fbpx

PCOS laborcsomag

    • Mit is jelent a rejtélyes PCOS rövidítés? A fogamzóképes korú hölgyek 5-10% érintő tünetegyüttes lényegében egy összetett hormonális és anyagcsere betegséget jelent. A tünetek szerte ágazóak lehetnek, egyénenként eltérhetnek, a diagnózis felállításához endokrinológus és nőgyógyász szakorvos bevonása szükséges.
      PCOS laborcsomag

      Mit kell tudni a PCOS-ről?

      PCOS, PCOM? A két fogalom bár összefügg, de nem szinonima.
      PCOS, másnéven polycystás ovarium szindróma egy tünetegyüttes, amely hátterében a hormonegyensúly felborulása áll. Az elnevezés nem túl szerencsés, mert valójában nem kóros petefészek cystákról beszélhetünk, hanem több, éretlen petesejt visszamaradásáról, amely létrehozza a folyadékkal telt, cystás petefészek ultrahang képét. Ez az eltérés a teherbeeséshez nélkülözhetetlen ovuláció elmaradásával is gyakran együtt jár.

      Az androgénhormonok (férfi hormonok) dominanciája a háttérben felelős a jellegzetes tünetek kiváltásáért. A hiperandrogenizmus (magasabb androgénszint) esetén férfias szőrnövekedés (hirsutizmus), kopaszodás, hajhullás és mély, fájdalmas pattanások (akne) jelentkezhetnek. Menstruációs rendellenességek, valamint hosszabb, 35-40 napos ciklusok is megfigyelhetők.

      A rotterdami kritériumokat használják a diagnózis felállításához. A szakma jelenlegi álláspontja szerint legalább két pontnak kell teljesülnie.

      • Magasabb androgénszint, vagy a magasabb androgénszinthez társuló tünetek,
      • és/vagy az ovuláció hiánya
      • és/vagy PCOS-re utaló, szőlőfürtre vagy gyöngysorra emlékeztető ultrahangkép.

      A nőgyógyászati vizsgálat során észlelt ultrahangkép alapján a PCOS jelenlétét tünetek hiányában nem lehet megállapítani. A kritériumoknak megfelelően további laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

      A PCOS egy genetikai állapot, amely a hormonrendszert és az anyagcserét egyaránt érinti. Gyakran jár együtt inzulinrezisztenciával. Az állapot kialakulásának egyik aspektusa, hogy a magas inzulinszint hatással lehet az agyalapi mirigyre, amely az FSH és az LH termelést szabályozza. Röviden: a felborult hormonszintek befolyásolhatják (gátolhatják) az ovulációt, ami termékenységi problémákhoz vezethet. Hyperinzulinaemia (magasabb inzulin szint) hatással van a tesztoszteronra is, azáltal, hogy gátolja a hormonkötő fehérje szintjét, így a keringő szabad tesztoszteron többszörösére is emelkedhet a szervezetben.

      A PCOM, szemben a szindrómával (PCOS) csupán a petefészek egy vizuális megjelenése hüvelyi ultrahangon. Ebben az esetben a petefészek térfogata a PCOS-hez hasonlóan megnő, de a ciszták diffúzabban és elszórtan alakulnak ki. A pubertás során a többszörös, éretlen tüszők jelenléte utánozhatja ezt a megjelenést. A PCOM leírása után további megfigyelés és nyomon követés során derülhet ki, hogy a későbbiekben ténylegesen kialakul-e PCOS.

      Mit nyer a laborcsomagunk igénybevételével?

      A labor vizsgálat során elsődlegesen kizárásra kerülnek egyéb endokrinológiai betegségek, amik PCOS-hez hasonló tüneteket idézhetnek elő. Ilyen pl. pajzsmirigy alulműködés, vagy hyperprolaktinaemia. Másodlagosan a diagnózis felállításához szükséges női és férfi hormon szintek is meghatározásra kerülnek. Csomagunk része továbbá a 3 pontos inzulin méréssel egybekötött vércukorterhelés, ami a PCOS-t kisérő inzulinrezisztencia jelenlétéről ad felvilágosítást.

      A labor vizsgálatok elvégzése korántsem helyettesíti a szakorvosi konzultációt, öndiagnosztizálásra nem ajánljuk, mivel a diagnózis felállítása igen összetett, és minden esetben orvosi háttértudást igényel.

      Kinek ajánljuk a szűrést?

      • ha menstruációs zavarokkal küzd – rendszertelen, ritkább
      • ha férfias szőrösödést tapasztal
      • ha hajhullást, kopaszodást észlel
      • ha fájdalmas aknékkal küzd
      • ha meddőségi problémái vannak
      •  ha súlyproblémákkal küzd
      • ha emelkedett inzulin értékeket mutat a labor
      • ha cukor és anyagcsere zavarai vannak
      • ha édesanyjánál előfordult PCOS betegség
      • ha nőgyógyászati ultrahangon több cystát észleltek

      Fontos tudnivaló a szűrővizsgálat előtt:

      • rendszeres ciklus esetén 2 eltérő időpontban szükséges a vérvétel
      • menstruáció 3-5. napján: tesztoszteron, prolaktin, ösztradiol, androsztendion, DHEA, AMH, LH, FSH, TSH hormon szint mérés javasolt
      • vérzést követő 21. napon: progeszteron szint meghatározás javasolt
      • a D-vitamin szint mérést és az inzulin méréssel egybekötött vércukorterhelést érdemes az első vérvétel során elvégezni

      PCOS laborcsomagunk része:

      • totál és szabad tesztoszteron
      • prolaktin
      • ösztradiol
      • androsztendion
      • DHEA
      • AMH
      • LH
      • FSH
      • progeszteron
      • TSH
      • 3 pontos, inzulin méréssel egybekötött vércukorterhelés
      • D vitamin szint meghatározás

      Totál és szabad tesztoszteron: köztudatban férfi nemi hormonként ismertek. Férfiak esetében a legnagyobb mennyiségben a herék Leydig sejtjei, nőknél a petefészek és a mellékvese termeli. Férfias küllem kialakításáért felelős. A női szervezetben legfőképpen a csontok, izmok, bőr, szőrzet, és a haj élettani működésében játszik szerepet.
      PCOS esetén: szintje emelkedett, a férfias szőrösödésért és hajhullásért lehet felelős

      Prolaktin: az agyalapi mirigyben termelődő hormon. Fő faladata a tejelválasztás megindítása szülést követően. Kóros folyamatokon kívül magas szintet csak terhesség idején mérhetünk.
      PCOS esetén: szintje emelkedett lehet

      Ösztradiol: Női nemi hormon. Főként a petefészek érésben lévő tüszők termelik. Szabályozásában az agyalapi mirigy hormonjai játszanak szerepet. A női másodlagos nemi jellegek kialakításáért felelős. Ösztradiol szint meghatározása a petefészek állapotáról adhat információt.
      PCOS esetén: csökkent érték mérhető

      Androsztendion: Egy androgén hormon, ami férfiak esetén az ösztrogén, nők esetén a tesztoszteron prekurzora. Elsősorban a gonádok és a mellékvese termeli. Hatása gyengébb a tesztoszteronnál, de nők esetén a férfias küllemért, szőrösödésért, kopaszodásért, a tesztoszteronhoz hasonlóan ugyanúgy felelős. Napi, illetve a menstruációs ciklusnak megfelelő ingadozást is mutat.
      PCOS esetén: szintje emelkedhet

      DHEAS: másnéven dehidroepiandroszteron-szulfát. Az androgén hormonok családjába tartozik. Elsősorban a mellékvesekéreg, de kisebb mennyiségben a petefészek is termeli.
      PCOS esetén: szintje emelkedett lehet, ami a menstruációs ciklus szabálytalanságát és a tesztoszteronhoz hasonló férfias küllemet idézi elő.

      Anti-Müller hormon, rövidítve AMH: A petefészek tüszői termelik, ezért kiválóan használható a petesejt tartalékok meghatározására. A kor előre haladtával, tüsző mennyiségeknek megfelelően értéke csökken. Hamis érték kapható hormonális fogamzásgátló szedésnél.
      PCOS esetén: szintje emelkedett, oka a sok éretlen tüsző.

      LH: luteinizáló hormon, az agyalapi mirigy hormonja. A menstruációs ciklus közepén szintje megemelkedik, tüszőrepedést hoz létre. Lényegében ezt mutatják ki az ovulációs tesztek is. A hormon szintjének eltérése menstruációs ciklus zavaraira, esetleg menopauzára utalhat.
      PCOS esetén: LH túlsúly figyelhető meg

      FSH: folliculus stimuláló hormon, LH hormonhoz hasonlóan az agyalapi mirigy termeli. Fő feladata a petefészek működésének szabályozása, a tüszők növekedésében, érésében és a tüszők ovulációra való előkészítésében játszik szerepet.
      PCOS esetén: lehet normális, vagy csökkent a szintje

      Progeszteron: sárgatesthormon, a petefészek termeli. Tüszőrepedést követően kialakul a sárgatest. Ha nem történt peteérés, akkor a progeszteron szint a ciklus során végig alacsony marad. Terhesség létrejötte esetén szinte tartósan magas, leginkább a terhesség felkészítésében nyújt segítséget, emellett megakadályozza, hogy újabb petesejt termelődjön.
      PCOS esetén: esetek nagyrészében progeszteron hiány van

      TSH: más nevén a tireoida-stimuláló hormon nem a pajzsmirigyben, hanem egy magasabb szinten, az agyalapi mirigyben termelődik. Fő feladata a pajzsmirigy hormonok (T3 és T4) szabályozása.
      PCOS esetén: szintje magasabb lehet, alulműködéshez társultan jelentkezhet

      D vitamin: olyan hormonhoz hasonló, zsírban oldódó vitamin, ami nélkülözhetetlen a megfelelő homeosztázis kialakításában.
      PCOS esetén: szintje alacsonyabb, újabb kutatások bizonyították a D-vitamin szerepét, hiányában reverzibilisen kialakulhat a betegség


    Szakrendelések


    Right Menu Icon