fbpx

Lisztérzékenység kivizsgálása az Aranyklinikán!

Figyelem! Ez a hír több, mint 8 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2016-07-14
  Lisztérzékenység kivizsgálása az Aranyklinikán!
  Figyelem! Ez a hír több, mint 8 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  Az Aranyklinikán lehetőség van a lisztérzékenység teljeskörű kivizsgálására! A glutén fogyasztásakor, az arra fogékony egyénben, nem-ismert környezeti tényezők (pl. vírusinfekció, műtét, stressz, szülés) elősegítő hatása révén, a vékonybél nyálkahártya immunközvetített károsodása talaján alakul ki a coeliakia, amely autoimmun betegség, a glutén által kiváltott betegségek egyik formája.
  Bármely életkorban, nagy klinikai változatossággal és súlyossággal jelenhet meg, érintve a gyomor-bél rendszert, felszívódási zavart okozva, de kb. azonos gyakorisággal érinti a bélen kívüli szerveket is.

  Tünetek

  A coeliakia nem jár mindig hasmenéssel. A diagnózis egyszerű, csak gondolni kell rá!

  A tünetek a glutén bevezetését követően  nem azonnal (szemben a búza allergiával), hanem hónapokkal később jelentkeznek a típusos, korai kezdetű esetekben.  Másfél, két éves korban az étvágytalanság, (de lehet fokozott az étvágy!),  hasmenés, zsírfényű, világos, bűzös, nagy tömegű széklet, puffadt nagy has, súly- és hosszgyarapodás elmaradás, fogyás, bágyadtság, nyugtalanság, kedélyállapot megváltozása coeliakia  tünetei lehetnek. Ezt a megjelenést napjainkban már ritkábban látjuk.

  Gyakoribb az enyhébb megnyilvánulás és a bármely életkorban kezdődő késői forma, amelyben a hasmenés – mely lehet változó mértékű és időszakos, de lehet székrekedés, mint vezető tünet,  hasfájás, gyomorégés, gázosság,  hányinger, hányás, fogyás, de újabban túlsúlyos egyéneken ismerjük fel a coeliakia betegséget.

  Sokszínű tünetei között külön-külön, vagy több tünet együtt is megjelenhet. A gyomor-bél rendszeren kívül, érintheti a hasnyálmirigyet és a májat és számos egyéb szervet is, így a bőrt és a nyálkahártyát, visszatérő fekélyes szájnyálkahártya gyulladást, érgyulladást és nagyon típusos, erősen viszkető, hólyagos bőrtünetet okozva.

  Vérképző rendszeri tünet lehet a vérszegénység (vas-folsav hiány miatt), fehérvérsejt -, vérlemezke-szám csökkenés,  K-vitamin hiány. A mozgásszervi rendszerérintettsége megnyilvánulhat alacsony növés, csontritkulás, izom-görcsök, izom gyengeség és ízületi gyulladás formájában. Előfordul fogzománc hiány. A szaporodási rendszer érintettsége miatt: késlekedhet a serdülés, menstruációs zavarok, sterilitás, spontán vetélések lehetnek. Bizonyos idegrendszeri-psychiátriai betegségek esetén is gondolni érdemes a coeliakiára, mint a leépülés, depresszió, szorongás, epilepsia, végtag zsibbadás, érzészavarok.

  Számos betegség, állapot társulhat coeliakiával, ezek közül a leggyakoribb az I. típusú cukorbetegség, amely túlnyomóan az első betegség, a coeliakia gyakran később, célzott vizsgálattal derül ki.

   

  Olvasson tovább:

  • Gluténérzékenység (coeliakia) vizsgálat

   Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási eleme a búza. Napjainkban a rizs és kukorica mellett a  leggyakrabban fogyasztott gabona. A búza, valamint az árpa és a rozs glutén tartalmú gabonák, a magjukban lévő raktárfehérje családneve a glutén, mely az oldhatóság és az elektrodenzitás alapján több frakciót tartalmaz.

  Kapcsolódó szakrendelések

Read previous post:
Ingyen professzionális szájhigiéniás tisztítás, fogkő eltávolítás, polírozás!

Minden elvégzett fogászati kezelés mellé AJÁNDÉK professzionális szájhigiéniás tisztítást, fogkő eltávolítást, polírozást adunk 12000 HUF értékben! NE hagyja ki! Érvényes...

Close