fbpx

Allergia? Meghűlés? Influenza? Covid fertőzés?

Figyelem! Ez a hír több, mint 4 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2020-10-04
  Allergia? Meghűlés? Influenza? Covid fertőzés?
  Figyelem! Ez a hír több, mint 4 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  Lassan vége a szezonális pollenszezonnak, de az allergiás megbetegedések előfordulása még mindig gyakori. Az egész évben jelentkező /perenneális/ allergiás nátha tünetei mögött gyakran por-atka, állati szőr, vagy penész allergia húzódik meg. Ennek eldöntésében segít az allergia kivizsgálás.

  Jellemző tünetei az orrváladékozás, orrdugulás, tüsszögés, esetleg szemtünetek /vörösség, viszketés, duzzanat, könnyezés/. Kísérheti alsó légúti tünet is /asztma/. A helyzetet bonyolítja, hogy amennyiben már orrpolip is kialakult, a szag- és ízérzékelés elvesztése is gyakori társtünet lehet. COVID-19 fertőzésnél a szag és ízvesztés hirtlen, és csak átmeneti jelleggel jelentkezik.

  A most beköszöntött szeles, esős, hűvös időszakban gyakori a meghűlés, a náthával járó felső légúti hurut, ami további differenciáldiagnosztikai nehézséget jelent.

  Milyen esetben gondoljunk meghűlésre? Ha a beteg enyhe orrfolyással, orrdugulással küzd, de ezek a tünetek nem olyan erősek. A láz nem magas, többnyire csak hőemelkedés van. Napról-napra romlik a közérzet. Nem jellemző az izomfájdalom és a köhögés.

  Közeledik az influenza szezon. Az influenza mindig magas lázzal jár, hirtelen kezdődik, fáradt és elesett a beteg, hidegrázása van, végtag és izom fájdalom jellemzi, nagyon rossz közérzet társul hozzá. Felső és alsó légúti tünetek is fennállhatnak, de többnyire nem olyan erősek a betegség kezdetén. A védőoltás felvétele segít abban, hogy a fenti tünetek megjelenésekor az influenza kizárható legyen.

  Az idei évben számolnunk kell hasonló tünetek megjelenésekor a COVID-19 fertőzéssel is. Ez esetben dominál a köhögés, nehézlégzés, izom és ízületi fájdalom, torokfájdalom, gyengeség, esetleg az elesettség. Az íz érzés és szaglás átmeneti hirtelen elvesztése igen jellemző tünet. A betegek gyakran lázasak, de a láz hiánya nem zárja ki a COVID-19 pozitivitást.

  Ha a négy betegségcsoport tüneteit áttekintjük, látható, hogy nagyon sokszor azonosak. A differenciál diagnosztikához szükség lehet szakorvosi és labor vizsgálatokra is (mint pl.: allergia vagy COVID szűrés). A vizsgálatok elvégzéséhez forduljon bizalommal klinikánkhoz.

Read previous post:
Új pszichológus az Aranyklinikán!

Az Aranyklinika pszichológiai csapata újabb kiváló szakemberrel bővült! Bori Ildikó pszichológus előzetes egyeztetés alapján várja leendő pácienseit.

Close