fbpx

ÚJDONSÁG: A város első PCO központja nyit az Aranyklinikán!

Figyelem! Ez a hír több, mint 10 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2014-11-08
  Figyelem! Ez a hír több, mint 10 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  A gyermek utáni vágy szinte minden fiatal házaspár jellemzője és a természetes gyermekvállalást lehetetlenné tevő női meddőség számos családban jelent igazi tragédiát. A női meddőség leggyakoribb oka a policisztás petefészek szindróma (PCOS). A név azt jelzi, hogy a petefészekben peteérésre nem alkalmas tüszők folyadékkal telt tömlőket képeznek.  A probléma kiemelt jelentőségét jelzi, hogy a nők mintegy 7-10 százaléka szenved a kórképtől. Okát pontosan nem ismerjük, de öröklött genetikai hajlam mellett környezeti faktorok, helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód is szerepet játszanak kialakulásában.

  Mikor gondoljunk rá? Az alábbi tünetek közül kettő vagy több jelentkezése esetén föltétlen szakemberekhez kell fordulni:

  • Szabálytalan vagy kimaradó menstruációs ciklusok, időnként erőteljesebb vérzések.

  • Meddőség. A tüszőrepedés hiánya miatt a rendszeres szexuális élet ellenére elmarad a megtermékenyülés. Ha egy éven túl sem következik be a várt terhesség, érdemes szakemberhez fordulni.

  • Fokozott szőrnövekedés. Az arcon vagy a testen, végtagokon a korábbinál erősebb, sötétebb szőrszálak megjelenése.

  • A haj elvékonyodása, ritkulása.

  • Túlsúly, elhízás. Hirtelen súlygyarapodás különösen a csípőtájon.

  • Bőr problémák. Zsíros, pattanásos bőr, de előfordulhat a bőr barnás elszíneződése a hajlatokban és a nyakon.

  A fel nem ismert, kezeletlen PCOS hosszútávon számos súlyos nőgyógyászati és belgyógyászati  szövődmény kockázatával jár. Ugyanakkor a diagnózis megerősítéséhez illetve a megfelelő kezeléshez számos szakember, endokrinológus, genetikus, nőgyógyász,  bőrgyógyász, belgyógyász, dietetikus összehangolt tevékenysége szükséges, megfelelő laboratóriumi háttérrel. Mivel az Aranyklinikán valamennyi szakterület igen kiváló, elismert szakemberei dolgoznak, nagy öröm számunkra, hogy az első PCO központot az Aranyklinikán alakítják ki. A szakemberek segítségével nemcsak a megfelelő diagnózis állítható föl, de megfelelő kezeléssel a fenyegető szövődmények rémétől is megszabadulhat a beteg, és sikeres kezelés esetén a gyermekvállalás csodájában is része lehet az érintett családoknak. Ezért ne habozzon, és a felsorolt tünetek közül akár kettő jelenléte esetén jelentkezzen be a PCO központunkba, hogy minél hamarabb segíthessünk!