fbpx

Amit az asztmáról tudni érdemes

Figyelem! Ez a hír több, mint 2 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2022-05-10
  Amit az asztmáról tudni érdemes
  Figyelem! Ez a hír több, mint 2 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  Az egyik leggyakoribb krónikus betegség mind felnőtt, mind gyermekkorban az asztma. A betegség gyakoriságában óriási különbségek vannak világszerte, egyes országokban a teljes lakosság 1-2 százalékát, a fejlett országokban akár több, mint 10 százalékát is érintheti. Rendkívül sokszínű betegség, amelyet általában légúti gyulladás jellemez.

  Kialakulásában genetikai adottságok és környezeti tényezők egyaránt szerepelhetnek. A tünetek kiváltásában a különböző allergének, fertőzések – elsősorban vírusok -, fizikai terhelés, pszichés körülmények mind szerepet játszhatnak.

  Elsősorban légúti tünetek, sípolás, nehézlégzés, mellkasi feszülés és köhögés jellemzi, amelyek időbeli és súlyosság béli különbözőséget mutatnak. A tünetek hátterében változó kilégzési áramláskorlátozottság áll. Az asztmás légúti gyulladás következményes légúti túlérzékenységgel jár, és ez okozza az előbb felsorolt tünetek epizódokban történő megjelenését. A tünetek között a beteg sokszor tünetmentes.

  A jellemző tünetek leginkább éjszaka vagy kora reggel jelentkeznek, terhelésre súlyosbodnak, és kiterjedt, de változó mértékű légúti szűkülettel kapcsolatosak. Ez spontán vagy gyógyszeres kezelés hatására általában elmúlik.

  Az asztma gyógyítása jelenleg még nem megoldott, de a kielégítő tüneti kontroll az esetek döntő többségében elérhető. Rendkívül fontos a betegség alapját jelentő légúti gyulladás folyamatos kezelése, amely megelőzheti a betegeket fenyegető asztmás, nehézlégzéses roham jelentkezését. A gyógyszeres kezelés egyelőre csak tüneti, a felfüggesztése, illetve elhagyása után a tünetek és a gyulladás újra megjelenhet.

  Az Aranyklinikán tüdőgyógyászati szakrendeléseinken lehetőség van az asztmával kapcsolatos panaszok kezelésére, ezekkel kapcsolatban az alábbi oldalainkon tájékozódhat:

Read previous post:
Térdfájdalom esetén rehabilitáció?

Térdpanaszok esetén hajlamos mindenki arra gondolni, hogy "biztos műteni kell". Amikor pedig az ortopéd szakorvos vagy traumatológus azt mondja, hogy...

Close