fbpx

Fülfájdalom? Gondoljon erre!

Figyelem! Ez a hír több, mint 5 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2019-08-14
  Fülfájdalom? Gondoljon erre!
  Figyelem! Ez a hír több, mint 5 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  A nyári meleg és a strandszezon kezdetével párhuzamosan ugrásszerűen megnő a külső hallójárat gyulladás (otitis externa) tüneteivel jelentkező betegek száma a fül-orr-gégészeti rendelőkben. A betegség igen gyakori (élete során minden tizedik ember átesik rajta) és rendkívül erős fájdalommal jár, ezért a megelőzés érdekében érdemes ismernünk a betegség kiváltó tényezőit. A külső hallójárat gyulladás főként a 12-50 éves korosztályt érinti.

  Kiváltó tényezők

  90%-ban egyoldalon jelentkezik és döntően bakteriális (jóval kisebb mértékben gombás) eredetű. Heveny gyulladás esetén kialakulásáért elsősorban a hallójárati hám felázása (magas páratartalom, fürdőzés), mechanikus trauma (hallójárat tisztítás ujjal vagy vattapálcikával), vagy kémiai irritáció (sampon, hajfesték) tehető felelőssé. Külső hallójárat gyulladás esetén a tünetek akár órák alatt is kialakulhatnak. Nem ritkán a hallójárat elhúzódó viszketése hívja fel először a figyelmet a problémára. Ezt követi az erősödő fülfájás, a hallójárati fal duzzanata, a gyakran jelentkező fülfolyás és a következményes halláscsökkenés.

  Kezelés

  A fájdalom mihamarabbi csökkentése és a szövődmények elkerülése érdekében a szakszerű fül-orr-gégészeti kezelés elengedhetetlen. Elsődleges a hallójárat alapos kitisztítása. Szövődménymentes esetekben a hallójárat lokális kezelése elégséges, ez manapság csaknem egyet jelent a helyileg alkalmazott antibiotikumos fülcseppekkel. Amennyiben a hallójárat erősen beszűkült a fülcsepp önmagában nem képes kezelni a problémát. Ilyenkor szükség lehet egy speciális gyógyszerrel átitatott gézcsík hallójáratba helyezésére. Ennek hatására a hallójárat pár nap alatt „feltágul” és a kezelés fülcseppel folytathatóvá válik. Amennyiben láz, nyaki nyirokcsomó duzzanat jelentkezik, netán a gyulladás a fülkagylót is érinti, antibiotikum szedése is szükségessé válhat.

  Megelőzés

  Pár egyszerű tanács betartásával a hallójárat gyulladás könnyen megelőzhető:

  • A külső hallójárat gyulladás hátterében gyakran a hallójárat túlzott takarítása áll. A fülzsír természetes védőrétegként meggátolja a hallójárat bőrének felázását és kémhatása miatt védelmet nyújt a kórokozók ellen is. A hallójárat takarítása során vattapálcával könnyen megsérthetjük az érzékeny hallójárati hámot. A túl sok fülzsír azonban szintén problémát jelenthet, hiszen megakadályozza a hallójárat természetes tisztulását.
  • Csak olyan helyen strandoljunk, ahol a víz megfelelő tisztaságú!
  • Fürdőzést követően érdemes a hallójárat bemenetét óvatosan kitörölni, vagy lehetőség szerint hajszárítóval kiszárítani.
  • Használjunk bőrkímélő sampont és hajfestéket!
  • Hallókészülék használata esetén ügyeljünk a megfelelő illeszték alkalmazására és tisztán tartására!

  Megfelelő kezelés ellenére elhúzódó vagy gyakran visszatérő külső hallójárat gyulladás esetén a fertőzés hátterében összetettebb probléma állhat. Az átlagosnál szűkebb hallójárat, bizonyos bőrbetegségek (krónikus dermatitis, psoriasis), étel allergia vagy a cukorbetegség bizonyítottan növeli az ismétlődő külső hallójárat gyulladás kockázatát.

  Amennyiben külső hallójárat gyulladás tüneteit észleli, mihamarabb forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz! Szakszerű kezeléssel a kínzó fülfájás gyorsan csökkenthető és az esetleges komplikációk kialakulása is könnyen megelőzhető.

   

Read previous post:
Járja be virtuálisan az Aranyklinikát frissített websétánk segítségével!

Engedje meg, hogy egy virtuális séta keretében körbevezessük klinikánkon! Frissített, közel 30 nézőpontos websétánk segítségével betekinthet többek között az Aranyklinika...

Close