fbpx

Mandulaműtét utáni tanácsaink a mihamarabbi felépülés érdekében

Figyelem! Ez a hír több, mint 5 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2019-05-03
  Mandulaműtét utáni tanácsaink a mihamarabbi felépülés érdekében
  Figyelem! Ez a hír több, mint 5 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  A torokmandulák eltávolítása (tonsillectomia) az egyik legrégibb és leggyakrabban végzett fül-orr-gégészeti beavatkozás. Habár manapság valóban rutinműtétnek számít, a műtét utáni étkezési és viselkedési tanácsok be nem tartása a gyógyulási szak elhúzódásához és akár súlyos szövődmények kialakulásához is vezethet. Ezek elkerülése érdekében az alábbiakban összefoglaljuk a műtét utáni legfontosabb teendőket.

  Már a műtét időpontjának kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a teljes felépülés általában 2-3 hetet vesz igénybe. A műtét utáni első 10 napot feltétlenül otthon kell tölteni, sőt a műtét utáni 2-3 napig ágynyugalom javasolt. Olyan tevékenységek, melyek vérnyomás kiugrással, az arc kipirulásával (tehát a fej-nyak tájék vérbőségével) járnak kerülendők! A műtétet követően 2 hétig emelni, hajolni, sőt házimunkát végezni sem tanácsos.
  Fizikai munka vagy sportolás csak 3 héttel a műtét után kezdhető meg. Ugyanez igaz a szexuális életre is.

  A műtétet követő első hetet legjobb, ha otthon töltjük. Ilyenkor még egy rövid séta sem javasolt a szabadban. Látogatókat szintén nem tanácsos fogadni a fokozott fertőzésveszély miatt. A munkába, iskolába visszatérni leghamarabb a műtét utáni 2. héttől tanácsos.

  A beavatkozás természetes velejárója, hogy a műtétet követő 1-2 hét rendkívül erős torokfájássál jár. Ebből adódóan az erélyes fájdalomcsillapítás kulcsfontosságú. Tapasztalataink szerint a diclofenac tartalmú gyógyszerek a legmegfelelőbbek erre a célra. Gyógyszerérzékenység esetén szedhető ibuprofen vagy acetaminophen hatóanyagú készítmény is. Acetil-szalicilsav tartalmú gyógyszerek a vérzés kockázata miatt nem ajánlottak.

  A fájdalomcsillapítás mellett szintén sarkalatos kérdés a megfelelő folyadékbevitel és a táplálkozás. Az interneten kifejezetten sok ellentmondó információval találkozhatunk azzal kapcsoltban, hogy milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztani tonsillectomiat követően. Rendkívül fontos a bőséges folyadékbevitel. Felnőttek esetében ez napi 2,5-3 litert jelent. A folyadékbevitel folyamatos legyen, ne engedjük kiszáradni a szánkat és ezzel együtt a sebágyakat! Szénsavas, alkoholos italok, magas savtartalmú gyümölcslevek (pl. citrusok, paradicsom) kerülendők. Természetesen a forró és a túl hideg italok is fokozzák a fájdalmat. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit igyunk, a szobahőmérsékletű tea biztosan jó választás.

  A megfelelő ételek fogyasztása legalább olyan fontos, mint a folyadékbevitel. Fagylalt csak a műtét napján javasolt. Bármilyen intenzív is a torokfájás, az ételek pépesítése nem indokolt. A forró vagy túl hideg, csípős, fűszeres, száraz és darabos ételektől tartózkodni kell! A langyos, alaposan megrágott, bő folyadékkal fogyasztott ételekkel biztosan nem nyúlunk mellé. Tejtermékek fogyasztása nem ellenjavallt.

  A műtét után a garatban kialakuló fehéres, lepedékes sebek miatt a kellemetlen szagú lehelet a műtét törvényszerű velejárója. A hátsó fogak mosásánál ügyeljünk, hogy a ne sértsük fel a sebágyakat! Gargalizálás, erős szájvizek nem javasoltak. A forró vizes ülőfürdő tilos legalább 10 napig. Ugyanez igaz a hajmosásra is. Száraz sampon természetesen használható. A tusoláshoz kizárólag langyos vizet használjunk!

  Sajnos szövődmények még az előírások maximális betartása ellenére is jelentkezhetnek. Abban az esetben, ha a fájdalom a megfelelő fájdalomcsillapítás ellenére is akadályozza a kielégítő folyadékbevitelt vagy az étkezést, mindképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal! A műtétet követő napokban hőemelkedés gyakran előfordul. Ez leggyakrabban az elégtelen folyadékbevitelre figyelmeztet. A hosszantartó láz, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, szájnyitási nehezítettség azonban a műtéti terület gyulladására utal. Ilyenkor a kontroll vizsgálat szintén indokolt. Amennyiben a szájüregben vérzés jelentkezik, azonnal (akár az éjszaka közepén, a mentők segítségével) forduljon orvoshoz! Ez még akkor is indokolt, ha a vérzés önmagától, pár perc alatt megszűnik.

  Végezetül egy jó tanács: Bármennyire is fájdalmas a tonsillectomia utáni időszak, ne feledjük, hogy a műtétet követően örökre elfelejthetjük a visszatérő mandulagyulladásokat!