fbpx

Mit tehetünk az ünnepi túlevés ellen?

Figyelem! Ez a hír több, mint 2 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2021-12-28
  Mit tehetünk az ünnepi túlevés ellen?
  Figyelem! Ez a hír több, mint 2 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  A karácsonyi és az újévi időszak nem csak az ajándékokról és a családi összejövetelekről szól, hanem az evésről is. Töltött káposzta, sült hús, halászlé, sütemény, szaloncukor – csak néhány étel arról a listáról, amelyeket az ünnepek alatt szokás fogyasztani.

  Az év ezen időszakában hajlamosak vagyunk jóval többet enni a kelleténél, amely sajnos következményekkel járhat: állandó teltségérzet, puffadás, gyomorfájás, extrém esetben epegörcs is kialakulhat. Szeretnénk megosztani néhány tippet, amely segítségével elejét vehetjük a túlevésnek.

  1. Együnk lassan!
   Szánjunk több időt az étkezésekre, az ételt alaposan megrágva, kisebb falatonként, lassan együk. Az ízeket jobban kitudjuk élvezni, valamint a teltségérzet már kevesebb ételtől is kialakul.
  2. Igyunk sok folyadékot!
   Az ünnepek alatt a legtökéletesebb a víz, lehetőség szerint kerüljük a cukrozott szörpöket és az üdítőket. A kellő mennyiségű folyadék felgyorsítja az emésztést, enyhíti a kellemetlen tüneteket. Alkoholt csak mértékkel érdemes fogyasztani, viszont fontos, hogy mindig igyunk mellé vizet is.
  3. Mozgásra szükség van!
   Ebben az időszakban szervezetünknek az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű étellel kell megbírkóznia. A helyes bélműködéshez szükség van napi mozgásra. Lehetőség szerint tegyünk naponta egy nagyobb sétát a friss levegőn.
  4. Tartsunk mértékletességet!
   A nagy csábítás ellenére is próbáljunk mértékkel enni. Ne tömjük kipukkadásig a gyomrunkat, hiszen kellemetlen tünetekkel járhat. Érdemes többször keveset enni, ha mindent végig szeretnénk kóstolni.
  5. Óvatosan a desszerttel!
   Érdemes kerülni az állandó csipegetést, lehetőség szerint a nagy étkezések után fogyasszunk 1-1 szelet süteményt. Ha két étkezés között mindenáron nassolni szeretnénk, fogyaszthatunk friss, vagy akár aszalt gyümölcsöt is.
Read previous post:
Új fül-orr-gégész az Aranyklinikán!

Az Aranyklinika fül-orr-gégész csapata újabb kiváló szakorvossal bővült! Dr. Tóbiás Zoltán fül-orr-gégész, gyermek fül-orr-gégész előzetes egyeztetés alapján várja leendő pácienseit.

Close