamarabbi bőrgyógyászati kontrollja is javasolt! Hormonális hatásokra vagy napfény hatására, az addig jóindulatú anyajegyek rosszindulatúvá válhatnak.

   Szüksége esetén az anyajegy sebészi eltávolításra kerül. A lézeres kimetszés festéksejtes anyajegy esetében nem javasolt, mivel az eltávolítással a képlet vagy megsemmisülhet, vagy alkalmatlanná válik a szövettani vizsgálatra, utóbbi pedig elengedhetetlen a korrekt diagnózishoz. A festéksejtes anyajegyek mellett az alapos bőrgyógyászati vizsgálat minden esetben kiterjed a bőr hámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat, a bőrrák (basalioma vagy laphámrák) vizsgálatára és kiszűrésére is.

   Az anyajegyek gondos feltérképezése azért is fontos, hogy az élet során bekövetkező változásokat nyomon követhessük.

   A szűrés során a bőrgyógyász szakorvos:

   1. Dermatoszkoppal áttekinti a gyanús elváltozásokat.
   2. Fotodokumentációt készít, mely digitális tárolásra  kerül a későbbi  összehasonlító vizsgálatokhoz.

    

   A melanoma szűrés évente ajánlott.

   Mi történik, ha rosszindulatú, elfajulásra hajlamos anyajegyet találunk a szűrés során?

   A kiszűrt anyajegyet el kell távolítani, melyre van mód az Aranyklinikán. Előre egyeztetett időpontban, helyi érzéstelenítésben zajlik a műtét. A lézeres kimetszés nem ajánlott. A beavatkozást bőrgyógyász szakorvos végzi sebészi módszerrel. A műtét után kb. 2 hétig a sportolás, úszás nem ajánlott. A varratszedésre a szövettani vizsgálat elkészül.

   Amennyiben a  kimetszett szövetrész  szövettani vizsgálata igazolja a rosszindulatú anyajegy jelenlétét, akkor szakorvosi csapat dönt a beteg további kezeléséről.

   A szűrés során a fotó digitálisan archiválásra kerül. A későbbi években így van lehetőség az elváltozás számítógépes összehasonlítására is.


  Szakrendelések