fbpx

Házi praktikák a horkolás ellen

Figyelem! Ez a hír több, mint 10 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2014-01-13
  Figyelem! Ez a hír több, mint 10 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  Tudta, hogy az emberek 45%-a időszakosan horkol, vagy ismer valakit a környezetében, aki igen? Ez a fajta alvászavar rendkívül gyakori, és képes súlyos problémákat okozni egy házasságban is. De a horkolás nem csak zavaró jelenség, hanem valódi betegség lehet, amely légzészavarral jár, és fokozza a szívbetegség kockázatát is.

  Alvásszakértők, ideggyógyászok és fül-orr-gégész szakorvosok óvatosságra intenek mindenkit, aki gyógyszeres öngyógyítással próbálkozik a horkolás megszűntetése céljából.  Érdemes először inkább néhány egyszerű házi praktikával próbálkozni.

  Változtasson a testhelyzetén!

  Az oldalfekvés meggátolja, hogy a nyelv és a lágy szájpad a garat hátsó falához csapódjon és kiadja a jellegzetes vibráló hangot. Egy hosszú párna a testtel párhuzamosan stabilan megtarthatja ezt a testhelyzetet. De próbálkozhatnak a hátra ragasztható öntapadós labdákkal, amelyek szintén megakadályozzák a háton fekvést. Az is megoldás, ha felemelik az ágy fej felöli végét, ezzel nyitva maradnak az orrjáratok, ha nem fájdul meg a nyakuk közben. Ha a testhelyzetváltozás nem segít, akkor felmerül az obstruktív alvási apnoe nevű betegség a háttérben.

  Fogyás

  Van, akinél segít a testsúly csökkenése, bár sovány emberek is horkolnak. Azoknál, akik a hízás után kezdtek el horkolni, a fogyás eredményhez vezethet. A nyak köré lerakódott zsír összenyomja a garatot, lecsökkenti annak átmérőjét, így képes összeesni, ami kiváltja a horkolást.

  Kerülje az alkoholfogyasztást!

  Az alkohol és más nyugtatók csökkentik a garat hátsó falában lévő izmok tónusát.  Az alvás előtt 4-5 órával elfogyasztott alkohol rontja a horkolást. Akik egyébként nem horkolnak, alkoholfogyasztás után horkolhatnak!

  Vegyen fel jó alvási szokásokat!

  A jó alvási szokáson, vagy más szóval az alvási higiénén azt értik a szakemberek, hogy kerülni kell az olyan állapotokat, amikor az ember túlfárad elalvás előtt. Az elalvás előtti kemény munka eredményeként az illető a túlfáradástól mély álomba merül, izmai teljesen ellazulnak, és a garatban vibráló, horkoló hangot adnak ki.

  Tartsa nyitva az orrjáratokat!

  Ha az orrból ered a horkolás, megoldást jelent, ha nyitva tartja a légutaknak ezt a részét. Náthásan, vagy más okból bekövetkező szűkület esetén a levegő áramlása felgyorsul a légutakban, és horkolást idéz elő. Lefekvés előtt egy meleg zuhany, vagy sós vizes öblítés jótékony hatással lehet.

  Cseréljen párnát!

  A párnában és a hálószobában lévő allergének is hozzájárulhatnak a horkoláshoz. A porakták előszeretettel gyűlnek össze a párnában. Az ágyba engedett házi kedvencek szintén irritatív hatásúak lehetnek. Ha úgy érzi, csak éjjel fullad, gondoljon ezekre is. A párnát érdemes néhány hetente kiporolni, és hat havonta kicserélni, hogy minimálisra csökkentse az atkák és más allergének számát. A kisállatokat pedig tartsa távol a hálójától. A speciális horkolásgátló párnák akkor jók, ha megemelik a fejet, de esetenként kiválthatnak nyaki fájdalmat is.

  Igyon sok folyadékot!

  Kiszáradáskor az orr és a lágy szájpad szekrétumai besűrűsödnek, és horkolást idézhetnek elő.

   

  Összefoglalva: aludjon sokat, oldalfekvésben, lefekvés előtt ne igyon alkoholt, inkább zuhanyozzon le meleg vízzel! Egyszerű esetben hatásos lehet. Ha mégsem, érdemes szakemberhez fordulni segítségért.

Read previous post:
Ha leszokik a dohányzásról, akkor csökkentheti a derékfájdalom kockázatát is!

Az év első napjai ideális időszaknak bizonyulnak arra, hogy különféle fogadalmakat tegyünk egészségünk megőrzése céljából. A modern orvostudomány ma már...

Close