fbpx

Őszi vitaminhiány

Figyelem! Ez a hír több, mint 3 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2021-09-24
  Őszi vitaminhiány
  Figyelem! Ez a hír több, mint 3 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  Az ősz beköszöntével kevesebb friss zöldség és gyümölcs kerül a boltokba, ezért fokozottan figyelnünk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot jutassunk szervezetünkbe.

  A hideg hónapokban a leggyakoribb betegség a megfázás és az influenza, ezért immunrendszerünket fel kell készíteni erre az időszakra. Az alábbi esetekben fokozottan érdemes odafigyelni a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre:

  • terhesség valamint a szoptatás alatt, mivel a szervezet vitaminszükséglete megnő
  • stressz esetén, hiszen kimeríti a szervezetet
  • dohányzók esetében, mivel körükben jellemző a C-vitamin hiány
  • időskorban pedig az emésztőrendszeri változások miatt szükséges a fokozott vitaminpótlás

  Legfontosabb vitaminok az őszi időszakban:

  • A-vitamin: Egyik legfontosabb vitamin szervezetünk számára. Antioxidáns hatású, elősegíti a bőr regenerálódását és javítja a látást. Ősszel kifejezetten fontos a szedése (egész évben ajánlott), mivel a napfény csökkenése megviselheti szemünket, a hideg, szeles idő pedig könnyen kiszárítja bőrünket.
  • B-vitaminok: Nélkülözhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez. A napfény hiánya miatt gyakrabban érezzük magunkat levertnek, fáradtnak. Továbbá fontos szerepe van a hajhullás megelőzésében, kezelésében főleg ősszel, mivel ilyenkor intenzív hajhullást tapasztalhatunk.
  • C-vitamin: Az őszi időszak közeledtével mindenképp be kell építeni a mindennapokba a C-vitamin szedését. Erősíti az immunrendszert, így kivédhető a megfázás és az influenzaszezon is.
  • D-vitamin: Támogatja az immunrendszer működését valamint a kálcium beépülését a csontokba. A napsütéses órák csökkenésével egyre kevesebbet tud a szervezet elraktározni belőle. Hiánya befolyásolja hangulatunkat, közérzetünket, amely depresszióhoz vezethet.
Read previous post:
Az immunterápia véglegesen gyógyítja az allergiát!

Kérjük tekintse meg Prof. Dr. Novák Zoltán gyermekgyógyásszal készült interjú egy részletét, melyben a komponens alapú terápiáról, valamint az immunterápiás...

Close