fbpx

Előzze meg a melanoma kialakulását!

Figyelem! Ez a hír több, mint 3 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2021-06-11
  Előzze meg a melanoma kialakulását!
  Figyelem! Ez a hír több, mint 3 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  A melanoma elleni küzdelem jegyében klinikánk bőrgyógyász szakorvosai szeretettel várják Önt és Családját!

  A melanoma a bőr, a nyálkahártya, valamint a szem melanocitáiból kifejlődő rosszindulatú daganat. (A melanociták olyan sejtek, amelyek a bőr barna, fekete festékanyagát termelik). Agresszív, szeszélyes daganat, amelynek előfordulási gyakorisága rohamosan nő, az eredményes kezelés érdekében különösen fontos a korai felismerés, illetve a megelőzés. Leggyakrabban a napfénynek kitett testfelületen jelentkezik (arc, kézfej, lábszár), gyakran anyajegyből indul ki.

  Milyen a „gyanús” anyajegy?

  Az esetek több mint felében, már meglévő anyajegyből alakul ki a daganat, ezért fontos, hogy figyeljük az anyajegyek változását, gyanús anyajegy esetén pedig forduljunk bőrgyógyászhoz.
  Az ilyen anyajegyek általában nagyobb átmérőjűek (0,5 cm-nél) vagy hirtelen indulnak növekedésnek. Színük megváltozik, nem egyenletes a pigmentációjuk (kékes, feketés elszíneződés megjelenése különös figyelmet igényel), aszimmetrikusak, szegélyük szabálytalan. Spontán vérzés az anyajegyből, gyulladt környék erős gyanúra ad okot.

  Ne feledje, a korai, gyermekkori súlyos leégések növelik a melanoma kialakulásának kockázatát felnőttkorban! A 40-50 éves korosztályban leggyakoribb a megjelenése, ám az utóbbi évtizedekben egyre fiatalabbakon is jelentkezhet.

  A kórosnak imponáló anyajegy sebészi eltávolítása az első lépés a kezelés során. A kimetszett rész szövettani diagnózisa alapján határozható meg a további teendő.

  Mikor forduljunk bőrgyógyászhoz?

  Fénynek kitett, nagyobb anyajegyek, vagy világos bőrtípus esetén rendszeresen ajánlott a bőrgyógyászati szakvizsgálat. A korábbi diagnosztizált és eltávolított melanoma, esetleg családban megjelenő melanoma, fokozott elővigyázatosságra ad okot.

  Néhány jó tanács a melanoma elleni küzdelemhez:

  • Azokban az órákban, amikor legerősebb az UV sugárzás (nyári időszakban 11-15 óráig) ne tartózkodjon hosszabb ideig a napon, valamint használjon fényvédő krémet!
  • A fényvédő krémek bőrgyógyászatilag tesztelt krémek, amelyek a káros UV hatástól, a bőr leégésétől védik Önt. Tájékozódjon bőrgyógyásznál, gyógyszerészénél az Önnek megfelelő típusú fényvédő krémekről.
  • Kerülje a túlzott szoláriumozást! A túlzott UV hatás nem csak a melanoma kockázatát növeli, de a bőr öregedését is gyorsítja.

  Az időben felismert gyanús anyajegy eltávolításával megelőzhető a melanoma kialakulása!

Read previous post:
Covid PCR eredmény 24 órán belül, akár hétvégén is!

Klinikánkon elérhető Covid PCR vizsgálat 24 órán belüli leletközléssel. Optimális választás lehet nyaraláshoz, vagy orvosi beavatkozások elvégzése előtt. A PCR...

Close