fbpx

Tippek az egészséges napozáshoz

Figyelem! Ez a hír több, mint 2 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.
  • 2022-08-08
  Tippek az egészséges napozáshoz
  Figyelem! Ez a hír több, mint 2 évvel ezelőtt került publikálásra, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

  Javában zajlik a nyár. Ilyenkor sokan töltik szabadidejüket a vízparton, élvezve a nap sugarait. Azonban a biztonságos napozás érdekében nem árt odafigyelnünk néhány dologra, hiszen évről-évre egyre gyakoribb a magas UV-sugárzás.

  A nap káros sugarait ki lehet védeni megfelelő fényvédelemmel, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy bőrtípusunkhoz illő naptejet használjunk. A világosabb bőrű embereknek a 30-50, a barnább bőrűeknek a 30, vagy annál alacsonyabb faktorú naptej használata ajánlott.

  Napozás előtt legalább fél órával kenjük be magunkat, hogy legyen ideje beszívódni a fényvédőnek, majd két óránként kenjük újra magunkat. Törekedjünk arra, hogy ne töltsünk túlságosan hosszú időt egyhuzamban a napon.

  A napozás segíti szervezetünket a D-vitamin előállításában. Ehhez azonban nem kell közvetlenül a tűző napra kifeküdnünk, sőt nem is szabad. A tudatos napozástól nem csak a bőrünk lesz szép barna, de a lelki állapotunkra is pozitív hatással lehet.

  Sajnos a napozásnak lehetnek mellékhatásai is. Az egyik leggyakoribb a napallergia: erősen viszkető, kellemetlen kiütések jelennek meg a ruhával nem fedett testrészeken. Általában az első napozások idején alakul ki. A tünetek nyár végére enyhülhetnek, míg más esetekben a nyár folyamán többször vissza-visszatérhetnek.
  Bizonyos betegségek esetén is kerülni kell a meleget és a napfényt, mert a tünetek súlyosbodhatnak tőle. Ilyenek például az autoimmun bőrbetegségek, a rosacea stb.

  A fenti tanácsokat betartva biztonságban élvezhetjük a nyár hátralévő részét! 

Read previous post:
Országos Hőségriadó augusztus 4-től

Az Országos Tisztifőorvos az OMSZ előrejelzése alapján 2022. augusztus 4. (csütörtök) 00.00 órától 2022. augusztus 6. (szombat) 24.00 óráig az...

Close