fbpx

Klinikánk is csatlakozott az országos HPV szűrőkampányhoz!

  • 2022-02-25
  Klinikánk is csatlakozott az országos HPV szűrőkampányhoz!

  Országszerte több, mint 50 egészségügyi központ és orvos összefogásával, 2022. március 4. és 13. között több helyen lesz elérhető kedvezményesen a HPV-szűrés és az orvosi vizsgálat. A csatlakozó orvosok, rendelők és civil szervezetek legfőbb célkitűzése, hogy hangsúlyozzák a rendszeres HPV-szűrést, ezen belül pedig az mRNS-alapú szűrés fontosságát.

  A méhnyakrák az esetek 99%-ában a HPV-vírussal való tartós fertőzés során alakul ki. Évente Magyarországon közel 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú méhnyakdaganatot, és körülbelül 500-an halnak bele a betegségbe. A vírus egyes törzsei ellen kifejlesztett védőoltás felvétele (melyet jelenleg a hetedik osztályosoknak ingyenesen biztosít az állam) minden szexuálisan aktív nőnek javasolt. A rendszeres HPV-szűrés életet menthet! Mivel az immunrendszer sikeresen veszi fel a harcot a HPV-fertőzések döntő többségével, javarészt az átmeneti fertőzöttség nem okoz komoly megbetegedést. Ennek következtében merült fel egy olyan teszt kifejlesztése, amely a tartós fertőzöttség kimutatására koncentrál.

  Magyarországon egyedülálló Aptima HPV-teszt mRNS-alapú, tehát a teszt azt vizsgálja, hogy a vírus a szervezetben már aktivizálta-e magát, vagyis, hogy nagy kockázatú fertőzöttség kialakult-e már. Az új típusú HPV-teszt előnye, hogy jobban kiszűrhetők a valóban nagy odafigyelést igénylő esetek, ugyanakkor a felesleges aggodalmak és vizsgálatok is elkerülhetők, hiszen az ál-pozitív eredmények száma alacsonyabb.

  Idén minden eddiginél több orvos csatlakozott a HPV kampányhéthez, ezen felül részt vesz benne a Mályvavirág Alapítvány és a Babagenetika Egyesület is.

  Az eseménnyel kapcsolatban 2022. február 28-án a Babagenetika Egyesület Facebook-oldalán egy élő beszélgetésre is sor kerül dr. Novák Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos, nőgyógyászati sebész, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke; Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke; dr. Nagy Orsolya mikrobiológus szakorvos, a Babagenetika Egyesület szakértője és Sevcsik M. Anna a Babagenetika Egyesület alapítójának részvételével.

  • Jelentkezzen be hozzánk!

   További részletekről érdeklődjön elérhetőségeinken.

Read previous post:
Februári allergiaszezon: mogyoró, éger

Az allergiaszezon első hírnökei a február közepén (vagy enyhe időb esetén már január végén is) virágzásnak induló mogyoró és az...

Close