fbpx

Csontsűrűség mérés

  • A csontritkulás (osteoporosis) a lakosság öregedésével egyre nagyobb gondot okozó megbetegedés. A szív- és érrendszeri és a daganatos betegségek mellett a legjelentősebb népegészségügyi problémát jelenti.

   Ezért nagyon fontos a korai szűrés , mely férfiak és nők számára 50 éves kor körülegyaránt ajánlott. Ennek során felmérhetik a csontritkulás mértékét. Az Aranyklinikán Szegeden előzetes bejelentkezés után körülbelül 15 perc alatt elvégezzük a vizsgálatot.

   – Van-e kockázata a csontsűrűség vizsgálatnak?
     Semmilyen káros mellékhatással nem jár, kockázat nélkül elvégezhető!

   – Kinek ajánljuk a csontsűrűség vizsgálatot?
   Férfiaknak és nőknem egyaránt 50év felett.
   Azoknak akik anyagcserebetegségben szenvednek /cukorbetegség, pajzsmirígytúlműködés, máj, vesebetegség/
      – akiknek csonttörése volt
      – genetikai hajlam esetén
   vékony alkatú embereknek
      – csontritkulásra hajlamosító gyógyszerek szedésekor

   – Van-e teendő a vizsgálat előtt?
   Semmi teendő nincs, ehet, ihat a beteg.

   – Meddig tart a vizsgálat?
   Körülbelül 15 percig.

   – Fájdalommal jár-e a vizsgálat?
      Semmilyen fájdalmat nem okoz a vizsgálat.
   – Mennyibe kerül a vizsgálat?
      A vizsgálat díja 8.000 HUF.

   – Mikor kap leletet a beteg?
   Azonnal kézhez kapja a leletet.

   Hogyan előzhető meg és kezelhető a csontritkulás?

   Mindenképpen a korai diagnózis segítségével előzhető meg a további csontleépülés, így lassíthatómegtörés rizikója. a csontvesztés . Életmódbeli változtatások közül a rendszeres mozgásnak és az egészséges étrendnek van jelentős szerepe. Ebben az életkorban A A csontállomány élettana

   A csontszövet kisgyermekkortól fokozatosan épül, a csonttömeg növekszik, s kb 25 éves koirra beáll az egyensúly ensúly áll be a csontállományban, vagyis ugyanannyi csont bomlik le, mint amennyi épül.
   40 éves kortól mindenkinél megindul a csontszerkezet gyengülése és leépülése, mely osteoporosishoz vezethet. A csontritkulás kialakulását elősegíti a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás
   A csontritkulás egyik legismertebb szvődménye az időskori combnyaktörés. Sajnos ennek során a beteg életminősége megromlik s további súlyos szövődmények is előfordulhatnak.

   A nőknél a leginkább hajlamosító tényező maga az életkor, illetve a kor előre haladtával bekövetkező klimax (változókor). Ilyenkor ugyanis a női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) mennyisége megváltozik, ennek köszönhető a csont fokozott pusztulása.

   Mivel előzhető meg a csontritkulás?

   A csontritkulás kezdetben észrevétlenül zajlik. Nagyon fontos, hogy figyeljen a táplálkozására, fogyasszon kalciumban gazdag ételeket, mozogjon rendszeresen. A csontritkulás szűrésen időben vegyen részt, s időszakonként ismételje meg a szűrővizsgálatot.


  Szakrendelések