fbpx

Nyári fülproblémák

  • 2022-08-22
  Nyári fülproblémák

  A fülproblémákról sokan azt gondolják, hogy a hidegebb évszakok betegsége, azonban fülfájdalom nyáron is jelentkezhet. Gyakori forrása lehet például egy elhúzódó tavaszi náthás megbetegedés, de a panaszokat okozhatják a medencék, tavak, tengerek vizei is.

  A strandolás kellemetlen velejárója lehet a gyakran előforduló külső-hallójárat gyulladásként is ismert betegség. Ez különösen fiatalok és gyermekek körében fordul elő, amikor a fül hallójáratába víz kerül. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékenyebbé válik, ezáltal a kórokozók könnyen behatolhatnak a bőrbe és gyulladást/fertőzést is okozhatnak. A gyulladás erős fájdalommal jár, mely gyakran az alvásunkat is nehezíti.

  Strand szezonban gyakori probléma, hogy a víz benne reked a fülünkben. Úgy szabadulhatunk meg a fülbe jutott víztől a legegyszerűbben, ha a fejünket először hátra majd az érintett fül oldala felé hajtva próbáljuk a vizet kicsorgatni. Ha ez nem segít, akkor nyomjuk az érintett fülünkre a tenyerünket, a fejünket enyhén billentsük oldalra, majd egy hirtelen mozdulattal vegyük el a kezünket.

  Vannak azonban olyan esetek, amikor ezek a praktikák sem tudnak megoldást nyújtani, hiszen ha a víz a már meglévő fülzsírdugó mögé kerül, az megduzzadhat és elzárhatja a hallójáratot. Ebben az esetben szakember felkeresése javasolt. Az orvos által végzett fülmosás során testhőmérsékletű víz befecskendezésének segítségével távolítják el a fülzsírt. Bizonyos esetekben a fülmosás nem végezhető el, ilyenkor szívóberendezés segítségével lehet eltávolítani a fülzsírt.

  Füllel kapcsolatos panaszokról bővebben szakrendelésünk oldalán tájékozódhat: